Menu

Eigen risico en bonus

Op dit moment wordt er door de politieke partijen geroepen dat het eigen risico afgeschaft moet worden. Hoe eerlijk zou dit zijn om dit te roepen over de zorgtoeslag! Voor de mensen die het niet weten: Dit is een toeslag, uitgevoerd door de belastingdienst om de burger met een laag inkomen te compenseren. Het één kan niet zonder het ander besproken worden.

Nu is het veelal zo dat mensen met een zorgtoeslag deze gebruiken voor de eerste levensbehoeften en niet voor de zorgkosten!
Het verband tussen de hoogte van het eigen risico (ook wel remgelden) en hoogte van de zorgkosten, is bij iedereen wel duidelijk. De vraag is bij welke hoogte van het eigen risico we de toegang niet belemmeren maar de zorgkosten in de hand houden? Lastig om dit te bepalen.

Bij veel schadepolissen kennen we een bonus/malus systeem. Veel claimen betekent een hogere premie en weinig of niets claimen betekent korting.
We kunnen mensen belonen met bonus, korting op het eigen risico als je een tijd geen zorgkosten hebt gedeclareerd. Natuurlijk komt hier een dilemma om de hoek kijken, dat mensen afzien van zorg als ze geld besparen of zelfs winnen. Maar we zullen moeten experimenteren met nieuwe oplossingen. We kunnen de hoge zorgkosten niet meer betalen als deze maar blijven stijgen. Toch willen we bij levensbedreigende situaties doorgaan tot op hoge leeftijd.

Geef de zorgconsument de verantwoordelijkheid en het stuur in handen. Keuze over eigen risico, maar ook een beloning bij goed gedrag. Dilemma’s lossen we niet snel op, maar durven te experimenteren moet kunnen, De zorgconsument is heel goed in staat zijn eigen keuzes te maken. En laten we mensen die het echt niet kunnen betalen helpen om toegang tot de zorg te behouden!

Koos Dirkse