Menu

Gemengde dementie

Het is normaal dat mensen met dementie gemengde dementie hebben, een combinatie van twee of meer soorten dementie. Er zijn een aantal combinaties mogelijk. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld zowel de ziekte van Alzheimer als vasculaire dementie.

Sommige onderzoeken geven aan dat gemengde dementie de meest voorkomende oorzaak van dementie bij ouderen is. Autopsieonderzoeken die naar de hersenen van mensen met dementie kijken, geven bijvoorbeeld aan dat de meeste mensen van 80 jaar en ouder waarschijnlijk gemengde dementie hadden, veroorzaakt door een combinatie van hersenveranderingen die verband houden met de ziekte van Alzheimer, aan vaatziekten gerelateerde processen of een andere neurodegeneratieve aandoening. Sommige onderzoeken suggereren dat gemengde vasculaire degeneratieve dementie de meest voorkomende oorzaak van dementie is bij oudere volwassenen.

Bij een persoon met gemengde dementie is het misschien niet precies duidelijk hoeveel van de symptomen van een persoon te wijten zijn aan de ziekte van Alzheimer of een andere ziekte. In één onderzoek ontdekten onderzoekers die de hersenen van oudere volwassenen na de dood onderzochten dat 78 procent twee of meer pathologieën (ziektekenmerken in de hersenen) had die verband hielden met neurodegeneratie of vasculaire schade. De ziekte van Alzheimer was de meest voorkomende pathologie, maar kwam zelden alleen voor.

Onderzoekers proberen beter te begrijpen hoe onderliggende ziekteprocessen bij gemengde dementie elkaar beïnvloeden. In de hierboven beschreven studie ontdekten de onderzoekers dat de mate waarin de pathologie van Alzheimer bijdroeg aan cognitieve achteruitgang sterk varieerde van persoon tot persoon. Met andere woorden, de impact van een bepaalde hersenpathologie verschilde dramatisch, afhankelijk van welke andere pathologieën aanwezig waren.

Zie ook de andere vormen van dementie.

Koos Dirkse