Menu

Het geeft te denken…..

Zo’n anderhalf jaar is de wereld nu in de ban van het coronavirus, dat leidt tot de ziekte Covid-19. Regeringsleiders halen alles uit de kast als er weer een nieuwe variant de kop opsteekt. Zo langzamerhand is al ruim een kwart van het Griekse alfabet aan bod geweest. De deltavariant is nu volop in het nieuws, terwijl de varianten epsilon (Californië), zèta (Colombia), èta (Nigerië), thèta (Filipijnen), jota (New York), kappa (India), lambda (Peru), mu (Colombia) en nu (Egypte) ook al aan bod komen. Het is wachten op de xi en de omicron variant. Zo krijgt men het 24 letters tellende alfabet wel vol.

Kabinetsbeleid
In de afgelopen anderhalf jaar is door het kabinet maatregel op maatregel getroffen, zoals afstand houden, mondkapjes, algehele lockdown, aandringen op vaccineren, thuiswerken, avondklok, etc etc. De premier en de minister van VWS hebben in hun persconferenties  meerdere malen aangedrongen om de maatregelen strikt te volgen, behalve kinderen tot 12 jaar, want volgens hen bleken die niet vatbaar te zijn voor het virus. Dat kan wel zo zijn, maar ze kunnen het virus wel bij zich dragen en het verspreiden, komen bij vriendjes thuis, bij opa en oma, etc. Later kwam de regering, op advies van de geleerden in het OMT hier weer op terug.
Inmiddels hebben we drie golven van Covid-19 gehad en dient de vierde zich aan met de Delta-variant. Deze variant is, volgens het RIVM, besmettelijker dan de voorgaanden, maar minder ernstig. Het aantal besmettingen neemt toe, terwijl het aantal ziekenhuisopnames erg meevalt. Als men de aantallen en gevolgen legt naast een griepepidemie zijn dit peanuts!

Vaccin
De regeringen, met de EU voorop, hebben bij de farmacie erop aangedrongen om zo snel mogelijk een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen en op de markt te brengen, koste wat het kost! De farmacie werd door de EU gevrijwaard van de gevolgen hiervan en de eventuele bijwerkingen. Een saillant detail hierbij is, dat toen het Sars-CoV virus in 2012 op zijn retour was, de ontwikkeling van een vaccin op de lange baan werd geschoven. Ik heb toen in mijn slotwoord van mijn artikel gewaarschuwd voor de gevolgen hiervan.
Gewoonlijk duurt het enkele jaren voordat een nieuw middel op de markt komt, in dit geval was het een kwestie van maanden. Na evaluatie zal de uiteindelijke goedkeuring in 2023 plaatsvinden. Er zijn vele gevallen bekend van ernstige bijwerkingen, ook worden er weer vaccins van de markt gehaald.

Bescherming
Sommige vaccins blijken niet volledig te werken tegen nieuwe varianten van het virus, andere vaccins vragen om een derde dosis. Na vaccinatie zou iemand beschermd moeten zijn tegen het coronavirus, maar niets is minder waar. Men kan alsnog een (lichte) vorm van Covid-19 krijgen. Ook kan men, ondanks vaccinatie, het virus bij zich dragen en verspreiden. Een mondkapje zal dan ook weer in sommige gevallen verplicht worden gesteld.
Ook is er weinig bekend wat het vaccin doet bij zwangere vrouwen, velen twijfelen om zich te laten vaccineren. Er is veel data verzameld, maar dit zegt niets over de langere termijn.

Waartoe heeft dit tot noch toe geleid?

 • alleen al in 2020 zijn er 140.000 operaties uitgesteld, dat inmiddels al de 300.000 overschrijdt!
 • honderden mensen stierven, omdat zij niet op de IC’s terecht konden
 • 13% meer patiënten, waarbij huidkanker was uitgezaaid in de hersenen door te late behandeling
 • Zeer veel bedrijven die de deuren moesten sluiten of nu een enorme schuld hebben opgebouwd

Waar heb ik moeite mee?
Het is voor mij onbegrijpelijk waar deze paniekvoetbal op is gebaseerd! Was het wel verstandig geweest om alle maatregelen te treffen? Had het kabinet niet beter kunnen besluiten om het virus te laten uitrazen. Er hadden dan waarschijnlijk wat meer slachtoffers gevallen en dat is heel erg, vooral voor nabestaanden. Maar wat nu de afgelopen maanden is gebeurd is een veelvoud aan slachtoffers.
Verder zet ik vraagtekens bij het volgende:

