Menu

Cocaïnegebruik en gevolgen

Cocaïne veroorzaakt een sterke lichamelijke verslaving en wordt steeds meer erkend als een van de gevaarlijkste illegale drugs, die tegenwoordig worden misbruikt. De mythe is dat cocaïne onschadelijk en niet-verslavend is. Uit een overzicht van de huidige literatuur kwamen meerdere meldingen naar voren van acuut myocardinfarct en cerebrovasculair accident met een temporeel verband met cocaïnegebruik. Cocaïne is ook in verband gebracht met een acute ruptuur van de aorta, hartritmestoornissen en plotselinge dood.

Wat is coke
“Coke” is een informele straattaalterm, die vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar cocaïne, een krachtige stimulerende drug. Cocaïne is een wit poeder dat wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaïneplant, die voornamelijk in Zuid-Amerika groeit. Het staat bekend om zijn stimulerende effecten op het centrale zenuwstelsel en kan een gevoel van euforie, verhoogde energie, alertheid en zelfvertrouwen veroorzaken, gevolgd door een crash en negatieve bijwerkingen.

Coke is illegaal
Het is belangrijk om op te merken, dat het gebruik van cocaïne gevaarlijk is. Cocaïne is illegaal in de meeste landen, waaronder de Verenigde Staten en veel Europese landen, vanwege de potentieel ernstige gezondheidsrisico’s en het hoge verslavingspotentieel.

Gezondheid
Langdurig gebruik van cocaïne kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen, beroertes, psychotische symptomen en verslaving. Het kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de individuele gebruiker als de samenleving als geheel. Als u of iemand die u kent worstelt met cocaïnegebruik, zoek dan onmiddellijk professionele hulp en ondersteuning bij het stoppen met deze drug.

Cokeverslaving
Cocaïneverslaving, ook wel bekend als een cocaïnegebruiksstoornis, is een ernstige medische aandoening, die optreedt wanneer iemand een dwangmatig verlangen heeft om cocaïne te gebruiken, ondanks de negatieve gevolgen voor hun gezondheid, sociale leven en financiën. Verslaving aan cocaïne is een complexe kwestie en kan aanzienlijke schade aanrichten aan zowel de fysieke als de mentale gezondheid van een persoon. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en aspecten van cocaïneverslaving:

 1. Dwangen verlangen: Een van de belangrijkste kenmerken van verslaving is het dwangmatige verlangen naar cocaïne. De persoon voelt een onweerstaanbare drang om het medicijn te gebruiken, zelfs als ze zich bewust zijn van de negatieve gevolgen.
 2. Tolerantie: Na verloop van tijd kan iemand die cocaïne gebruikt, tolerantie ontwikkelen, wat betekent dat ze steeds meer van het medicijn nodig hebben om het gewenste effect te bereiken.
 3. Ontwenningsverschijnselen: Wanneer iemand stopt met het gebruik van cocaïne of probeert te minderen, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Deze kunnen variëren van intense verlangens en depressieve symptomen tot vermoeidheid en slapeloosheid.
 4. Verwaarlozing van verantwoordelijkheden: Verslaving aan cocaïne kan leiden tot verwaarlozing van werk, school, financiën en andere verantwoordelijkheden. Het medicijn wordt de hoogste prioriteit.
 5. Sociale en relationele problemen: Cocaïneverslaving kan leiden tot conflicten binnen relaties, isolatie van vrienden en familie, en problemen in sociale interacties.
 6. Gezondheidsproblemen: Langdurig cocaïnegebruik kan ernstige lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hartaandoeningen, beroertes, psychotische symptomen, en zelfs de dood door overdosis.
 7. Financiële problemen: De kosten van cocaïne kunnen snel oplopen, wat kan leiden tot financiële problemen en zelfs illegale activiteiten om het medicijn te bekostigen.
 8. Pogingen om te stoppen en falen: Mensen met cocaïneverslaving proberen vaak te stoppen met het medicijn, maar ze falen herhaaldelijk, zelfs als ze zich bewust zijn van de schade die het veroorzaakt.

