Menu

Psilocybine (paddo’s)

Psilocybine of paddo’s komen van nature voor en worden geconsumeerd vanwege hun hallucinogene effecten. Het zijn psychedelische drugs, wat betekent dat ze alle zintuigen kunnen beïnvloeden en iemands denken, gevoel voor tijd en emoties kunnen veranderen. Psychedelica (drugs) kunnen ervoor zorgen dat iemand gaat hallucineren, dingen ziet of hoort die er niet zijn ​​of vervormd zijn. Het belangrijkste ingrediënt in paddo’s is psilocybine. Wanneer psilocybine wordt ingenomen, wordt het in het lichaam omgezet in psilocine, de chemische stof met de psychoactieve eigenschappen.

Hoe zien paddo’s eruit?
Paddo’s lijken veel op gewone paddenstoelen. Er zijn veel verschillende soorten paddo’s. Veel voorkomende zijn golden tops, blue meanies en liberty caps. Paddo’s lijken op giftige paddenstoelen die iemand erg ziek kunnen maken en de dood tot gevolg kunnen hebben. Ze kunnen ook als gedroogd materiaal in capsules worden geleverd. Synthetische psilocybine verschijnt als een wit kristallijn poeder dat kan worden verwerkt tot tabletten of capsules of kan worden opgelost in water.

Andere namen
Andere soorten psychedelica:

 • Ayahuasca
 • DMT
 • LSD
 • NBO’s
 • 2C-B

Hoe worden paddo’s ingenomen?
Paddo’s worden vers gegeten, gekookt of in thee gezet. De gedroogde versie wordt soms gerookt, gemengd met cannabis of tabak .

Effecten van paddo’s
Er is geen veilig niveau van medicijngebruik.  Het gebruik van een medicijn brengt altijd een zeker risico met zich mee. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van elk type medicijn.

Paddo’s kunnen iedereen anders beïnvloeden, gebaseerd op:

 • grootte, gewicht en gezondheid
 • of de persoon gewend is om het te nemen?
 • of andere medicijnen rond dezelfde tijd worden ingenomen?
 • de genomen hoeveelheid
 • de sterkte van de paddenstoel (varieert afhankelijk van het soort paddenstoel)
 • de omgeving (waar het wordt ingenomen)

De effecten van paddo’s beginnen meestal binnen 30 minuten wanneer ze worden gegeten, of binnen 5-10 minuten wanneer ze worden ingenomen als soep of thee en kunnen ongeveer vier tot zes uur aanhouden.

Gedurende deze tijd kan de persoon het volgende ervaren:

 • euforie en welzijn
 • verandering in bewustzijn, stemming, gedachte en perceptie (gewoonlijk een trip genoemd)
 • verwijding van pupillen
 • perceptuele veranderingen, zoals visuele en auditieve hallucinaties (dingen zien of horen die er niet zijn of vervormd zijn)
 • maagklachten en misselijkheid
 • hoofdpijn
 • snelle of onregelmatige hartslag
 • verhoogde lichaamstemperatuur
 • snel ademen
 • braken
 • opvliegers, zweten en koude rillingen.

Overdosis
Het gebruik van paddo’s leidt zelden tot levensbedreigende symptomen. Als een grote hoeveelheid of een sterke partij paddenstoelen wordt geconsumeerd, kan de persoon het volgende ervaren:

 • agitatie
 • braken
 • diarree
 • spierzwakte
 • paniek of paranoia
 • psychose
 • toevallen
 • coma.

Slechte trips
Soms kan een persoon de negatieve effecten van paddo’s ervaren en een ‘bad trip’ hebben.
Een slechte trip kan zijn:

 • onaangename of intense hallucinaties
 • ongerustheid
 • paranoia
 • paniek of angst.

Na het nemen van paddo’s kunnen vertraagde hoofdpijn optreden. Deze duren meestal niet langer dan een dag. Een persoon die paddo’s heeft ingenomen, kan gevoelens ervaren van:

 • uitputting
 • depressie
 • ongerustheid.

