Menu

Obesitas bij kinderen

Obesitas bij kinderen is een complex gezondheidsprobleem. Het komt voor wanneer een kind ver boven het normale of gezonde gewicht ligt voor zijn of haar leeftijd en lengte. De oorzaken van overgewicht bij jonge mensen zijn vergelijkbaar met die bij volwassenen, inclusief gedrag en genetica. Obesitas wordt ook beïnvloed door iemands omgeving, aangezien dit het vermogen om gezonde keuzes te maken, kan beïnvloeden.

Heeft uw kind overgewicht?
Kinderen groeien in verschillende snelheden op verschillende tijdstippen, dus het is niet altijd gemakkelijk te zeggen of een kind te zwaar is. Body mass index (BMI) gebruikt lengte- en gewichtsmetingen om te schatten hoeveel lichaamsvet een kind heeft. Hoewel BMI meestal een goede indicator is, is het GEEN perfecte maatstaf voor lichaamsvet en kan het zelfs misleidend zijn op momenten dat kinderen periodes van snelle groei doormaken.
Als uw kind een hoge BMI voor de leeftijd heeft, moet uw zorgverlener mogelijk verdere beoordelingen en screenings uitvoeren om te bepalen of overtollig vet een probleem is.

Obesitas bij kinderen: het probleem begrijpen
Als ouder zijn er maar weinig dingen leuker dan je baby met volle wangen of de mollige knieën van je peuter. Voor sommige kinderen kan dat schattige babyvet echter een gezondheidsrisico worden.
Tegenwoordig lijdt bijna 1 op de 4 kinderen en tieners in ontwikkelde landen aan overgewicht of obesitas. Die extra kilo’s brengen kinderen in gevaar voor het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, hartaandoeningen en astma. Obesitas bij kinderen eist ook een emotionele tol. Kinderen met overgewicht hebben vaak moeite om bij te blijven met andere kinderen en om mee te doen aan sport en activiteiten. Andere kinderen kunnen ze plagen en uitsluiten, wat leidt tot een laag zelfbeeld, een negatief lichaamsbeeld en zelfs depressie .
Als u ziet hoe uw kind worstelt met zijn gewicht, voelt u zich misschien alleen of hulpeloos. In werkelijkheid bent u geen van beide. U kunt genoeg doen om uw kinderen te helpen. Het zo vroeg mogelijk diagnosticeren van gewichtsproblemen en obesitas bij kinderen kan hun risico op het ontwikkelen van ernstige medische aandoeningen naarmate ze ouder worden, verminderen. En door het hele gezin erbij te betrekken, kunt u de cyclus van gewichtsproblemen en zwaarlijvigheid doorbreken, de lichamelijke en geestelijke gezondheid van uw kinderen verbeteren en hen helpen een gezonde relatie op te bouwen met voedsel dat een leven lang meegaat. Ongeacht het gewicht van uw kinderen, laat ze weten dat u van ze houdt en dat u ze alleen maar wilt helpen gezond en gelukkig te zijn.

Oorzaken van gewichtsproblemen en obesitas bij kinderen
Begrijpen hoe kinderen in de eerste plaats te zwaar worden, is een belangrijke stap om de cyclus te doorbreken. De meeste gevallen van obesitas bij kinderen worden veroorzaakt door te veel eten en te weinig bewegen. Kinderen hebben voldoende voedsel nodig om een ​​gezonde groei en ontwikkeling te ondersteunen. Maar als ze gedurende de dag meer calorieën binnenkrijgen dan ze verbranden, is het resultaat gewichtstoename.

