Menu

De waarde van een internationaal EPD

Op de site van Zorgvisie van 27 juli jl. las ik het volgende artikel: RadboudUMC opent EPD voor buitenlandse ziekenhuizen.
“Epic-ziekenhuizen gaan medische informatie delen over de grenzen. RadboudUMC heeft in Nederland de primeur en is per 21 juli gestart, tevens de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

De Epic-module heeft Care Everywhere en maakt het mogelijk voor zorgverleners om medische dossiers uit binnen- en buitenlandse ziekenhuizen te raadplagen. De digitale inzage en uitwisseling zijn vooralsnog beperkt tot Epic-ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Canada.”
Eigenlijk te gek voor woorden. De Nederlandse patiënt moet het doen met een ondermaatse landelijke EPD organisatie en internationaal wordt er, tussen EPIC ziekenhuizen weliswaar, een link gelegd.

Het is niet meer of minder dan een erg goedkope advertentie voor EPIC en het Radboud Ziekenhuis, die door de kritische lezer als flinterdun beoordeeld zal worden. Als dit de marktwerking van de ziekenhuizen is, is het diep triest!
Trouwens, voor de kritische lezer die zelf zijn gezondheidsdocumentatie, die trouwens veel verder reikt dan de ondermaatse ziekteregistratie in het ziekenhuis, in de hand neemt, is het niets anders dan het bewijs dat je met een goede APP op je smartphone veiliger en bewuster je levensweg gaat.

Wat let u nog? Gewoon doen, zelf je verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheidsdocumentatie, de marktpraatjes van de ziekenhuizenmanagers links laten liggen en de opgeblazen EPD-managers rechts laten lopen!

Koos Dirkse