Menu

Vleesboom – myoom

Een vleesboom, ook wel een myoom of fibroom genoemd, is een goedaardige tumor die zich in of rondom de baarmoeder ontwikkelt. De klachten die een vleesboom kan veroorzaken, variëren afhankelijk van de grootte, locatie en het aantal vleesbomen.

Niet alle vleesbomen veroorzaken symptomen, maar als dat wel het geval is, kunnen de volgende klachten optreden:

  1. Hevige menstruatie (menorragie)
    Veel vrouwen met een vleesboom ervaren zwaardere menstruaties, soms met stolsels. Dit kan leiden tot bloedarmoede.
  2. Tussentijdse bloedingen
    Naast zware menstruaties kunnen er ook onregelmatige of tussentijdse bloedingen optreden.
  3. Pijn
    Pijn in de onderbuik of bekkengebied komt voor, vooral tijdens de menstruatie. Soms kan er ook sprake zijn van een doffe pijn die continu aanwezig is.
  4. Drukgevoel in de buik
    Grotere vleesbomen kunnen druk uitoefenen op omliggende organen, wat kan leiden tot een gevoel van volheid of druk in de onderbuik.
  5. Problemen met plassen
    Een vleesboom kan tegen de blaas drukken, waardoor er vaker en/of dringend moet worden geplast.
  6. Obstipatie
    Als de vleesboom tegen de darmen drukt, kan dit problemen veroorzaken met de stoelgang.
  7. Pijn tijdens het vrijen (dyspareunie): Vleesbomen kunnen pijn of ongemak veroorzaken tijdens seksuele gemeenschap.
  8. Verminderde vruchtbaarheid
    Vleesbomen kunnen soms problemen veroorzaken bij het zwanger worden of tijdens de zwangerschap, afhankelijk van hun grootte en locatie.
  9. Zwaartegevoel of pijn in de benen
    Grote vleesbomen kunnen soms op zenuwen drukken, wat kan leiden tot een zwaartegevoel of pijn in de benen (zie verder).
  10. Rugpijn
    Als een vleesboom op zenuwen in de onderrug drukt, kan dit rugpijn veroorzaken.

Uitstralende pijn
Een vleesboom in de baarmoeder kan pijnlijke uitstralingen naar één of beide benen veroorzaken. Dit gebeurt meestal wanneer de vleesboom groot genoeg is om op nabijgelegen zenuwen te drukken. De druk kan leiden tot pijn die uitstraalt naar de onderrug, heupen, of benen, wat lijkt op de symptomen van een hernia of ischias.
Enkele manieren waarop een vleesboom pijn in het been kan veroorzaken, zijn:

  1. Druk op de heupzenuw (nervus ischiadicus)
    De vleesboom kan tegen de zenuwen drukken die naar de benen lopen, wat leidt tot een uitstralende pijn of gevoelloosheid in één of  beide benen.
  2. Bekkencongestie
    Dit kan ontstaan door de aanwezigheid van een grote vleesboom, die de bloedsomloop in het bekkengebied kan belemmeren, wat kan bijdragen aan pijnlijke symptomen in het been.

Als je last hebt van uitstralende pijn naar een been en vermoedt dat dit te maken heeft met een vleesboom, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts voor verdere evaluatie en behandeling. Afhankelijk van de grootte en locatie van de vleesboom zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, variërend van medicatie tot operatieve ingrepen.
Het is belangrijk om een medische diagnose te stellen om de exacte oorzaak van de pijn te identificeren, omdat de behandeling van een myoom anders is dan die van een hernia.

Conclusie
Hoewel vleesbomen meestal goedaardig zijn, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen als je symptomen ervaart, vooral als ze ernstig of invaliderend zijn.

Koos Dirkse