Menu

Fibromyalgie wordt nu officieel erkend als een belangrijk gezondheidsprobleem

Het heeft jaren geduurd en er is zeer veel over geschreven en gediscussieerd, maar de Gezondheidsraad heeft in maart 2024 een advies uitgebracht, waarin zij pleit voor de erkenning van fibromyalgie, mede op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)​. Patiënten werden jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd. En omdat het medisch niet werd erkent, kreeg je, ook al kon je van de pijn niet meer werken, geen uitkering.

Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie, een aandoening gekenmerkt door chronische pijn, vermoeidheid en stijfheid, wordt nu serieus genomen. De Gezondheidsraad benadrukt de noodzaak voor maatwerk in de behandeling van patiënten en roept op tot meer onderzoek en begrip voor de klachten, die deze patiënten ervaren. Dit advies is een belangrijke stap naar het verbeteren van de zorg en ondersteuning voor mensen met fibromyalgie. Fibromyalgie werd jarenlang onder de noemer SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten) geveegd. De term SOLK is overigens veranderd in ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten).

Symptomen

 1. Wijdverspreide Pijn
  Mensen met fibromyalgie ervaren vaak pijn over het hele lichaam, inclusief de spieren en gewrichten. Deze pijn kan variëren in intensiteit en kan komen en gaan.
 2. Vermoeidheid
  Veel patiënten rapporteren extreme vermoeidheid, zelfs na een volledige nacht slaap.
 3. Slaapproblemen
  Slaapstoornissen, zoals het onvermogen om diep te slapen, zijn gebruikelijk. Hierdoor voelen patiënten zich vaak niet uitgerust.
 4. Cognitieve Moeilijkheden
  Vaak aangeduid als “fibro fog”, kunnen deze problemen geheugenverlies, concentratieproblemen en verminderde mentale helderheid omvatten.
 5. Andere Symptomen
  Hoofdpijn, prikkelbare darm syndroom (PDS), en stijfheid zijn ook vaak voorkomende klachten​

Oorzaken
De exacte oorzaak van fibromyalgie is onbekend, maar verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening:

 • Genetische Factoren
  Een aanleg voor fibromyalgie kan in families voorkomen.
 • Fysieke of Emotionele Trauma’s
  Stressvolle of traumatische gebeurtenissen, zoals een operatie of een zware infectie, kunnen de aandoening triggeren.
 • Abnormale Pijnverwerking
  Mensen met fibromyalgie kunnen een verhoogde gevoeligheid voor pijnsignalen hebben vanwege afwijkingen in de manier waarop hun hersenen pijn verwerken​

Diagnose
Fibromyalgie wordt gediagnosticeerd op basis van de geschiedenis van symptomen en het uitsluiten van andere aandoeningen. Er is geen specifieke laboratoriumtest voor fibromyalgie, wat de diagnose soms lastig maakt. Diagnose van fibromyalgie is vaak lastig omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met andere aandoeningen en er geen specifieke laboratoriumtest voor bestaat. Artsen baseren de diagnose meestal op de geschiedenis van de symptomen en het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken.

Behandeling
Behandeling van fibromyalgie richt zich meestal op het verlichten van symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit. Dit kan een combinatie van medicatie, fysieke therapie, oefening, en veranderingen in levensstijl omvatten. Pijnstillers, antidepressiva en medicijnen die helpen bij de slaap kunnen worden voorgeschreven. Daarnaast zijn complementaire therapieën zoals acupunctuur, yoga, en cognitieve gedragstherapie ook nuttig gebleken voor sommige mensen​ Er is geen genezing voor fibromyalgie, maar behandelingen kunnen helpen de symptomen te beheersen:

 • Medicatie
  Pijnstillers, antidepressiva, en anti-epileptica kunnen helpen bij het verminderen van pijn en verbeteren van de slaap.
 • Therapieën
  Fysiotherapie, cognitieve gedragstherapie, en andere vormen van therapie kunnen nuttig zijn.
 • Levensstijlveranderingen
  Regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagementtechnieken, en voldoende slaap kunnen helpen de symptomen te verlichten​

Tot slot

 • Fibromyalgie is dus een complexe aandoening met een breed scala aan symptomen die aanzienlijk invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven van een patiënt. Het beheer van de aandoening vereist vaak een veelzijdige benadering, waarbij medische, fysieke en psychologische aspecten worden gecombineerd.
 • Fibromyalgie is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door wijdverspreide pijn in het lichaam, vermoeidheid, en een reeks andere symptomen. Mensen met fibromyalgie ervaren vaak pijnlijke en gevoelige plekken op hun lichaam, die vooral aanwezig zijn in spieren en gewrichten. Andere symptomen kunnen onder meer slaapproblemen, stijfheid, hoofdpijn, prikkelbare darm syndroom, en cognitieve moeilijkheden (vaak “fibro fog” genoemd) omvatten.

De oorzaak van fibromyalgie is nog niet volledig begrepen, maar het wordt beschouwd als een centrale pijnverwerkingsstoornis, waarbij de hersenen en het ruggenmerg pijnsignalen verkeerd verwerken of versterken. Er wordt aangenomen dat genetische factoren, trauma’s, infecties, en psychologische stressors een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van de aandoening.

Lees ook mijn voorgaande artikelen over dit onderwerp

Koos Dirkse