Menu

Nierkanker

Nierkanker, ook wel bekend als niercelcarcinoom, is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de cellen van de nieren. De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed en het produceren van urine. Nierkanker begint meestal in de kleine buisjes in de nieren, die de urine produceren.

Er zijn verschillende soorten nierkanker, waarvan het meest voorkomende type het niercelcarcinoom is. Symptomen van nierkanker kunnen variëren, maar kunnen zijn:

  1. Bloed in de urine (hematurie).
  2. Pijn in de zij of rug.
  3. Een voelbare zwelling in de buik.
  4. Vermoeidheid.
  5. Onverklaarbaar gewichtsverlies.
  6. Hoge bloeddruk.

De exacte oorzaak van nierkanker is vaak niet duidelijk, maar bepaalde risicofactoren kunnen het risico op het ontwikkelen van nierkanker verhogen. Deze risicofactoren omvatten roken, obesitas, hypertensie (hoge bloeddruk), genetische factoren en blootstelling aan bepaalde chemicaliën.

Behandeling
De behandeling van nierkanker hangt af van het stadium waarin de kanker is gediagnosticeerd en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Behandelingsopties kunnen chirurgie, bestraling, chemotherapie, doelgerichte therapieën en immunotherapie omvatten.

Preventie
Vroege detectie en behandeling zijn cruciaal voor een succesvolle uitkomst, dus het is belangrijk om regelmatig medisch onderzoek te laten doen en eventuele symptomen serieus te nemen. Als u zich zorgen maakt over nierkanker, raadpleeg dan een arts voor een grondige evaluatie en advies.

Koos Dirkse