Menu

Kramp in de benen

Krampen in de benen zijn een veel voorkomende en meestal onschadelijke aandoening, waarbij de spieren in het been plotseling strak en pijnlijk worden. Het komt meestal voor in de kuitspieren, hoewel het elk deel van het been kan aantasten, inclusief de voeten en dijen. Nadat de krampen voorbij zijn, kan men nog urenlang pijn en gevoeligheid in het been hebben. Drie van de vier gevallen treden ’s nachts op tijdens de slaap.

Wat veroorzaakt krampen in de benen?
Krampen in de benen kunnen zonder duidelijke reden optreden, bekend als idiopathische krampen in de benen, of als een symptoom of complicatie van een gezondheidstoestand, bekend als secundaire krampen in de benen.
Oorzaken van secundaire krampen in de benen kunnen zijn:

  • zwangerschap
  • oefeningen
  • bepaalde soorten medicatie, zoals statines (geneesmiddelen die het cholesterolgehalte helpen verlagen)
  • leverziekte

Tijdens een kramp trekken de spieren plotseling samen (verkorten), waardoor pijn in het been ontstaat. Dit staat bekend als een spasme en men kan de aangetaste spier niet onder controle houden. De kramp kan van enkele seconden tot 10 minuten duren. Wanneer de spasme voorbij is, kan en de aangetaste spier weer onder controle krijgen.

Wanneer de huisarts bezoeken?
Neem contact op met de huisarts als de krampen in de benen de kwaliteit van leven aantasten, bijvoorbeeld als er regelmatig krampen in de benen zijn of als ze de slaap verstoren. De huisarts zal naar de symptomen vragen en de benen en voeten onderzoeken. De arts kan ook vragen of er andere symptomen zijn, zoals gevoelloosheid of zwelling, wat een teken kan zijn dat er sprake is van secundaire krampen in de benen, die worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening. In dit geval heeft men mogelijk verdere tests nodig, zoals bloedtesten en urinetests, om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling
De meeste gevallen van krampen in de benen kunnen worden verlicht door de aangetaste spieren te trainen. Door de benen overdag te trainen, zullen er minder vaak krampen ontstaan.

Uitrekken
Om de kuitspieren te strekken, gaat u met de voorste helft van uw voeten op een trede staan, met uw hielen over de rand. Laat uw hielen langzaam zakken, zodat ze onder het niveau van de trede komen. Houd een paar seconden vast, voordat u de hielen weer omhoog tilt naar de startpositie. Herhaal dit een aantal keer.
Medicatie is meestal alleen nodig in de meest aanhoudende gevallen, waarin krampen niet reageren op inspanning. Als u secundaire krampen in de benen heeft, kan het behandelen van de onderliggende oorzaak uw symptomen helpen verlichten.
Krampen in de benen die tijdens de zwangerschap optreden, moeten verdwijnen nadat de baby is geboren.
Het behandelen van krampen die optreden als gevolg van een ernstige leveraandoening kan moeilijker zijn. Uw behandelplan kan het gebruik van medicijnen omvatten, zoals spierverslappers.

Krampen in de benen voorkomen
Als u vaak krampen in de benen krijgt, kan het regelmatig strekken van de spieren in uw onderbenen de krampen helpen voorkomen of de frequentie ervan verminderen. Het kan handig zijn om iedere avond de kuiten te strekken, voordat u naar bed gaat.

Het volgende nachtelijke advies kan ook helpen
Als u op uw rug gaat liggen, zorg er dan voor dat uw tenen naar boven wijzen – door een kussen op zijn zij aan het einde van uw bed te leggen, met uw voetzolen ertegenaan, kan dit helpen om uw voeten in de juiste positie te houden.
Als u op uw buik ligt, hang dan uw voeten over het hoofdeinde van het bed. Dit houdt uw voeten in een ontspannen positie en helpt voorkomen dat de spieren in uw kuiten samentrekken en spannen.

Koos Dirkse