Menu

Persoonlijk Gezondheidsdossier

Vanochtend, 15 maart 2016, in Zorgvisie: Een brede coalitie van bijna alle zorgkoepels is vorige week gestart met het programma ‘Meer regie over gezondheid’, voor de implementatie van persoonlijke gezondheidsdossiers (PGD’s).
Bestuurder Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie: ‘2016 is het jaar, waarin we met z’n allen vaststellen hoe het PGD eruit ziet.’

Met een subsidie van twee miljoen euro van VWS en Zorgverzekeraars Nederland gaat de coalitie onder leiding van de Patiëntenfederatie aan de slag om vast te stellen waar een PGD allemaal aan moet voldoen.

Een aantekeningen hierbij:
Wat Google en Apple al lang doorhebben en (laten) ontwikkelen met zorgapps, wordt nu opgepakt door de zorgkoepels: het persoonlijk gezondheidsdossier. Veel te laat, met hopen gemeenschapsgeld verpakt als subsidie, meekijken vanuit overheid en verzekering.
Doodeng die regievoering. Wat heeft de patiënt aan zo’n praatgroep? Wordt hij er beter van? Natuurlijk staat in de lijst van ‘de coalitie’ de patiënt niet genoemd. Hadden we anders verwacht?

Gelukkig kennen Google en Apple de vraag van de (zorg)klant vele malen beter dan een bureaucratische denktank in hun veilige cocon. En zij niet alleen. Ook slimme ziekenhuizen die zich niet verliezen in academische analyse en discussie werken al lang aan de ontwikkeling van de zorg-apps. Zij hebben de toekomst en niet het Haagse vergaderplatform.

Omdat visie op zorg met durf gewoonweg niet in een vergaderkamer thuishoort.

Koos Dirkse