Menu

Hoe lang beschermt het vaccin tegen COVID-19

De farmaceuten  Pfizer en Moderna  melden dat de door hen geproduceerde COVID-19-vaccins effectief zijn in het voorkomen van COVID-19-gevallen. Dit dan wel in reële omstandigheden. Onderzoek moet gaan uitwijzen dat ze hun effectiviteit in de loop van de tijd zouden moeten behouden. Wat echter onduidelijk blijft, is hoe lang de vaccins COVID-19 zal moeten voorkomen en of er later misschien boostershots nodig zijn, of dat vaccins moeten worden aangepast om de strijd tegen opkomende varianten van het virus aan te gaan.

  • Nieuw onderzoek toont aan dat mRNA COVID-19-vaccins immuniteit bieden voor ten minste 6 maanden, maar aangezien COVID-19 zo nieuw is, weten experts niet zeker of de immuniteit daarna zal afnemen
  • Experts melden ook dat er meer onderzoek moet worden gedaan om te weten of mensen regelmatig booster-shots nodig hebben voor COVID-19

In een verslag van 2 april 2021 bestudeerden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bijna 4.000 gevaccineerd gezondheidspersoneel, eerstehulpverleners en andere essentiële en eerstelijnswerkers. Ze ontdekten dat de door de farmaceutische bedrijven Pfizer-BioNTech en Moderna ontwikkelde messenger-RNA-vaccins (mRNA) 80 procent van de gevallen voorkwamen na de eerste dosis en 90 procent na de tweede dosis. De eerstelijnswerkers in het onderzoek werden 13 weken lang elke week getest op COVID-19.
Onderzoekers zeiden dat het gebrek aan positieve COVID-19-tests in de onderzoeksgroep erop wijst dat de vaccins het risico op overdracht van SARS-CoV-2 door gevaccineerde personen op anderen verminderen. “Het verminderen van het risico op overdraagbare infectie, dat kan optreden bij personen met een asymptomatische infectie of bij personen enkele dagen, voordat de symptomen beginnen, is vooral belangrijk onder medisch personeel, eerstehulpverleners en andere essentiële en eerstelijnswerkers, gezien hun potentieel om het virus door frequente nauw contact met patiënten en het publiek”, aldus het rapport.

Bescherming duurt minimaal 6 maanden, waarschijnlijk langer
Pfizer-BioNTech meldde dat de lopende “fase 3 klinische proef” van zijn mRNA-vaccin aantoont, dat sterke immunisatie gedurende ten minste 6 maanden aanhoudt bij gevaccineerde personen.
Onderzoekers ontdekten verder dat het vaccin 100 procent effectief was tegen ernstige ziekten, zoals gedefinieerd door de CDC, en 95,3 procent effectief tegen ernstige COVID-19 zoals gedefinieerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).
Het vaccin bleek ook 100 procent effectief te zijn tegen één van de belangrijkste COVID-19-varianten (bekend als B.1.351), die momenteel op grote schaal in Zuid-Afrika circuleert.
Tijdens een onderzoek met 12.000 gevaccineerde personen werden ook “geen ernstige veiligheidsproblemen” gevonden met het Pfizer-BioNTech-vaccin, kondigden de bedrijven aan.
“Het goede nieuws is dat in het zes maanden durende statusrapport van Pfizer de immuniteit erg sterk blijft en we verwachten dat deze sterk zal blijven”, zei Dr Susan Bailey, allergoloog en Immunoloog, tevens voorzitter van de Amerikaanse Medical Association. “De mensen in het onderzoek hebben het vaccin het langst gehad en het vertelt ons dat het minstens 6 maanden aanhoudt”, voegde Bailey eraan toe. “Maar het is zeker langer dan die zes maanden. Ik zou bezorgd zijn geweest als de werkzaamheid met een derde of de helft was gedaald.”
Het feit dat de effectiviteit van het COVID-19-vaccin in de loop van de onderzoeksperiode vrijwel onveranderd is gebleven, is een aanwijzing dat de bescherming blijvend zal zijn. Bailey merkte op dat sommige vaccins, zoals die tegen mazelen, bof en rubella, over het algemeen levenslange immuniteit verlenen. Anderen, zoals het griepvaccin, vereisen elk jaar een nieuwe injectie.
“We weten niet in welk kamp het COVID-19-vaccin zal vallen”, zei ze. “Als we een booster-injectie voor COVID-19 nodig hebben, weten we dat het gemakkelijk te produceren zal zijn” dankzij de nieuwe mRNA-technologie, voegde ze eraan toe.
Bailey zei dat de vaccins die nu in gebruik zijn effectief lijken te zijn tegen de COVID-19-varianten die in de Verenigde Staten circuleren. Maar naarmate het coronavirus blijft muteren, kunnen er varianten ontstaan ​​die resistenter zijn.
“Mijn voorspelling is dat een situatie, waarin we in de toekomst een booster-injectie zouden moeten hebben, niet is omdat de eerste dosis vaccin vervaagd is, maar omdat er een nieuwe variant kan ontstaan,” zei Bailey.

Bron: Healthline.com

Koos Dirkse