Menu

Cardiovasculaire aandoeningen bij vrouwen

Hartaandoeningen zijn wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van ziekte en overlijden bij vrouwen. Terwijl de dood door hartaandoeningen bij mannen afneemt, neemt het onder vrouwen toe, vooral bij jonge vrouwen. Redenen voor deze situatie zijn onder meer de toename van negatieve risicofactoren zoals roken, zwaarlijvigheid, diabetes, hypertensie en het metabool syndroom (meerdere risicofactoren), twijfel in herkenning van hartkwaalklachten en onvoldoende gebruik van diagnostische tests en behandelingen, structurele, functionele en genetische factoren. Bescherming, inclusief correctie van risicofactoren, zou de belangrijkste methode moeten zijn om het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen te verminderen. Bovendien zijn vrouwen met hartaandoeningen ouder dan mannen, hebben ze meer bijkomende ziekten en een slechte prognose.

Oorzaken van hartziekten bij vrouwen
Vrouwen met hartaandoeningen vertonen andere en atypische ziektebeelden dan mannen. Daarom kan de juiste diagnose niet direct worden gesteld of over het hoofd worden gezien. Hartaandoeningen komen bij vrouwen op oudere leeftijd meer voor dan bij mannen. Ook komen aanvullende ernstige ziekten in deze periode vaker voor. Deze situatie zorgt ervoor dat de juiste diagnose en behandelingsmethoden problematischer zijn voor vrouwen.
Hoewel de incidentie van hartaandoeningen bij mannen afneemt, neemt deze toe bij vrouwen, wat aangeeft dat we vrouwelijke patiënten niet adequaat kunnen behandelen. Omdat bij vrouwelijke patiënten minder effectieve behandelmethoden worden gebruikt, zijn genderspecifieke responsgegevens op verschillende behandelmethoden ook onvoldoende. De volgende informatie wordt gegeven over hartaandoeningen bij vrouwen, anders dan bij mannen:

  • De rol van oestrogenen en vrouwelijke hormonen
    Lange tijd wordt gedacht dat oestrogeen vrouwen beschermt tegen hart- en vaatziekten in de premenopauzale periode. Vrouwelijke hormonen veranderen vele mechanismen, waaronder vasculaire occlusie en ontsteking in het lichaam, die essentieel zijn in hartvaten en andere vasculaire stijfheid, verkalking en plaque-ontwikkeling. Het is aangetoond dat de cellen waaruit de hartspier bestaat receptoren hebben die oestrogeen in de kern herkennen.
  • Kernhardheid en verstopping
    Het verschil tussen de seksen in termen van atherosclerose of arteriosclerose, is niet beperkt tot vrouwelijke hormonen. Het bleek dat connexin 37- en p22-genen vaker voorkwamen bij mannelijke patiënten met een myocardinfarct (MI – hartaanval), en PAI-1, stromelysin-1-gen bleek geassocieerd te zijn met cardiovasculaire aandoeningen bij vrouwelijke patiënten. Genetische verschillen kunnen verschillen in plaquegehalte (meer cellen en fibreus weefsel), endotheelfuncties (vergroting van de kransslagader veroorzaakt door oestrogeen) en bloedstolling (meer fibrinogeen- en factor 7-spiegels) bij vrouwen verklaren.
  • Structurele staat van het hart
    Er zijn verschillen tussen de twee geslachten in termen van het aanpassingsproces aan structurele hartaandoeningen. Vrouwen met aortastenose en hypertensie ontwikkelen een meer uitgesproken hartvergroting dan mannen en de samentrekkende kracht van het hart blijft beter behouden. De vernietiging en dood van hartcellen als reactie van veroudering, verwonding en stress, komen vaker voor bij mannen.
  • Psychologische oorzaken
    Oudere vrouwelijke patiënten hebben meer risicofactoren en bijkomende ziekten. Om deze reden zijn herstelprocessen van ziekten moeilijker. Depressie en psychologische risicofactoren komen vaker voor bij vrouwen. In deze leeftijdsperiode worden vrouwen blootgesteld aan bijkomende nadelige effecten in termen van patiëntenzorg.
  • Hartaandoeningen bij vrouwen
    Terwijl tweederde van de vrouwen plotseling sterft zonder noemenswaardige klachten als gevolg van hartaandoeningen door bloedarmoede, overlijdt bijna de helft van de mannen op deze manier. Bij vrouwen is bescherming tegen hartaandoeningen, dat wil zeggen correctie van risicofactoren, erg belangrijk. Verbeteringen in de preventie van hart- en vaatziekten vereisen een eerdere diagnose en identificatie van risico’s. De overgrote meerderheid van de vrouwen is zich niet bewust van de risico’s van hart- en vaatziekten en artsen doen vaak weinig moeite om patiënten voor te lichten. In een onderzoek werd vastgesteld dat twee op de drie vrouwen een risico hebben op één of meer hartaandoeningen en dat het aantal risicofactoren geleidelijk toeneemt met de leeftijd.