Oorzaken van gewichtsproblemen bij kinderen kunnen zijn:

  • Drukke gezinnen koken minder thuis en eten meer buiten de deur
  • Gemakkelijke toegang tot goedkoop, calorierijk fastfood en junkfood
  • Grotere etensporties, zowel in restaurants als thuis
  • Kinderen consumeren enorme hoeveelheden suiker in gezoete dranken, snoep en verstopt in een scala aan voedingsmiddelen
  • Kinderen brengen minder tijd door met actief buiten spelen en meer tijd om tv te kijken, videogames te spelen en achter de computer te zitten
  • Veel scholen schrappen of verminderen hun lichamelijke opvoedingsprogramma’s

Gedrag
Gedragingen die van invloed zijn op overgewichtstoename, zijn onder meer het eten van calorierijke, voedingsarme voedingsmiddelen en dranken, medicatiegebruik en slaaproutines. Als men niet genoeg lichaamsbeweging krijgt en te veel tijd besteedt aan zittende activiteiten, zoals televisie kijken of andere schermapparaten, kan dit leiden tot gewichtstoename.
Door gezond voedsel te consumeren en lichamelijk actief te zijn, kunnen kinderen daarentegen groeien en een gezond gewicht behouden. Het balanceren van energie of calorieën, die worden verbruikt uit voedsel en dranken met de calorieën, die door activiteit worden verbrand, speelt een rol bij het voorkomen van overgewicht. Bovendien helpt het eten van gezond voedsel en lichamelijk actief zijn om chronische ziekten zoals diabetes type 2, sommige vormen van kanker en hartaandoeningen te voorkomen.

Gebruik deze middelen om goed te eten en actief te zijn!
Een gezond dieet legt de nadruk op het eten van een verscheidenheid aan groenten en fruit, volle granen, een verscheidenheid aan magere proteïnen en magere en vetvrije zuivelproducten. Er wordt ook aanbevolen om voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde suikers, vaste vetten of natrium te beperken.
De richtlijnen voor lichaamsbeweging voor kinderen van 6 – 17 jaar bevatten om elke dag minstens 60 minuten matige tot zware lichamelijke activiteit te doen. Kinderen van 3 tot en met 5 jaar moeten de hele dag lichamelijk actief zijn voor groei en ontwikkeling.

Gemeenschapsomgeving
Het kan moeilijk zijn om gezonde voedingskeuzes te maken en voldoende lichaamsbeweging te krijgen in omgevingen die gezonde gewoonten niet ondersteunen. Plaatsen zoals kinderdagverblijven, scholen of bijeenkomsten kunnen het dieet en de activiteit beïnvloeden door het eten en drinken, dat ze aanbieden en de mogelijkheden voor lichaamsbeweging die ze bieden. Andere gemeenschapsfactoren zijn onder meer de betaalbaarheid van gezonde voedingsopties, ondersteuning door leeftijdsgenoten en sociale media, marketing en promotie en beleid dat bepaalt hoe een bijeenkomst wordt georganiseerd.

Gevolgen van obesitas
Obesitas tijdens de kindertijd kan het lichaam op verschillende manieren schaden. Kinderen met obesitas hebben meer kans op:

  • Hoge bloeddruk en hoog cholesterol, dit zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten
  • Verhoogd risico op verminderde glucosetolerantie, insulineresistentie en diabetes type 2
  • Ademhalingsproblemen, zoals astma en slaapapneu
  • Gewrichtsproblemen en musculoskeletaal ongemak
  • Vette leverziekte, galstenen en gastro-oesofageale reflux (d.w.z. brandend maagzuur)

Obesitas bij kinderen is ook gerelateerd aan:

  • Psychische problemen zoals angst en depressie
  • Een laag zelfbeeld en een lagere kwaliteit van leven
  • Sociale problemen zoals pesten en stigmatisering
  • Toekomstige gezondheidsrisico’s

Tot slot
Kinderen met obesitas hebben een grotere kans om volwassenen met obesitas te worden. Obesitas bij volwassenen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en kanker. Als kinderen zwaarlijvig zijn, zullen hun zwaarlijvigheid en ziekterisicofactoren op volwassen leeftijd waarschijnlijk ernstiger zijn.
Zorg voor een gezonde voeding en veel beweging!

Koos Dirkse