Menu

Aloë Vera, een plant met power

Veel cosmetische producten en ook geneesmiddelen hebben als ingrediënt Aloë Vera. Deze plant komt onder meer voor in het Caribisch gebied, Mexico, India, Indonesië en de Canarische Eilanden. De bevolking in die landen gebruikt de sappen van die plant al eeuwenlang voor medicinale doeleinden. Wat doet het en hoe wordt het gebruikt.

Aloë Vera
Deze vetplant is taai van buiten en bevat binnen de schil een geleiachtige substantie. De sap bevat oneindig veel voedingsstoffen en vitamines, die uitermate geschikt zijn voor onze huid. Of men nu een gevoelige huid heeft, of snel puistjes krijgt, dit product is geschikt voor alle huidtypes.
Aloë Vera staat al lang bekend als een nuttige plant bij de behandeling van verschillende aandoeningen, verwondingen en ziekten. Deze voordelen zijn afgeleid van elf groepen voedingsstoffen waaruit Aloë Vera bestaat.
Deze elf componenten zijn:

 1. hormonen
 2. enzymen
 3. mineralen (calcium, zink, ijzer, kalium, magnesium, natrium, koper, fosfor, strontium, tin en kobalt)
 4. ligninen (houtstof)
 5. antrachinonen
 6. salicylzuur
 7. suikers
 8. vitaminen (A, C, E, B3, B6, B11 en B12)
 9. sterolen
 10. aminozuren (20 verschillende)
 11. saponinen (zeepstoffen)

Voordelen van Aloë Vera

 • door samentrekkende eigenschappen diepe reiniging van de huid;
 • na een peeling minimaliseert Aloë Vera de poriën, het ziet eruit als een babyhuid;
 • stimuleert stofwisseling
 • houdt bloedsuikerspiegel in balans
 • biedt een oplossing tegen veroudering;
 • dankzij het hoge gehalte aan collageen en elastine is het perfect voor het herstellen van beschadigd weefsel (bijvoorbeeld door de zon) en het versterken van de huidvliezen die rimpels veroorzaken;
 • ontgifting van het lichaam
 • krachtige antibacteriële stof die ontstekingen en irritatie van puistjes vermindert;
 • heeft een kalmerend effect;
 • zorgt voor gewichtsverlies
 • verbetert immuunsysteem
 • wekt eetlust op.

Tot slot
Doordat ik een dag op het water verkeerde, volop in de zon en stomgenoeg mij niet had ingesmeerd, waren sommige plekken op de huid behoorlijk verbrand. Met mijn medische achtergrond denk je dan al vaak: wat kan ik hier tegen slikken, spuiten of chemisch spul erop smeren.
Een vriendin, geboren in het Caribisch gebied, keek mij aan, liep naar de vensterbank, pakte een plant en brak een stengel af. Vervolgens ontdeed zij dit van de schil en deed de rest in een staafmixer. Het sap werd op de verbrande plekken aangebracht en het verzachtte direct. Ook voelde het lang koel aan. Dit was de Aloë Vera, ik bedoel maar…..
Aloë Vera planten zijn makkelijk te verzorgen kamerplanten en vrij eenvoudig te stekken. Deze bijzondere planten bieden dus heel veel meer dan een leuke toevoeging aan de kamer.

Koos Dirkse