Menu

Melkgebit – Dentitio Decidua

Het melkgebit, ook bekend als het “deciduus gebit of primaire gebit”, is de eerste set tanden die bij kinderen verschijnt. De tanden beginnen door het tandvlees te komen als baby’s ongeveer zes maanden oud zijn. Dit proces wordt ’tandjes krijgen’ genoemd. Tegen de tijd dat een baby 2 tot 3 jaar oud is, zijn meestal alle tanden verschenen. Deze melktanden zijn tijdelijk en zullen worden vervangen door het permanente gebit als het ongeveer 6 jaar oud is.

Over melktanden
Baby’s worden geboren met gewoonlijk 20 melktanden:

 • 4 eerste kiezen
 • 4 tweede kiezen
 • 4 hoektanden
 • 4 centrale snijtanden
 • 4 laterale snijtanden

Er is één set aan iedere kant van de bovenkaak en één set aan iedere kant van de onderkaak. Melktanden verschillen op een aantal manieren van volwassen tanden. De buitenste laag van melktanden is gemaakt van dunner glazuur dan het glazuur van volwassen tanden. Hierdoor lijken de melktanden witter. Melktanden hebben ook smallere, anders gevormde wortels dan volwassen tanden. Hierdoor ontstaat er ruimte voor volwassen tanden om eronder te groeien.

Wanneer wordt het melkgebit gevormd
Het melkgebit begint zich te vormen tijdens de prenatale ontwikkeling van een baby. De tandkiemen van het melkgebit beginnen zich te vormen rond de zesde week van de zwangerschap en zijn meestal volledig gevormd tegen de tijd dat een baby ongeveer twee jaar oud is. Echter, de timing kan variëren van kind tot kind. De eerste tandjes breken meestal door tussen de leeftijd van zes maanden en een jaar en het proces van het krijgen van alle 20 melktanden duurt meestal tot het kind ongeveer twee tot drie jaar oud is.

Wat is ’tandjes krijgen?
Wanneer de tandjes van uw baby doorkomen, wordt dit tandjes krijgen genoemd. De tanden in het midden van de onderkaak komen vaak als eerste door, ergens tussen de leeftijd van zes en tien maanden. Het kind moet minstens één tand hebben tegen de tijd dat het 1 jaar wordt. Tegen de tijd dat het 3 jaar oud is zouden alle melktanden er moeten zijn, doch ieder kind is anders. Geen zorgen als de tanden van de baby eerder of later verschijnen. Praat met de tandarts als u zich zorgen maakt.

Waar dient het melkgebit voor?
Er zijn een paar redenen waarom kinderen eerst een melkgebit hebben:

 1. Ruimte creëren voor permanente tanden
  Het melkgebit dient als een soort “plaatsbewaarder” voor de permanente tanden die later zullen doorkomen. Ze helpen de kaak en het tandvlees te vormen en te ontwikkelen, waardoor er ruimte vrijkomt voor de blijvende tanden om op de juiste plaats te groeien.
 2. Kauwen en bijten
  Zelfs als het melkgebit tijdelijk is, speelt het een cruciale rol bij het kauwen en bijten van voedsel tijdens de vroege kinderjaren. Dit helpt bij de spijsvertering en draagt bij aan de algehele voedingsbehoeften en ontwikkeling van het kind.
 3. Taalontwikkeling
  Het melkgebit speelt ook een rol bij de ontwikkeling van de spraak en articulatie bij jonge kinderen. Tanden zijn essentieel bij het vormen van bepaalde klanken en geluiden tijdens het leren spreken.
 4. Bescherming van de kaak en mond
  Hoewel tijdelijk, bieden melktanden bescherming voor de mond en kaak van het kind. Ze voorkomen dat de kaak verkeerd ontwikkelt en bieden een basis voor een gezonde mondelinge structuur.

Over het algemeen is het melkgebit een essentieel onderdeel van de vroege ontwikkeling van een kind en legt het de basis voor een gezond permanent gebit later in het leven.

Verzorging
Melktanden kunnen beginnen te rotten zodra ze in de mond verschijnen. Ernstig letsel aan de melktanden kan de onderliggende permanente tanden beschadigen. Het is belangrijk om de melktanden schoon te houden. U kunt de eerste tand van uw baby poetsen zodra deze verschijnt. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en een beetje water. Dit beschermt tegen:

 • infectie
 • holtes (gaten veroorzaakt door bederf)
 • pijn

Oudere kinderen moeten onder toezicht staan ​​terwijl ze hun tanden poetsen. Kinderen ouder dan 18 maanden kunnen een hoeveelheid kindertandpasta met een laag fluoridegehalte ter grootte van een erwt gebruiken. Probeer ze te leren het niet door te slikken. Na het poetsen moeten ze met water worden afgespoeld.

Het dieet van een kind
Als het kind veel suiker heeft kan dit de tanden beschadigen. Om het risico op tandbederf te verminderen, zijn melk en water de beste dranken voor uw baby, naast moedermelk. Houd er echter rekening mee dat baby’s jonger dan 12 maanden alleen moedermelk of zuigelingenvoeding mogen krijgen. Naarmate het kind groeit, beperk dan de inname van suikerhoudend voedsel, zoals:

 • lollies
 • taarten
 • granen
 • gearomatiseerde yoghurt

Zorg ervoor dat je de fopspeen of fopspeen schoon houdt en dompel deze niet in honing of ander zoetigheid. Zorg ervoor dat u toezicht houdt op jongere kinderen wanneer ze leren lopen. Dit komt omdat ze hun tanden kunnen beschadigen als ze ergens tegenaan botsen.

Op bezoek bij de tandarts
U moet uw kind meenemen voor de eerste tandartsafspraak wanneer de eerste tandjes verschijnen, of vóór de eerste verjaardag. Tandartsen kunnen u en uw kind tips geven over hoe u de tanden en het tandvlees gezond kunt houden. Zij kunnen u ook adviseren over wat u kunt verwachten naarmate de mond van uw kind zich ontwikkelt.

Koos Dirkse