Menu

Onderhandelaarresulaat medisch-specialistische zorg 2014-2017

De uitkomst van het onderhandelaarsresultaat is op 16 juli 2013 definitief geworden. Punt 3.3 heeft betrekking op de verbetering van de informatievoorziening. Hierbij wil ik wel enkele kritische opmerkingen plaatsen.

Zowel VWS als de zorgverzekeraars scoren hier. De ziekenhuizen zullen nog veel werk moeten verzetten willen ze aan de eisen voldoen.
Zeker, omdat nog niet aan alle randvoorwaarden is voldaan: De diagnosethesaurus is nog steeds ‘under construction’ (DHD i.s.m. Nictiz), de Snomed-procedures, als referentiebestand voor de verrichtingen, is er niet voor eind 2014, begin 2015. En over de ATC, als internationale classificatie voor de medicatie, is er nog met geen woord gerept (noch door DHD, noch door Nictiz, noch door RIVM, die de classificatie zou beheren). Ik ben benieuwd wat er na de ‘derde dinsdag in september’ van overblijft.

Zoals de vlag er nu voorhangt, ziet het ernaar uit, dat het onderhandelingsresultaat zonder meer uitgevoerd wordt. Als je het goed leest, kun je niet anders concluderen dan dat het patiëntenplatform en de NVZ hebben zitten slapen. Financieel geen groei, de honoraria afgeschaft en in de prijs van het DOT-product gebracht. Behandelprotocollen, waarmee de zorgverzekeraar prijs en inhoud kan vergelijken, eenheid van taal en bronregistratie (de arts registreert; NFU visie waar algemene en topklinische ziekenhuizen niet bij betrokken zijn geweest).

En waar zit het addertje voor de patiënt? Als het akkoord niet volgens de letter wordt uitgevoerd, stijgt de premie voor de zorgverzekering en wordt de basisverzekering verder uitgekleed. De patiënt wordt dan dus dubbel gepakt: meer betalen voor minder zorg.
En wie ziet erop toe? In de eerste plaats de zorgverzekeraar. Die merkt in zijn portemonnee dat de kosten meer stijgen dan overeengekomen en slaat direct terug. Geeft ook nog eens te denken wat de rol van de NZa in het onderhandelingsresultaat is.

Maar ja, het is getekend…………..

Koos Dirkse