Menu

Wat is Chlamydia en hoe ontstaat dit?

De Chlamydia bacterie verspreidt zich door seksueel contact. Vervolgens nestelt hij zich in de slijmvliezen van de geslachtsdelen of de anus. Zolang de infectie niet wordt behandeld kan zij worden doorgegeven van de een op de andere persoon. Om verdere verspreiding te voorkomen is het zaak om Chlamydia tijdig te behandelen. Dit kan met een eenvoudige antibiotica kuur, waardoor de bacterie kan worden gestopt. De partner moet mede behandeld worden.

Wat zijn de verschijnselen?
Chlamydia kan verschillende ontstekingen veroorzaken: urinebuis, anus en baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak weinig tot niets van een chlamydia-infectie. Door het ontbreken van duidelijke klachten kan het gebeuren dat een vrouw lang blijft doorlopen met een Chlamydia-infectie. Ondertussen kan onomkeerbare schade worden aangericht én kan de ziekte ongemerkt worden doorgeven aan anderen.

Verschijnselen bij de vrouw:

  • Soms helemaal geen klachten
  • Meer of andere afscheiding dan normaal
  • Pijn bij het plassen
  • Bloedverlies (buiten de periode van de menstruatie
  • Pijn bij het vrijen
  • Buikpijn

De infectie die door Chlamydia wordt veroorzaakt kan ongemerkt zijn weg vinden naar de eileiders. De eileider raakt ontsteken, waardoor pijn in de onderbuik ontstaat met koorts. Een ontsteking van de eileider die niet of te laat wordt behandeld veroorzaakt een onherstelbare beschadiging in de eileiders, waardoor de eileider minder goed doorgankelijk wordt voor eicellen. De Chlamydia-infectie kan zo dus leiden tot onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Bij wangerschap is behandeling extra belangrijk. Tijdens de bevalling kan de Chlamydia bacterie worden overgedragen op de baby, waardoor de baby ernstige infecties kan krijgen (o.a. aan de ogen en de longen).

Verschijnselen bij de man
Ook bij de man zijn er soms helemaal geen klachten als gevolg van een Chlamydia-infectie, maar meestal wordt de infectie toch wel opgemerkt. Afscheiding uit de plasbuis van de penis is de meest voorkomende klacht, die binnen enkele weken ontstaat, nadat deze met chlamydia is besmet. Dit is merkbaar door om een kleine hoeveelheid waterige afscheiding in de ochtendurine. Een ander verschijnsel, dat veel minder vaak voorkomt is pijn bij het plassen.
Net als bij vrouwen kan ook bij mannen de ontsteking “opstijgen”. De bacteriën kunnen via de zaadleiders de bijbal bereiken en dan aanleiding geven tot een (pijnlijke!) bijbalontsteking. Als de bacterie zich naar de prostaat begeeft, kan ook deze ontstoken raken. Dit kan gepaard gaan met pijn, koorts en plasproblemen. Opstijgende infecties komen bij de man véél minder voor dan bij de vrouw.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
In een uitstrijkje met een kweekstokje van baarmoedermond, plasbuis van de penis of de anus kan de aanwezigheid van de bacterie worden aangetoond. Ook uit onderzoek van de urine kan de aanwezigheid van chlamydia worden bepaald. Tijdens het onderzoek wordt gelijk op andere SOA’s gecontroleerd, zoals gonnorhoe syfilis (lues) en HIV.

Hoe wordt het behandeld?
Chlamydia wordt behandeld met een antibioticakuur. Het is (zoals bij elke voorgeschreven antibioticum kuur) belangrijk deze geheel af te maken. Partners van patienten die worden behandeld voor chlamydia dienen ook gelijktijdig behandeld te worden

En na de behandeling?
Chlamydia is gelukkig uitstekend te behandelen met antibiotica. Het is echter wel zaak te voorkomen dat opnieuw een besmetting plaatsvindt. Het gebruiken van een condoom is effectief in de bescherming tegen (her)infectie.

Koos Dirkse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *