Menu

Inzicht kosten-behandeltraject

CZ maakte deze maand een prijslijst openbaar. ‘Met de code voor het behandeltraject vindt u de kosten’, schrijft CZ als toelichting op de prijslijst op de website. ‘Het is belangrijk dat u precies weet welke behandeling u krijgt. U kunt het beste de declaratiecodes van uw behandeltraject opvragen bij het ziekenhuis’.

Deze prijslijst van CZ gaat over tweemaal heel weinig. Het klopt zonder meer dat CZ de populaire tour opgaat; dat de patiënt pas na de behandeling de kosten weet, dat de zorg duurder wordt, dat er met cijfers gegoocheld en gelogen wordt.
Maar wat veel en veel belangrijker is, is dat de achilleshiel van het systeem haarscherp wordt blootgelegd: eerst doen, dan coderen en dan factureren. Deze werkwijze heeft met het principe van marktwerking weinig tot niets van doen. Een offerte hoort daar gewoonweg bij.
Het wordt tijd dat we ons unieke DBC-systeem, zowel geprezen als vergruisd, eens goed gaan overdenken. Waarom kan een patiënt geen offerte krijgen voor zijn aanstaande behandeling?
Ik ga u het antwoord niet geven, omdat er vele wijzen zijn waarop het wel mogelijk is.

Maar één advies aan de Nederlanders die in de grensstreek met België wonen wil ik geven: informeer daar eens naar de kosten van uw behandeling: U krijgt ze, ziekenhuiskosten, specialismekosten, extra-kosten.
De artsen moeten in België overigens wel heel wat harder werken om de Nederlandse DBC-bonussen ook maar te kunnen benaderen.

Tja, de zorg wordt duurder……

Koos Dirkse