 • De regering had een veel evenwichtiger beleid moeten voeren en niet alles domweg overnemen wat een stel studeerkamergeleerden adviseerden. Naar ‘het veld’, de specialisten, werd niet geluisterd.
 • Er heerst een censuur op social media. Als je al het woord ‘covid’ of ‘corona’ gebruikt, wordt er aanvullende informatie geplaatst. Een groep van duizenden gespecialiseerde artsen, die kritiek uitte op het kabinetsbeleid, werd de mond gesnoerd en van Linkedin verwijderd.
 • Het voorschrijven van medicijnen die mogelijk helpen tegen corona zoals Ivermectine en Dexamethason werden met zware boetes de grond in gedrukt. Deze middelen zijn zeer goedkoop, hebben hun diensten bewezen en worden niet eens onderzocht.
 • En dan het vrijwillig, onder druk, laten vaccineren. Als je het niet doet word je voor veel activiteiten uitgesloten!
 • Hoeveel ouderen kwijnden weg in verpleeg- en verzorgingshuizen, omdat zij geen bezoek mochten ontvangen. Velen zijn in eenzaamheid gestorven!
 • Het kabinet heeft voor veel geld een app laten ontwikkelen, die je ‘waarschuwt’ als je in contact bent geweest met een positief getest persoon. Wat ook te verwachten viel, zou dit alleen werken, als iedereen de app gebruikt. Over dit ‘hoogstandje’ hoor je niets meer. Weggegooid belastinggeld dus weer!
 • Het valt mij ook op, dat men de laatste tijd weinig hoort over griep. Alles wordt op corona gegooid. Als iemand in het ziekenhuis wordt opgenomen met bijvoorbeeld hartproblemen of een auto-ongeluk en daarna positief getest wordt op corona, zal deze bij overlijden de doodsoorzaak Covid-19 krijgen. Dit drijft het aantal coronapatiënten en overleden zogenaamde coronapatiënten enorm op en geeft dus een sterk vertekend beeld!
 • Waarom werden in ziekenhuizen vrijwel alleen coronapatiënten toegelaten. In sommige steden zijn meerdere ziekenhuizen, waardoor er minstens één opengesteld had kunnen worden voor niet-corona patiënten!
 • Het financieel beheer van het kabinet laat zeker in deze tijd veel te wensen over. Alles staat in het teken van corona, met of zonder bewijzen van uitgaven. (Als je bij belastingaangifte een bonnetje van vijf euro mist, wordt je op de vingers getikt!) Voor ruim dertien miljard euro aan belastinggeld is geen uitgave-informatie meer te vinden!

Griepcijfers
Als je de griepcijfers van het RIVM van 2017/2018 bekijkt, toen er nog geen sprake was van corona, zie je het volgende:

 • in de periode oktober 2017 tot eind mei 2018 (8 maanden), werden circa 900.000 mensen ziek door het griepvirus
 • rond 16.000 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis door complicaties van griep
 • ruim 9.500 mensen stierven in die 8 maanden meer dan normaal, waarschijnlijk door de griep
 • de epidemie duurde 18 weken, toen was het uitgeraasd
 • het griepvaccin van 2017 was ‘redelijk’ effectief

Vreemd vind ik het dat de griep nu ‘verdwenen’ is. Het coronavirus laten uitrazen is denk ik de beste remedie en niet er tussen gaan zitten met gemodificeerde vaccins, dat zal meer ellende gaan geven! Als een vriendje of vriendinnetje van je kind waterpokken had, dan bracht je jouw kind er naar toe, zodat deze het ook kreeg. Het immuunsysteem deed de rest en het kind was daarna tegen het virus bestand.

Tot slot
Ik vraag mij af, waarom het kabinet constant aangeeft, dat de ziekenhuizen het niet aankunnen. Is de regering zelf niet schuldig aan deze situatie door haar afbraakbeleid? Ze heeft ziekenhuizen failliet laten gaan, ziekenhuizen opgeheven, Intensive Care’s ingeperkt, personeel door een slechte CAO laten vertrekken, SEH-posten laten verdwijnen en het gehele zorgbeleid overgedragen aan commerciële organisaties, de zorgverzekeraars. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Allerlei maatregelen worden getroffen om de zorg te ontzien. De mensen werken zich kapot met gevaar voor besmetting! Logisch als door slechte arbeidsvoorwaarden en een groot achterstallig inkomen 75.000 collega’s hun taak hebben neergelegd om elders meer gewaardeerd te worden. Als kabinet zou ik mij kapot schamen!!
Het wordt tijd dat de ogen in Den Haag eens opengaan. Een parlementaire enquête over dit beleid zal zeker in het verschiet liggen!

Koos Dirkse