Wat zijn de risico’s voor hart- en vasculaire ziekten bij vrouwen?
Tijdens onderzoeken werden vrouwen verdeeld in 3 groepen wat betreft de risicostatus van hart- en vaatziekten:

  1. Hoog risico:
    • Klinisch duidelijke cardiovasculaire ziekte
    • Schade aan hersenvaten
    • Andere niet-cardiale vaatziekten
    • Aneurysma, vergroting van de belangrijkste buikader (aorta)
    • Eindstadium chronische nierziekte
  2. Riskant:
    • Roken
    • Hypertensie (te hoge bloeddruk)
    • Hyperlipidemie (te hoge bloedvetten en cholesterol)
    • Obesitas (overgewicht)
    • Arm dieet
    • Lichamelijke inactiviteit
    • Metaboolsyndroom
    • Arteriële stijfheid zonder klachten en symptomen
    • Auto-immuunziekte (overgevoeligheidsziekten)
    • Zwangerschapgerelateerde bijwerkingen
  3. Een ideale cardiovasculaire gezondheid:
    Degenen met ideale cholesterol, bloeddruk, glucose, Body Mass Index, niet-rokers en degenen die gedurende 150 minuten aan matige intensiteit of meer dan 75 minuten per week aan lichaamsbeweging doen en die een gezond hartdieet volgen.

Diabetes bij vrouwen
Diabetes is een belangrijke ziekte die het risico op hartaandoeningen bij vrouwen verhoogt en het voordeel van ‘vrouw zijn’ volledig elimineert. Diabetes verhoogt het risico op een hartaanval en beroerte in vergelijking met mannen. Bij diabetes neemt het risico op hart- en vaatziekten 2-4 keer toe bij mannen en 3-7 keer bij vrouwen. Type 2-diabetes gaat gepaard met obesitas, verdeling van het buikvet, hypertensie, verminderd bloedvet, dat vasculaire plaques en stijfheid veroorzaakt en metabool syndroom veroorzaakt door insulineresistentie, wat een hoog risico op occlusie van de kransslagader met zich meebrengt. Obesitas en lichaamsvetverdeling worden beschouwd als meer risicofactoren voor coronaire hartziekte dan bij mannen. Diabetes verstoort ook de functies van het endotheel, de cellen die de binnenkant van de vaten bekleden en bloedplaatjes (cellen die zorgen voor stolling in het bloed).

Hartfalen
Ongeveer de helft van alle patiënten met hartfalen zijn vrouwen. De redenen hiervoor zijn coronaire vaatziekten bij mannen en hypertensie en hartklepaandoeningen bij vrouwen. Hartfalen bij vrouwen komt op latere leeftijd voor. Ongeveer 80% van de patiënten met hartfalen met behouden ejectiefractie (EF) zijn vrouwen. Hartfalen met geconserveerde EF kan bij vrouwen moeilijker te diagnosticeren zijn, vanwege de hoge prevalentie van vochtretentie en kortademigheid van niet-cardiale oorsprong bij vrouwen. De prognose van hartfalen is beter bij vrouwen.

Hypertensie bij vrouwen
Het risico op hart- en vaatziekten als gevolg van hypertensie neemt significant toe met de leeftijd. Niet-medicamenteuze behandelmethoden verlagen de bloeddruk aanzienlijk, maar de therapietrouw van vrouwelijke patiënten (gewichtsvermindering, zoutvrij dieet, lichamelijke activiteit) is laag (ongeveer 10%). 60% van het hartfalen dat bij oudere vrouwen wordt waargenomen, is hartfalen als gevolg van hypertensie. Hypertensie verhoogt ook het risico op een beroerte. Hypertensie bij vrouwen dient even effectief te worden behandeld als bij mannen.

Roken bij vrouwen
Roken is verantwoordelijk voor 17% van alle sterfgevallen onder vrouwen en de oorzaak is voornamelijk hart- en vaatziekten en beroertes. Verhoogde neiging tot atherosclerose en vasculaire occlusie bij roken zorgt voor een 6-9 keer hoger risico op een hartaanval bij vrouwen. Met name het gebruik van roken in combinatie met orale anticonceptiemiddelen, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Roken verhoogt ook het risico op een beroerte. Roken verstoort de oestrogeenspiegel in het bloed en verandert het vetprofiel.

Bloedvetten bij vrouwen
Jonge vrouwen hebben een lager slecht cholesterol (low-density lipoprotein-cholesterol, LDL) en goed cholesterol (high-density lipoproteïne-cholesterol, HDL) in vergelijking met mannen. Naarmate vrouwen ouder worden, nemen hun LDL-waarden toe en nemen HDL-waarden af.

Dieet en obesitas bij vrouwen
Het is bekend dat zwaarlijvige vrouwen een 7 keer hoger risico op overlijden hebben als gevolg van hart- en vaatziekten. Degenen met een Body Mass Index van meer dan 20 hebben een hoog risico op hart- en vaatziekten. Vooral bij vrouwen gaat obesitas gepaard met een verhoogd C-reactief proteïne (CRP) -niveau. De combinatie van obesitas en diabetes verhoogt de mortaliteit bij vrouwen aanzienlijk.

