Menu

Huidverzorging, maar pas op

De huid is het grootste en tevens een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Het vervult verschillende vitale functies voor het lichaam, waaronder stevigheid, voorkomen van uitdroging en de bescherming van vitale organen, botten, spieren, ligamenten en zenuwen. Het is goed om de huid optimaal te verzorgen, maar wees wel bewust van wat er op de huid wordt aangebracht.

Huidverzorging
Tot 60% van wat we op onze huid smeren, wordt opgenomen. Dat betekent dat de producten die op het lichaam worden gesmeerd, de gezondheid en het algehele welzijn negatief of positief beïnvloeden. Omdat er door de overheid weinig controle is over de ingrediënten die onder andere in zalf en cosmetica worden opgenomen, kunnen sommige hiervan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Veel ingrediënten die worden aangetroffen in traditionele huidverzorgingsproducten (gezichtsreinigers, lotions, zonnebrandcrème, enz.) zijn in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals allergieën, eczeem, kanker, hormonale verstoring en reproductieve problemen. Dus ja, je huidverzorging kan je ziek maken!

Ingrediënten die moeten worden vermeden
De top 12 ingrediënten die u in uw huidverzorging moet vermijden:

 1. Aluminium
  Giftig metaal dat oestrogeenachtige effecten kan hebben in onze systemen, waardoor de gezonde werking van het endocriene systeem wordt verstoord.
  Meestal te vinden in bijna elk product voor persoonlijke verzorging, vooral anti-transpirant deodorants.
 2. Paraffine
  Een bijproduct van aardolie, dat de huid bedekt als plastic en de poriën verstopt. Dit is heel erg schadelijk, omdat dit het vermogen van de huid om gifstoffen te verwijderen verstoort, waardoor de kans op acne en andere aandoeningen toeneemt. Meestal te vinden in crèmes, lotions, zalven en cosmetica.
 3. DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine) en TEA (triethanolamine)
  Heldere, kleurloze, stroperige vloeistoffen met ammoniakachtige geuren.
  Meestal te vinden in producten die schuimen, zoals gezichtsreinigers en zeep. Ze worden ook aangetroffen in oogmake-up, geuren, haarproducten en zonnefilters.
 4. Parabenen (methyl, butyl, ethyl, propyl)
  Niet altijd geëtiketteerd, wordt gebruikt als conserveermiddel en kan bijdragen aan hormonale onbalans. Bijna overal in te vinden, inclusief huidverzorgingsproducten zoals vochtinbrengende crèmes en deodorants.
 5. PEG (polyethyleenglycol)
  Ingrediënt dat de natuurlijke vochtfactor van de huid kan veranderen en verminderen. Het past het smeltpunt aan en verdikt producten. Meestal te vinden in reinigingsmiddelen om olie en vet op te lossen.
 6. Ftalaten
  Chemicaliën die worden gebruikt om de flexibiliteit en sterkte van kunststoffen te vergroten, worden niet vaak genoemd als ingrediënten op producten. Meestal te vinden in cosmetica zoals geuroliën en vermeld onder de term ‘geur’. Hormoonverstorend.
 7. Propyleenglycol (PG) en Butyleenglycol
  Gasvormige koolwaterstoffen die in vloeibare toestand als “surfactant” werken. Ze dringen zo snel door de huid en kunnen de eiwit- en celstructuur verzwakken.
  Meestal gebruikt om extracten van kruiden te maken.
 8. DMDM ​​Hydantoïne & urea (Imidazolidinyl)
  Conserveringsmiddelen die vaak formaldehyde afgeven, wat gewrichtspijn, huidallergieën, hoofdpijn en slaapverlies kan veroorzaken. Meestal te vinden in huidverzorgingsproducten, cosmetica, shampoos en conditioners en wasmiddelen.
 9. Siloxanen
  Zoek naar ingrediënten die eindigen op ‘-siloxaan’ of ‘-methicon’. Gebruikt in een verscheidenheid aan cosmetica om te verzachten, glad te maken en te bevochtigen. Vermoedelijke hormoonontregelaar en giftige stof voor de voortplanting (cyclotetrasiloxaan).
 10. Natrium lauryl sulfaat (SLS) en natriumsulfaat (SLES)
  Wasmiddel dat producten laat schuimen. Meestal te vinden in 90% van de producten voor persoonlijke verzorging die schuimen!
 11. Synthetische geuren
  Alles dat synthetisch of kunstmatig is, moet altijd een rode vlag opwerpen. Deze bestaan ​​uit honderden tot duizenden verschillende ingrediënten, die niet op het etiket staan, dus je weet nooit zeker waaraan je daadwerkelijk wordt blootgesteld.
  Meestal te vinden in cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar ook in veel huishoudelijke producten zoals kaarsen en luchtverfrissers.
 12. Triclosan
  Een synthetisch antibacterieel middel dat de schildklierfunctie kan verstoren en kan worden afgebroken tot een vorm van dioxine, een chemicalie die verband houdt met een breed scala aan toxiciteiten, waaronder kanker. Meestal te vinden in zeep, mondwater, scheerschuim, deodorants, tandpasta’s, enz.

Tot slot
Kijk bij het kopen van huidverzorgingsproducten altijd op het etiket om de ingrediënten aandachtig te lezen. Huidverzorgingsproducten moeten gemaakt zijn met pure, biologische ingrediënten en mogen beslist geen gifstoffen bevatten, die de gezondheid kunnen beïnvloeden.

Zie ook:

Koos Dirkse