Menu

Artrose, een aandoening door slijtage

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening, die vaak wordt geassocieerd met veroudering, maar het kan mensen van alle leeftijden treffen.. Het is een degeneratieve aandoening, die voornamelijk de gewrichten aantast en kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Een gewricht bestaat uit twee botten, waarvan de uiteinde van dat bot een gladde bekleding heeft: het gewrichtskraakbeen. Door artrose slijt dit kraakbeen en kan zelfs geheel verdwijnen. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere personen, meestal in de handen, knie of heup. In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen artrose.

Definitie en Oorzaken
Hoewel het vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan het mensen van alle leeftijden treffen. Het is een degeneratieve gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen dat de gewrichten bedekt, geleidelijk verslechtert. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk wordt aangetast.
Artrose, ook wel bekend als degeneratieve gewrichtsziekte, ontstaat wanneer het kraakbeen, dat de uiteinden van botten bedekt, geleidelijk verslechtert. Kraakbeen fungeert als een schokdemper en smeermiddel voor de gewrichten, waardoor ze soepel kunnen bewegen. Wanneer het kraakbeen afneemt, wrijven de botten tegen elkaar, wat leidt tot pijn, ontsteking en beperkte bewegingsmogelijkheden.
De oorzaken van artrose zijn divers en omvatten genetische factoren, veroudering, overmatige belasting van gewrichten, letsels aan gewrichten en ontstekingsziekten. Overgewicht kan ook een significante rol spelen bij het ontstaan en verergeren van artrose, vooral in gewrichten die veel gewicht dragen, zoals de knieën en heupen.
Met het vorderen van de leeftijd kan het kraakbeen afnemen door belasting van het eigen lichaamsgewicht (hoe zwaarder, hoe sneller), intensief sporten en zware lichamelijke arbeid. De opbouw van het kraakbeen wordt geremd en de afbraak neemt toe. Door het dunner worden of geheel verdwijnen van het kraakbeen komen de botuiteinden tegen elkaar dat klachten veroorzaakt. Dit gaat met pijn gepaard. Door slijtage van het bot kan het gewricht uitsteeksel gaan vormen, de zogenaamde osteofyten. Ook kunnen de botuiteinden dikker worden en misvormd raken, waardoor bewegingen met het gewricht pijnlijk wordt. De patiënt wil het gewricht ontlasten vanwege de pijn, met als gevolg dat er stijfheid ontstaat en de spieren slapper worden.
Over de oorzaak van artrose is nog weinig bekend en een genezing hiervan bestaat niet. Wel worden er middelen aanbevolen om de pijn te verzachten, zoals glucosamine, dat de opbouw van kraakbeen enigszins ondersteunt. Om artrose niet te versnellen wordt sterk aanbevolen om overgewicht te voorkomen.

Begrijpen van Artrose
Artrose wordt vaak verward met artritis, maar het zijn verschillende aandoeningen. Artritis is een ontstekingsziekte die de gewrichten aantast, terwijl artrose het gevolg is van slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Hoewel artrose elk gewricht in het lichaam kan aantasten, komt het meestal voor in de knieën, heupen, handen en wervelkolom.
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van artrose, waaronder genetica, leeftijd, overgewicht, blessures en overmatig gebruik van de gewrichten. Hoewel er geen genezing is voor artrose, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de progressie van de aandoening te vertragen.

Symptomen
De symptomen van artrose variëren, maar kunnen onder meer pijn, stijfheid, verminderde beweeglijkheid, zwelling en krakende geluiden in de gewrichten omvatten. Deze symptomen ontwikkelen zich vaak geleidelijk en kunnen invloed hebben op verschillende gewrichten in het lichaam, waaronder handen, knieën, heupen en de wervelkolom.

De symptomen van artrose variëren afhankelijk van het aangetaste gewricht, maar kunnen het volgende omvatten:

  • Pijn: Vooral bij beweging of belasting van het gewricht.
  • Stijfheid: Vooral ’s ochtends of na periodes van inactiviteit.
  • Verminderde flexibiliteit en bewegingsbereik in het gewricht.
  • Zwelling en gevoeligheid rond het aangetaste gewricht.
  • Knarsen of kraken van het gewricht bij beweging.

Diagnose
Een nauwkeurige diagnose van artrose kan worden gesteld door een combinatie van medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek, beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s en soms laboratoriumonderzoeken. Een arts zal ook rekening houden met de specifieke symptomen van de patiënt om een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen.

Vóórkomen van artrose
Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Hoewel het onder ouderen de meest voorkomende gewrichtsaandoening is, zijn er in Nederland naar schatting 25.000 jonge patiënten (tussen de 25 en 44 jaar) met artrose. In Nederland hebben een kleine 1,5 miljoen mensen artrose. Het komt dus veel voor: bij het ouder worden krijgt bijna iedereen er in meer of mindere mate last van. Meestal is het niet ernstig: je hoeft er zelfs niks van te merken. Als je zo af en toe pijnlijke stijve gewrichten hebt is dit niet iets om je zorgen over te maken. Pas als de verschijnselen erger worden is het goed om eens langs de huisarts te gaan.

