Menu

Oxycodon misbruik

Oxycodon is het belangrijkste ingrediënt in veel vaak misbruikte merknaam pijnstillers, zoals OxyContin en Percocet. De krachtige pijnstilling eigenschappen maken het een gemakkelijk doelwit voor misbruik en verslaving.

Tekenen
Oxycodon misbruik kan moeilijk te herkennen zijn als je niet weet, waarop je moet letten. Aangezien velen die oxycodon misbruiken gewoon een pil slikken zonder er aandacht aan te schenken, is het gemakkelijk voor iemand om hun misbruik te verbergen.
Het herkennen van de tekenen van oxycodon misbruik kan helpen om te weten te komen, dat iemand die je lief is, zal afglijden in verslaving. Enkele veel voorkomende tekenen van oxycodon gebruik zijn:

 • verwijde pupillen
 • apathie
 • slaperigheid
 • kortdurende aandacht voor iets hebben
 • sloom overkomen
 • sedatie

Onmiddellijke bijwerkingen van oxycodon misbruik
De onmiddellijke bijwerkingen van oxycodon misbruik variëren van licht ongemakkelijk tot potentieel dodelijk. Zelfs iemand die alleen oxycodon gebruikt, zoals voorgeschreven, kan bijwerkingen ervaren, waaronder:

 • hoofdpijn
 • depressieve ademhaling
 • misselijkheid en braken
 • duizeligheid
 • lage bloeddruk
 • levendige dromen
 • droge mond
 • wazig zicht
 • euforie
 • extreme ontspanning
 • verminderde angst
 • pijnbestrijding
 • sedatie
 • slaperigheid
 • verlies van eetlust
 • constipatie
 • zweten
 • zwakte
 • stemmingswisselingen
 • hartfalen
 • constipatie
 • slapeloosheid
 • depressie
 • pijn en krampen
 • verhoogde druk van ruggenmergvocht
 • coma
 • zwelling in ledematen
 • de dood

Iemand die oxycodon voor een lange periode heeft gebruikt, kan complicaties ervaren met gevolgen van dit drugsgebruik voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

De gevaren van Oxycodon
Hoewel oxycodon verlichting brengt voor veel mensen, die lijden aan traumatische pijn, worden de gevaren van het medicijn duidelijker dan ooit. Vanwege de euforische effecten van oxycodon, maken veel mensen misbruik van dit medicijn, ondanks de risico’s. Degenen die beginnen met het misbruiken van oxycodon op een regelmatige basis, zijn waarschijnlijk bezig om een afhankelijkheid van en/of een verslaving aan dit medicijn drug te ontwikkelen. Oxycodon is zeer verslavend, omdat het is afgeleid van opiaten, waardoor het vergelijkbaar is met morfine en heroïne.
Het grootste gevaar van oxycodon is een potentieel fatale overdosis. Oxycodon drukt de ademhaling van een persoon en verlaagt de bloeddruk. Dit kan leiden tot aanvallen, coma’s of een hartstilstand (vooral bij inname, snuiven of injecteren van geplette tabletten). Wanneer oxycodon wordt ingenomen met alcohol of een andere depressivum, wordt het risico op fatale overdosering sterk verhoogd.
Oxycodon is het gevaarlijkst en verslavend, wanneer deze wordt ingenomen via de volgende methoden, zoals:

 • het pletten van de pillen en dan snuiven
 • het injecteren van het poeder
 • het combineren van de pillen met alcohol of andere drugs.

Sinds de jaren negentig is het aantal recepten voor opioïden meer dan verdubbeld. Deze stijging escaleerde duidelijk in 1996, toen OxyContin, een gemeenschappelijke merkformulering van oxycodon, voor het eerst werd geïntroduceerd. De Verenigde Staten is de grootste wereldwijde consument van oxycodon, goed voor maximaal 81 procent van het wereld oxycodon aanbod.
Tragisch genoeg heeft de toename van het oxycodongebruik en de beschikbaarheid geleid tot een toename van fatale overdoses. In de VS waren recepten opioïden verantwoordelijk voor meer sterfgevallen dan cocaïne of heroïne in 2002.
In reactie op het groeiende misbruik van opioïden in het algemeen,en oxycodon in het bijzonder, zijn veel oxycodon producten nu ontworpen met misbruik afschrikmiddelen, zoals onveranderlijke ingrediënten die je ziek zal maken als je te veel neemt. Veel uitgebreide release versies hebben nu filmcoatings, die het injecteren of snuiven van deze drug bijna onmogelijk maken.

Criteria
Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders zijn er 11 criteria voor de diagnose van een oxycodon verslaving. Hoe meer symptomen aanwezig zijn, hoe ernstiger het probleem is. Hier zijn de criteria:

 1. Gevaarlijk gebruik: u heeft oxycodon gebruikt op manieren die gevaarlijk zijn voor uzelf en / of anderen
 2. Sociale of interpersoonlijke problemen: uw oxycodongebruik heeft relatieproblemen of conflicten met anderen veroorzaakt
 3. Veronachtzaamde belangrijke rollen: u bent de verantwoordelijkheden op het werk, op school of thuis niet nagekomen
 4. Ontwenning: u krijgt ontwenningsverschijnselen als u het gebruik vermindert of stopzet
 5. Tolerantie: u moet meer oxycodon gebruiken om hetzelfde effect te krijgen
 6. Grotere hoeveelheden voor langere tijd: u gebruikt steeds grotere hoeveelheden oxycodon
 7. Herhaalde pogingen om het gebruik te beheersen: u heeft geprobeerd het gebruik te verminderen of volledig te stoppen, maar dit is u niet gelukt
 8. Veel tijd besteed aan gebruik: U besteedt een groot deel van uw tijd aan het gebruik van oxycodon
 9. Fysieke of psychische problemen: Uw oxycodongebruik heeft lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaakt
 10. Activiteiten opgeven: u heeft activiteiten overgeslagen of gestopt die u ooit leuk vond om oxycodon te gebruiken
 11. Verlangen: u hebt hunkering naar oxycodon ervaren

Om gediagnosticeerd te worden met een oxycodongebruiksstoornis, moet u binnen een periode van 12 maanden aan twee of meer van deze criteria voldoen. Als u aan twee of drie van de criteria voldoet, heeft u een milde oxycodongebruiksstoornis. Vier tot vijf worden als matig beschouwd en zes of meer worden als ernstig beschouwd.

Therapie
De beste manier om door terugtrekking van oxycodon te krijgen en de kansen van terugval te verminderen is met therapie, steungroepen en medicijn. Therapie en steungroepen helpen mensen die lijden aan oxycodon verslaving overwinnen van de psychologische dwang te gebruiken, terwijl medicijnen kunnen verminderen het ongemak dat wordt geleverd met terugtrekking. Medicatie-Assisted Treatment (MAT) met het gebruik van medicijnen zoals buprenorfine, subutex, en naltrexon, kan niet alleen verminderen ontwenningsverschijnselen, maar kan ook gunstig zijn na de voltooiing van detox om hunkeren naar te verminderen en op lange termijn herstel te ondersteunen.
Een intramurale revalidatiecentrum is vaak de beste plek om al deze behandelingen te ontvangen in een omgeving die bevorderlijk is voor een succesvol herstel. Er zijn echter ook verschillende poliklinische mogelijkheden. Neem vandaag nog contact op met een zorgverlener om uw behandelingsopties te verkennen.

Koos Dirkse