Sommige mensen die regelmatig paddo’s gebruiken, kunnen flashbacks krijgen met een eerdere ervaring met paddo’s. Het zijn meestal visuele vervormingen die veranderingen in emoties of perceptie met zich meebrengen.
Flashbacks kunnen weken, maanden of zelfs jaren na de laatste inname van de drug plaatsvinden. Dit kan verontrustend zijn, vooral als een angstaanjagende ervaring of hallucinatie wordt opgeroepen. Flashbacks kunnen worden veroorzaakt door het gebruik van andere drugs, stress, vermoeidheid of lichaamsbeweging en duren meestal een minuut of twee.

Impact van stemming en omgeving
Drugs die de mentale toestand van een persoon beïnvloeden (psychoactieve drugs) kunnen ook verschillende effecten hebben, afhankelijk van de stemming (vaak de ‘set’ genoemd) of de omgeving waarin ze zich bevinden (de ‘setting’).
Set is de gemoedstoestand van een persoon, eerdere ontmoetingen met psychedelische drugs en verwachtingen van wat er gaat gebeuren. Gevoelens van stress of angst voor het gebruik van paddo’s kunnen bijvoorbeeld resulteren in een bad trip.
De setting is de omgeving waarin iemand een psychedelische drug neemt – of het nu bekend en vertrouwd is, met wie ze zijn, of ze binnen of buiten zijn, het soort muziek en licht. Het gebruik van paddo’s in een kalme, stille en ontspannen omgeving kan bijvoorbeeld leiden tot of bijdragen aan een prettige ervaring, maar op een lawaaierige, drukke plek zijn kan een negatieve ervaring tot gevolg hebben.
Als je in een goede gemoedstoestand bent, met vertrouwde vrienden en een veilige omgeving voordat je paddo’s neemt, verklein je het risico op een bad trip.

Paddo’s gebruiken met medicijnen
De effecten van het innemen van paddo’s met andere medicijnen – inclusief vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicijnen – kunnen onvoorspelbaar en gevaarlijk zijn.

 • Paddo’s +  ijs ,  snelheid  of  extase :  Kan de kans op een bad trip vergroten en tot paniek leiden
 • Paddo’s + sommige psychiatrische medicijnen:  Paddenstoelen mogen niet worden ingenomen door mensen die psychiatrische medicijnen gebruiken, omdat een terugval of verergering van de aandoening kan optreden.
  ‘Polydrugsgebruik’ is een term voor het gebruik van meer dan één drug of type drug tegelijk of na elkaar. Polydrugsgebruik kan zowel illegale drugs als legale middelen omvatten, zoals alcohol en medicijnen.

Tolerantie en afhankelijkheid
Tolerantie ontwikkelt zich snel bij voortdurend gebruik, waardoor de drug na verloop van tijd weinig tot geen effect heeft. Als men het gebruik gedurende een week of zo stopzet, keren mensen terug naar hun normale tolerantieniveau.

Gezondheid en veiligheid
Het grootste risico van het nemen van paddo’s is dat sommige erg lijken op bepaalde soorten giftige paddenstoelen. Het is dus belangrijk om te weten wat er wordt ingenomen – bij twijfel niet nemen.
Als u denkt dat u of iemand anders een giftige paddenstoel heeft gegeten, wacht dan niet tot de symptomen optreden. Neem contact op met de huisarts.
Als de persoon is ingestort, is gestopt met ademen, een aanval heeft of een anafylactische reactie heeft,  bel dan onmiddellijk 112 voor een ambulance. Ambulancemedewerkers hoeven de politie niet in te schakelen.

Opname
Regelmatig paddo’s nemen lijkt geen lichamelijke afhankelijkheid te veroorzaken, dus het is onwaarschijnlijk dat iemand het moeilijk zou vinden om te stoppen met het gebruik van paddenstoelen. Er zijn niet veel bekende ontwenningsverschijnselen van paddo’s, afgezien van enkele mogelijke milde psychologische effecten of vermoeidheid.

Koos Dirkse