Oefening en fysieke activiteit bij vrouwen
Er is een sterke relatie tussen fysieke activiteit en hartinfarcten. Positieve effecten van verhoogde fysieke activiteit op cardiovasculaire risicofactoren zoals hypertensie, diabetes en obesitas zijn vastgesteld.

Hormoontherapie
Een hoog risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, zoals beroerte en hartaanval, is vastgesteld bij het gebruik van een combinatie van oestrogeen en progesteron bij patiënten die hormoontherapie krijgen om vroege menopauze te voorkomen, menopauzale klachten te verlichten of osteoporose te voorkomen. Tegelijkertijd is het risico op diepe veneuze trombose (DVT), borstkanker, galblaasaandoeningen en urine-incontinentie verhoogd. Om deze reden wordt hormoontherapie niet aanbevolen.

Borstpijn bij vrouwen
Ziektesymptomen en ziekenhuisopnames zijn bij vrouwen verschillend. Vrouwen met coronaire hartziekte hebben meer verschillende klachten dan mannen (zoals pijn in rust, pijn bij mentale stress, kaak-, nek- en schouderpijn, kortademigheid, misselijkheid, braken, buikpijn en zweten). Atypische pijn op de borst bij vrouwen, vooral jonge vrouwen, heeft minder kans op hart- en vaatziekten die angiografisch bewezen zijn.
Pijn op de borst is de meest voorkomende eerste klacht bij vrouwen en de eerste presentatie is minder met een afbeelding van een hartaanval of plotseling overlijden. Typische of klassieke angina pectoris is meestal te wijten aan atherosclerose.
Vrouwelijke patiënten worden meestal in het ziekenhuis opgenomen met onverklaarbare pijn op de borst. Niet-coronaire pijnsyndromen op de borst komen vaker voor bij vrouwen. De frequentie van vasospastische angina, microvasculaire angina (syndroom x) en spontane coronaire arteriële dissectie is hoger bij vrouwelijke patiënten met normale coronaire angiografie. Een speciaal beeld van een acuut coronair syndroom met pijn op de borst, ook bekend als stresscardiomyopathie, kan bij vrouwen worden waargenomen.

Gebroken hart syndroom (Takotsubo syndroom)
Het is een ziekte, waarbij er bij postmenopauzale vrouwen tekenen zijn van een hartaanval en normale coronaire vaten na plotselinge sensorische of fysieke stress. ST-elevatie of T-negativiteit, wat tekenen zijn van een hartaanval, bij elektrocardiografie (ECG), matige toename van het troponine-enzym vergeleken met een normaal niveau bij bloedonderzoeken, afwijkingen van de hartcontractie en hartspierballon worden waargenomen bij echocardiografie (ECHO). Het Broken Heart Syndrome, met andere woorden het Takotsubo-syndroom, moet worden vermoed in het geval van een bewegingsstoornis in de wand van het hart en een onevenredige enzymverhoging die niet voldoen aan de betrokkenheid van één bloedvat.

Hartritme stoornissen
Hartkloppingen zijn een veel voorkomende klacht. Ongepaste sinustachycardie die optreedt bij lichte inspanning met een frequentie van 90%, wordt vastgesteld bij vrouwen die last hebben van hartkloppingen. Atrioventriculaire nodale herintredende tachycardie komt vaker voor dan bij mannen; WPW, atriale fibrillatie (AF) en atrioventriculaire reciproque tachycardie komen minder vaak voor dan mannen. Symptomen als gevolg van AF, risico op herhaling, beroerte en overlijden door AF komen vaker voor bij vrouwen. De incidentie van atriale aritmie-aanvallen varieert binnen de fasen van de menstruatie. Vrouwen missen vaker atriale aritmieën.

Hartklepziekten
Er zijn verschillen tussen de seksen in de epidemiologie van veel hartklepaandoeningen. Endocarditis en ernstige mitralisinsufficiëntie komen vaker voor bij mannen. Hoewel de prognose bij vrouwen gunstiger is. De frequentie van klachten zoals pijn op de borst, kortademigheid, hartkloppingen is hoger. Bloed ophoesten of bloeden uit de mond komt vaker voor bij vrouwen met mitralisstenose.
De frequentie van de bicuspide aortaklep is 3 keer hoger bij mannen. Aortaklepoperaties onder de 65 jaar worden meestal bij mannen uitgevoerd. De prevalentie van een verkalkte aortaklep boven de 65 jaar is 2 keer hoger bij mannen.
Het risico op dissectie neemt toe tijdens de zwangerschap bij aortadilatatie als gevolg van het Marfan-syndroom.

Tot slot
Veel artsen, medisch specialisten, zoals cardiologen onderkennen het verschil in aandoeningen (nog) niet tussen het mannenhart en het vrouwenhart. Gelukkig zijn er een aantal uitmuntende cardiologen in Nederland, die zich hebben gespecialiseerd in het vrouwenhart. Het wordt tijd dat dit zich zal gaan uitbreiden.

Koos Dirkse