Behandelingsopties
Als eerste is het belangrijk een zo actief mogelijk leven te blijven leiden. Niet voor niets is het spreekwoord “Rust Roest”. Gedoseerd gelijkmatig bewegen is belangrijk. Probeer overbelasting te vermijden zoals overgewicht en overmatige sport.
Fysiotherapie kan helpen om acute momenten van verergering weer te verhelpen, pijn te dempen en u te instrueren met betrekking tot goede beweging en oefeningen.
Medicijnen zijn meestal van de NSAID groep: de Niet Steroïde Anti Inflammatoire medicatie. Hiervan zijn er zeer veel op de markt, die  een  pijnstillende werking hebben, ontstekingsremmend en zwelling vermindering. Helaas ook bijwerkingen meestal op het gebied van maag en darmen.
Wanneer al deze maatregelen niet helpen kan in sommige gevallen een injectie in het gewricht worden gegeven met bijnierschorshormonen (corticosteroïden).
De volgende stap zou een operatieve behandeling kunnen zijn. Ook hier kennen we een scala van mogelijkheden, uiteenlopend van het schoonmaken van het gewricht met een kijkoperatie tot het vervangen door middel van een kunstgewricht. Hoewel artrose niet volledig te genezen is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Enkele veelvoorkomende benaderingen zijn:

  1. Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen.
  2. Fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen helpen de spieren rondom de aangetaste gewrichten te versterken en de mobiliteit te verbeteren.
  3. Gewichtsbeheersing: Voor mensen met overgewicht kan gewichtsverlies de druk op gewrichten verminderen en de symptomen van artrose verlichten.
  4. Chirurgie: In gevallen waar conservatieve behandelingen niet voldoende zijn, kan een arts een operatie overwegen, zoals gewrichtsvervanging, om beschadigd kraakbeen te vervangen.

Levensstijlaanpassingen
Naast medische interventies zijn levensstijlaanpassingen cruciaal bij het beheren van artrose. Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en het vermijden van overmatige belasting van de gewrichten kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van symptomen en het bevorderen van het algemene welzijn.

Hoop voor de Toekomst
Hoewel artrose een slopende aandoening kan zijn, biedt de voortdurende vooruitgang in medisch onderzoek en technologie hoop voor de toekomst. Onderzoekers onderzoeken nieuwe behandelingen, zoals stamceltherapie en regeneratieve geneeskunde, die de mogelijkheid bieden om beschadigd kraakbeen te herstellen en de progressie van artrose te vertragen.
Bovendien groeit het bewustzijn rond het belang van een gezonde levensstijl bij het voorkomen en beheren van artrose. Door regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van overmatige belasting van de gewrichten kunnen mensen hun risico op het ontwikkelen van artrose verminderen en hun algehele gezondheid verbeteren.
In conclusie, artrose is een veelvoorkomende aandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op het leven van mensen. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en behandelingsopties is essentieel voor het effectief beheren van deze aandoening. Met een combinatie van medische behandelingen, levensstijlaanpassingen en hoop op toekomstige doorbraken in onderzoek, kunnen mensen met artrose een betere kwaliteit van leven bereiken en blijven genieten van activiteiten die voor hen belangrijk zijn.

Conclusie
Artrose is een aandoening die aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven, maar met de juiste benaderingen kunnen de symptomen effectief worden beheerd. Een vroegtijdige diagnose, een geïndividualiseerd behandelplan en levensstijlaanpassingen zijn sleutelfactoren bij het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen die met artrose leven. Het blijft belangrijk om regelmatig met een zorgverlener te overleggen om de voortgang te evalueren en de behandeling indien nodig aan te passen.
Hoewel artrose een slopende aandoening kan zijn, biedt de voortdurende vooruitgang in medisch onderzoek en technologie hoop voor de toekomst. Onderzoekers onderzoeken nieuwe behandelingen, zoals stamceltherapie en regeneratieve geneeskunde, die de mogelijkheid bieden om beschadigd kraakbeen te herstellen en de progressie van artrose te vertragen.
Bovendien groeit het bewustzijn rond het belang van een gezonde levensstijl bij het voorkomen en beheren van artrose. Door regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van overmatige belasting van de gewrichten kunnen mensen hun risico op het ontwikkelen van artrose verminderen en hun algehele gezondheid verbeteren.
In conclusie, artrose is een veelvoorkomende aandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op het leven van mensen. Het begrijpen van de oorzaken, symptomen en behandelingsopties is essentieel voor het effectief beheren van deze aandoening. Met een combinatie van medische behandelingen, levensstijlaanpassingen en hoop op toekomstige doorbraken in onderzoek, kunnen mensen met artrose een betere kwaliteit van leven bereiken en blijven genieten van activiteiten die voor hen belangrijk zijn.

Zie ook: artritis – gewrichtspijn

Koos Dirkse

One Reply to “Artrose, een aandoening door slijtage”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *