Menu

GHB – gamma-hydroxyboterzuur

GHB, of voluit gamma-hydroxyboterzuur, is een psychoactieve stof die zowel als recreatieve drug en als medicijn wordt gebruikt.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van GHB:

 1. Chemische Eigenschappen en Gebruik
  • Chemische Structuur
   GHB is een endogene stof, wat betekent dat het van nature in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam voorkomt.
  • Medisch Gebruik
   Het wordt voorgeschreven onder de merknaam Xyrem voor de behandeling van narcolepsie, een slaapstoornis die extreme slaperigheid overdag veroorzaakt.
  • Recreatief Gebruik
   Het wordt soms recreatief gebruikt vanwege de kalmerende en euforische effecten. Het is ook bekend onder straatnamen zoals “vloeibare XTC”, “G”, of “liquid ecstasy”.
 2. Effecten
  • Korte Termijn
   GHB kan gevoelens van ontspanning, euforie, en verhoogde sociale interactie veroorzaken. In lage doses kan het een kalmerend effect hebben, maar hogere doses kunnen leiden tot slaperigheid, duizeligheid, misselijkheid, en verlies van bewustzijn.
  • Risico’s en Bijwerkingen
   Overdosering kan ernstige gevolgen hebben zoals ademhalingsdepressie, bewusteloosheid, en zelfs de dood. Het gebruik van GHB in combinatie met alcohol of andere depressiva verhoogt de risico’s aanzienlijk.
 3. Verslaving en Misbruik
  • Verslavingspotentieel
   Regelmatig gebruik kan leiden tot fysieke en psychische afhankelijkheid. Stoppen met gebruik kan ernstige ontwenningsverschijnselen veroorzaken, waaronder angst, slapeloosheid, tremoren, en hallucinaties.
  • Misbruik
   GHB staat erom bekend misbruikt te worden als een “date rape” drug vanwege de bewustzijnsverlaging en geheugenverlies die het kan veroorzaken, waardoor slachtoffers kwetsbaar zijn voor aanranding.
  • Smaak
   GHB heeft een smaak die vaak wordt omschreven als zilt, bitter of chemisch. Sommige mensen vinden de smaak vergelijkbaar met zeep of zout water. De smaak kan onaangenaam zijn en moeilijk te maskeren, wat een reden is waarom het vaak wordt gemengd met andere dranken om de smaak te verhullen.
 4. Legale Status Regulering
  In veel landen, waaronder Nederland, is GHB geclassificeerd als een verboden middel. Het bezit, de productie, en de handel ervan zijn strafbaar. Er zijn echter medische uitzonderingen voor specifieke toepassingen onder strikt toezicht.

Samengevat is GHB een stof met zowel medische als recreatieve toepassingen, maar het gebruik ervan gaat gepaard met aanzienlijke risico’s, vooral vanwege het verslavingspotentieel en de gevaren van overdosering. Het is belangrijk om te benadrukken dat GHB een krachtige stof is met een hoog risico op overdosering en ernstige bijwerkingen. Gebruik ervan kan leiden tot bewustzijnsverlies, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs de dood. Daarom is het gebruik van GHB zonder medische supervisie sterk afgeraden.

Koos Dirkse