Menu

Vogelgriep – H5N1

Vogelgriep (H5N1), ook wel aviaire influenza of vogelpest genoemd, is een virale infectie, die niet alleen vogels, maar ook mensen en andere dieren kan infecteren. De meeste vormen van het virus zijn beperkt tot vogels.

H5N1 is de meest voorkomende vorm van vogelgriep. Het is dodelijk voor vogels en kan gemakkelijk mensen en andere dieren treffen die in contact komen met een drager. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Trusted Source werd H5N1 voor het eerst ontdekt bij de mens in 1997. Momenteel is het niet bekend dat het virus zich via menselijk contact verspreidt. Toch maken sommige deskundigen zich zorgen dat H5N1 een risico kan vormen om een ​​pandemische bedreiging voor de mens te worden.

Symptomen
Er is sprake van een H5N1-infectie als men typische griepachtige symptomen ervaart, zoals:

 • hoesten
 • diarree
 • ademhalingsproblemen
 • koorts, boven de 38°C
 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • malaise
 • loopneus
 • keelpijn

Als men wordt blootgesteld aan vogelgriep, moet men het personeel hiervan op de hoogte stellen, voordat u aankomt bij de spreekkamer of het ziekenhuis. Door ze van tevoren te waarschuwen kunnen ze voorzorgsmaatregelen nemen om het personeel en andere patiënten te beschermen, voordat ze u ontvangen.

Wat veroorzaakt vogelgriep?
Hoewel er verschillende soorten vogelgriep zijn, was H5N1 het eerste vogelgriepvirus dat mensen infecteerde. De eerste infectie vond plaats in Hong Kong in 1997. De uitbraak hield verband met de behandeling van besmet pluimvee. H5N1 komt van nature voor bij wilde watervogels, maar kan zich gemakkelijk verspreiden naar pluimvee. De ziekte wordt overgedragen op de mens door contact met geïnfecteerde uitwerpselen van vogels, nasale afscheidingen of afscheidingen uit de mond of ogen.
Het consumeren van goed gekookt gevogelte of eieren van geïnfecteerde vogels brengt de vogelgriep niet over, maar eieren mogen nooit vloeibaar worden geserveerd. Vlees wordt als veilig beschouwd als het is bereid met een binnentemperatuur van minimaal 75 graden Celsius.

Risicofactoren
H5N1 heeft het vermogen om gedurende langere tijd te overleven. Vogels besmet met H5N1 blijven het virus gedurende 10 dagen in de ontlasting en het speeksel afgeven. Het aanraken van besmette oppervlakken kan de infectie verspreiden. U loopt mogelijk een groter risico om H5N1 te krijgen als u:

 • een pluimveehouder bent
 • een reiziger bent die getroffen gebieden bezoekt
 • blootgesteld wordt aan besmette vogels
 • iemand bent, die niet gaar gevogelte of eieren eet
 • een zorgverlener bent, die voor geïnfecteerde patiënten zorgt
 • een huishoudelijk lid bent van een besmette persoon

Diagnose
De arts kan ook de volgende tests uitvoeren om te zoeken naar de aanwezigheid van het virus dat vogelgriep veroorzaakt:

 • auscultatie (een test die abnormale ademgeluiden detecteert)
 • verschil in witte bloedcellen
 • nasofaryngeale cultuur
 • thoraxfoto

Er kunnen aanvullende tests worden uitgevoerd om de werking van uw hart, nieren en lever te beoordelen.

Behandeling vogelgriep
Verschillende soorten vogelgriep kunnen verschillende symptomen veroorzaken. Als gevolg hiervan kunnen behandelingen variëren. In de meeste gevallen kan behandeling met antivirale middelen zoals oseltamivir (Tamiflu) of zanamivir (Relenza) de ernst van de ziekte helpen verminderen. De medicatie moet echter binnen 48 uur na het optreden van de symptomen worden ingenomen.
Het virus dat de menselijke vorm van griep veroorzaakt, kan resistentie ontwikkelen tegen de twee meest voorkomende vormen van antivirale medicijnen, amantadine en rimantadine (Flumadine). Deze medicijnen mogen niet worden gebruikt om de ziekte te behandelen.
Uw familie of anderen in nauw contact met u kunnen ook preventieve antivirale middelen voorgeschreven krijgen, zelfs als ze niet ziek zijn. U wordt geïsoleerd geplaatst om te voorkomen dat u het virus naar anderen verspreidt.
Uw arts kan u aan de beademing plaatsen als u een ernstige infectie ontwikkelt.

Vooruitzichten met vogelgriep
De vooruitzichten voor vogelgriepinfectie hangen af ​​van de ernst van de infectie en het type griepvirus dat het veroorzaakt. H5N1 heeft een hoog sterftecijfer, terwijl andere typen dat niet doen.
Enkele mogelijke complicaties zijn:

 • sepsis (een mogelijk dodelijke ontstekingsreactie op bacteriën en andere ziektekiemen)
 • longontsteking
 • orgaanfalen
 • acute ademnood

Bel uw arts als u griepverschijnselen heeft binnen 10 dagen na het hanteren van vogels of het reizen naar gebieden met een bekende uitbraak van vogelgriep.

Preventie
Uw arts kan u aanraden een griepprik te krijgen, zodat u niet ook een menselijke griep krijgt. Als u tegelijkertijd zowel de vogelgriep als de menselijke griep ontwikkelt, kan dit een nieuwe en mogelijk dodelijke vorm van griep veroorzaken. U kunt uw risico echter minimaliseren door het vermijden van:

 • openluchtmarkten
 • contact met besmette vogels
 • niet gaar gevogelte
 • zorg voor goede hygiëne en was regelmatig uw handen.
Koos Dirkse