Menu

Artritis – gewrichtspijn

Artritis is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen die allemaal betrekking hebben op ontsteking van de gewrichten. Deze aandoening kan leiden tot pijn, stijfheid en zwelling en kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden.

Wat is Artritis?
Artritis verwijst naar ontsteking van een of meer gewrichten in het lichaam. Gewrichten zijn de plaatsen waar twee botten samenkomen, zoals de knie, heup of handen. Normaal gesproken zijn gewrichten bedekt met een laagje glad kraakbeen dat helpt om soepele bewegingen mogelijk te maken. Bij artritis raakt dit kraakbeen echter beschadigd, wat leidt tot pijn, stijfheid en zwelling.

Soorten Artritis

 1. Osteoartritis: Ook wel bekend als degeneratieve gewrichtsziekte, osteoartritis treedt op wanneer het kraakbeen dat de gewrichten bedekt geleidelijk verslechtert. Dit kan het gevolg zijn van veroudering, overmatig gebruik van gewrichten, genetische factoren of letsels.
 2. Reumatoïde artritis: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per abuis gezond weefsel, met name de gewrichten, aanvalt. Het resulteert in ontsteking, zwelling en pijn in de gewrichten, en kan ook leiden tot schade aan andere organen.
 3. Jicht: Een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten, wat resulteert in acute ontsteking en intense pijn, meestal in de grote teen.
 4. Psoriatische artritis: Deze vorm van artritis treedt op bij mensen met de huidaandoening psoriasis. Het veroorzaakt ontsteking in de gewrichten, resulterend in pijn, zwelling en stijfheid.

Oorzaken en Risicofactoren
Hoewel de exacte oorzaken van artritis variëren afhankelijk van het type, zijn er enkele algemene factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan:

 • Genetische aanleg: Familiegeschiedenis van artritis kan het risico op het ontwikkelen ervan verhogen.
 • Auto-immuunziekten: Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem gezonde weefsels aan, waaronder gewrichten.
 • Leeftijd: Het risico op artritis neemt toe met de leeftijd.
 • Overgewicht: Overgewicht kan extra stress op de gewrichten veroorzaken en het risico op artritis verhogen.
 • Letsel: Gewrichtsschade als gevolg van letsel of herhaalde stress kan het risico op het ontwikkelen van artritis vergroten.

Symptomen van Artritis
De symptomen van artritis kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening, maar ze kunnen onder meer omvatten:

 • Pijn in de gewrichten, die kan variëren van mild tot ernstig.
 • Stijfheid van de gewrichten, vooral ’s ochtends of na periodes van inactiviteit.
 • Zwelling of ontsteking rond de aangetaste gewrichten.
 • Verminderde mobiliteit en moeite met bewegen.
 • Vermoeidheid en algehele malaise.

Beheer van Artritis
Hoewel artritis een chronische aandoening is zonder genezing, zijn er verschillende behandelingen en strategieën die kunnen helpen om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze omvatten:

 1. Medicatie
  Artsen kunnen pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen of corticosteroïden voorschrijven om pijn en ontsteking te verminderen. Voor reumatoïde artritis kunnen zogenaamde disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD’s) worden voorgeschreven om het ziekteproces te vertragen en gewrichtsschade te verminderen.
 2. Lifestyle-aanpassingen
  Het maken van aanpassingen in de levensstijl, zoals het volgen van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatige belasting van de gewrichten, kan helpen om de symptomen van artritis te verminderen.
 3. Fysiotherapie
  Fysiotherapie kan helpen om de kracht en flexibiliteit van de spieren rondom de aangetaste gewrichten te verbeteren, wat op zijn beurt kan helpen om de symptomen van artritis te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.
 4. Chirurgie
  In gevallen waarin de gewrichtsschade ernstig is en niet reageert op andere behandelingen, kan een operatie zoals gewrichtsvervanging nodig zijn om de pijn te verlichten en de functie te herstellen.

Het is belangrijk op te merken dat vroegtijdige diagnose en behandeling van artritis cruciaal zijn om verdere gewrichtsschade te voorkomen en de symptomen te beheersen. Als u symptomen van artritis ervaart, zoals aanhoudende gewrichtspijn, stijfheid of zwelling, is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen voor een evaluatie en passende behandeling.

Conclusie
Artritis is een veelvoorkomende aandoening die verschillende vormen kan aannemen en een aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven van degenen die eraan lijden. Met een goede behandeling en managementstrategieën kunnen veel mensen echter een goede kwaliteit van leven behouden, zelfs met deze aandoening.

Zie ook: Artrose, een aandoening door slijtage

Koos Dirkse