Het is belangrijk te weten, dat verslaving een medische aandoening is en behandeling vereist. Professionele hulp, zoals counseling, gedragstherapie en mogelijk medicamenteuze behandeling, kan cruciaal zijn om te herstellen van cocaïneverslaving. Als u zelf worstelt met een cocaïneverslaving of iemand kent die dat doet, zoek dan onmiddellijk hulp bij een verslavingsdeskundige of een gezondheidszorgprofessional. Verslaving is behandelbaar, en er zijn middelen beschikbaar om te helpen bij herstel.

Gevolgen cokegebruik
Het gebruik van cocaïne kan ernstige en schadelijke gevolgen hebben voor zowel de korte termijn als op de lange termijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste gevolgen van cocaïnegebruik:

Korte-termijn gevolgen:

 1. Euforie: Direct na het gebruik van cocaïne kan er een intense gevoel van euforie en zelfvertrouwen optreden, vaak gevolgd door een gevoel van alertheid.
 2. Stimulatie: Cocaïne is een stimulerend middel en kan leiden tot verhoogde energie, verminderde vermoeidheid en toegenomen alertheid.
 3. Lichamelijke effecten: Gebruikers kunnen een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, verwijde pupillen, verminderde eetlust en verhoogde lichaamstemperatuur ervaren.
 4. Negatieve effecten: Naast de positieve effecten kunnen gebruikers ook negatieve effecten ervaren, waaronder angst, paranoia, prikkelbaarheid, agressie en paniekaanvallen.
 5. Kortdurende prestatieverhoging: Sommige gebruikers geloven ten onrechte dat cocaïne hen betere prestaties kan geven op het werk of in sociale situaties, maar deze verbeteringen zijn meestal van korte duur en worden vaak gevolgd door een crash.

Lange-termijn gevolgen:

 1. Verslaving: Een van de meest ernstige gevolgen van cocaïnegebruik is verslaving. Veel mensen ontwikkelen snel een fysieke en psychologische afhankelijkheid van het medicijn.
 2. Fysieke gezondheid: Langdurig gebruik van cocaïne kan leiden tot ernstige lichamelijke problemen, waaronder hartaanvallen, beroertes, ademhalingsproblemen, bloedingen, en schade aan de neusvliezen bij snuiven van cocaïne.
 3. Psychische gezondheid: Cocaïnegebruik kan leiden tot ernstige psychische gezondheidsproblemen, zoals angststoornissen, depressie, paranoia, hallucinaties en psychoses.
 4. Sociale en financiële problemen: Verslaving aan cocaïne kan leiden tot financiële problemen, verlies van werk, problemen in relaties en isolement van vrienden en familie.
 5. Risico op overdosis: Cocaïne is een potentieel dodelijk medicijn en het gebruik ervan brengt het risico op een overdosis met zich mee. Overdoses kunnen leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, waaronder de dood.
 6. Juridische problemen: Het bezit en gebruik van cocaïne zijn illegaal in de meeste landen en kunnen leiden tot juridische problemen, arrestaties en straffen.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van cocaïnegebruik variëren afhankelijk van de dosis, de frequentie van gebruik, de individuele gevoeligheid en andere factoren. Het is echter duidelijk dat cocaïnegebruik ernstige risico’s met zich meebrengt en sterk wordt afgeraden. Als u of iemand die u kent worstelt met cocaïnegebruik, zoek dan onmiddellijk professionele hulp en ondersteuning bij het stoppen met dit gevaarlijke medicijn.

Neustussenschot 
Cocaïne is een stimulerend middel dat vaak wordt ingesnoven door het poeder via de neus in te ademen. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder schade aan het neustussenschot. Het neustussenschot is het weefsel dat de neusgaten scheidt. Bij langdurig en frequent gebruik van cocaïne kan het slijmvlies in de neus geïrriteerd raken en ontsteken, wat kan leiden tot beschadiging van het neustussenschot. Dit wordt vaak aangeduid als “cocaine-induced midline destructive lesion” (CIMDL) of “snuiferosie.”

Deze schade kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 1. Neusbloedingen
 2. Neusverstopping
 3. Neuspijn
 4. Verlies van reukzin
 5. Loopneus

Het is belangrijk op te merken dat cocaïnegebruik niet alleen schadelijk is voor de neus, maar ook voor andere organen en systemen in het lichaam. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, verslaving en sociaal-maatschappelijke problemen. Als je moeite hebt met cocaïnegebruik of iemand kent die dat heeft, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken om de verslaving aan te pakken en de gezondheidsrisico’s te verminderen.

Koos Dirkse