Menu

HPV-infecties voorkomen door vaccinatie

HPV staat voor Human Papilloma Virus en is de veroorzaker van onder meer baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom). HPV-infecties komen zo vaak voor, dat bijna alle mannen en vrouwen op enig moment in hun leven ten minste één type HPV krijgen. Bijna 80 miljoen Amerikanen zijn momenteel besmet met een soort HPV. Ongeveer 14 miljoen Amerikanen, waaronder tieners, worden jaarlijks besmet. HPV wordt verspreid door intiem huid-op-huid contact. Je kunt HPV krijgen door vaginale, anale of orale seks te hebben met iemand die het virus heeft.

Sommige HPV-infecties kunnen kanker veroorzaken
De meeste HPV-infecties (9 van de 10) verdwijnen binnen twee jaar vanzelf. Maar soms gaan HPV-infecties langer mee en kunnen bepaalde soorten kanker veroorzaken, zoals:

 • baarmoederhals (cervix)
 • vagina
 • vulva
 • penis
 • anus
 • achterkant van de keel, inclusief de basis van de tong en amandelen (oropharynx)

Ieder jaar worden in de Verenigde Staten naar schatting bijna 35.000 gevallen van kanker bij mannen en vrouwen door HPV veroorzaakt.

Voorkom kanker met het HPV-vaccin
In de VS beveelt de CDC (Centers for Disease, Control and Prevention) aan, dat alle jongens en meisjes twee doses van het HPV-vaccin hebben ontvangen in de leeftijd van 11 of 12 jaar. Er kan worden gestart op de leeftijd van 9 jaar. Kinderen die vóór hun 15e verjaardag de eerste vaccinaties krijgen, hebben slechts twee doses nodig. Kinderen die de eerste dosis krijgen op of na hun 15e verjaardag hebben drie doses nodig.

Vaccins beschermen het kind, voordat ze worden blootgesteld aan een ziekte. Daarom wordt het HPV-vaccin eerder in plaats van later aanbevolen om het kind te beschermen, lang voordat het ooit aan het virus wordt blootgesteld.

Tieners en jonge volwassenen moeten ook worden gevaccineerd
HPV-vaccinatie wordt ook aanbevolen voor iedereen tot en met 26 jaar, als deze al niet is gevaccineerd. Vaccinatie wordt niet aanbevolen voor iedereen ouder dan 26 jaar. Sommige volwassenen van 27 tot 45 jaar, die nog niet zijn gevaccineerd, kunnen echter besluiten om het HPV-vaccin te krijgen, nadat ze met hun arts hebben gesproken over hun risico op nieuwe HPV-infecties en de mogelijke voordelen van vaccinatie. HPV-vaccinatie in deze leeftijdsgroep biedt minder voordeel, omdat veel mensen al zijn blootgesteld aan HPV.

HPV-vaccinatie voorkomt kankerverwekkende infecties en voorstadia van kanker
Het aantal HPV-infecties en voorstadia (abnormale cellen op de baarmoederhals die kunnen leiden tot kanker) zijn aanzienlijk gedaald sinds het vaccin in gebruik is. Naar schatting veroorzaakt HPV elk jaar bijna 35.000 gevallen van kanker bij mannen en vrouwen. HPV-vaccinatie kan voorkomen dat meer dan 32.000 van deze vormen van kanker zich ooit ontwikkelen door het voorkomen van infecties, die deze vormen van kanker veroorzaken.

 • Onder tienermeisjes zijn infecties met HPV-typen, die de meeste HPV-kankers en genitale wratten veroorzaken, 86 procent gedaald
 • Onder jonge volwassen vrouwen zijn infecties met HPV-typen die de meeste HPV-kankers en genitale wratten veroorzaken met 71 procent gedaald
 • Onder gevaccineerde vrouwen is het percentage cervicale kankers, veroorzaakt door de HPV-types, die het meest in verband worden gebracht met baarmoederhalskanker, met 40 procent gedaald.
HPV-vaccinatie is zeer veilig. Meer dan 10 jaar monitoring en onderzoek hebben aangetoond dat het HPV-vaccin zeer veilig en effectief is. Zoals alle vaccins is er voortdurende monitoring van het HPV-vaccin om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief is.

Het is veel beter het kind nu een HPV-vaccin te geven, dan een HPV-kanker op latere leeftijd te behandelen
Hoewel artsen routinematig screenen op baarmoederhalskanker, zijn er geen aanbevolen screeningstests voor kanker om de andere vijf soorten kanker door HPV te detecteren. Deze andere soorten HPV-kanker worden mogelijk pas ontdekt als ze gezondheidsproblemen veroorzaken. HPV-vaccinatie kan voorkomen dat deze kankers zich ooit ontwikkelen.

HPV-vaccinatie biedt veilige, effectieve en langdurige bescherming
Met meer dan 100 miljoen doses, verdeeld in de Verenigde Staten, heeft HPV-vaccin een geruststellend veiligheidsrecord, dat wordt ondersteund door meer dan 10 jaar monitoring en onderzoek. Zoals elk vaccin of medicijn, kan het HPV-vaccin bijwerkingen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen
Vaccins kunnen, zoals elk geneesmiddel, bijwerkingen hebben. Veel voorkomende bijwerkingen van de HPV-opname zijn mild en verdwijnen snel. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Pijn, roodheid of zwelling in de arm waar het schot werd gegeven
 • Koorts
 • Duizeligheid of flauwvallen (flauwvallen na een vaccin, inclusief het HPV-vaccin, komt vaker voor bij adolescenten)
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn of zich moe voelen
 • Spier- of gewrichtspijn

Om flauwvallen en verwondingen door flauwvallen te voorkomen, moeten adolescenten zitten of liggen tijdens de vaccinatie en blijven ze gedurende 15 minuten na het vaccin in die positie. Het is belangrijk om de arts of verpleegkundige te vertellen of het kind ernstige allergieën heeft, waaronder een allergie voor latex of gist. De voordelen van HPV-vaccinatie wegen veel zwaarder dan het mogelijke risico op bijwerkingen.

HPV-vaccin veroorzaakt geen HPV-infectie of kanker. HPV-vaccin is gemaakt van één eiwit uit het virus en is niet besmettelijk, wat betekent dat het geen HPV-infectie of kanker kan veroorzaken.

HPV en vruchtbaarheid
Er zijn geen aanwijzingen dat het HPV-vaccin vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt. Het niet krijgen van HPV-vaccin maakt mensen kwetsbaar voor HPV-kankers. Vrouwen die een voorstadium van kanker ontwikkelen die wordt veroorzaakt door HPV, kunnen een behandeling nodig hebben, die hun vermogen om kinderen te krijgen zou beperken, zoals een hysterectomie, chemotherapie of bestraling. Behandeling voor cervicale precancer kan ook een vrouw in gevaar brengen voor problemen met haar baarmoederhals, die vroeggeboorte kan veroorzaken.

Ontwikkelen van kanker duurt vaak jaren, zelfs tientallen jaren, nadat een persoon HPV krijgt
CDC beveelt HPV-vaccinatie aan op de leeftijd van 11-12 om te beschermen tegen deze kankers. Er is geen manier om te weten welke mensen met HPV kanker of andere gezondheidsproblemen zullen ontwikkelen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem (inclusief personen met HIV / AIDS) zijn mogelijk minder goed in staat om HPV te bestrijden en hebben daardoor meer kans op om gezondheidsproblemen te ontwikkelen.

Bron: CDC

Koos Dirkse