Een zonneallergie is een reactie van het immuunsysteem op zonlicht, waarbij meestal een jeukende rode uitslag. De meest voorkomende locaties zijn de “V” van de nek, de rug van de handen, het buitenoppervlak van de armen en de onderbenen. In zeldzame gevallen kan de huidreactie heviger zijn, met netelroos of kleine blaren, die zich zelfs in aangeklede gebieden op de huid kunnen verspreiden.
Zonallergieën
Deze worden veroorzaakt door veranderingen, die optreden bij blootstelling aan de zon. Het is niet duidelijk waarom het lichaam deze reactie ontwikkelt. Het immuunsysteem herkent echter enkele componenten van de door de zon veranderde huid als “vreemd” en het lichaam activeert zijn immuunafweer ertegen. Dit veroorzaakt een allergische reactie in de vorm van uitslag, kleine blaren of, zelden, een ander type huiduitslag.
Zonallergieën komen alleen voor bij mensen, die hiervoor gevoelig zijn en in sommige gevallen kunnen ze worden veroorzaakt door slechts een paar korte momenten van blootstelling aan de zon. Sommige vormen van zonneallergie zijn erfelijk.
Enkele van de meest voorkomende soorten zonneallergie zijn:
- Actinische prurigo (erfelijke PMLE, Polymorfe lichteruptie) – Deze overgeërfde vorm van PMLE komt voor bij mensen met een Amerikaans-Indische achtergrond, waaronder de Amerikaans-Indische bevolking van Noord-, Zuid- en Midden-Amerika. De symptomen zijn meestal intenser dan die van klassieke PMLE en beginnen vaak eerder, tijdens de kindertijd of adolescentie. Meerdere generaties van dezelfde familie hebben mogelijk een geschiedenis van het probleem.
- Fotoallergische reactie – Bij deze vorm van zonneallergie wordt een huidreactie veroorzaakt door het effect van zonlicht op een op de huid aangebrachte chemische stof (vaak een ingrediënt in zonnebrandcrème, geurstoffen, cosmetica of antibiotische zalven) of ingenomen in een medicijn. Veel voorkomende geneesmiddelen op recept die een fotoallergische reactie kunnen veroorzaken, zijn onder meer antibiotica (met name tetracyclines, fluorochinolonen en sulfonamiden), NSAID-pijnstillers ibuprofen (Advil, Motrin en anderen) en naproxennatrium (Aleve, Naprosyn en anderen) en diuretica voor hoge bloeddruk en hart mislukking.
- Zonne-urticaria – Deze vorm van zonneallergie produceert netelroos (grote, jeukende, rode bultjes) op de zon blootgestelde huid. Het is een zeldzame aandoening die jonge vrouwen het vaakst treft.
Symptomen
De symptomen variëren, afhankelijk van het specifieke type zonneallergie:
- PMLE, veroorzaakt doorgaans een jeukende of brandende uitslag binnen de eerste twee uur na blootstelling aan de zon. De uitslag verschijnt meestal op aan de zon blootgestelde delen van de nek, borst, armen en onderbenen. Bovendien kunnen er één tot twee uur rillingen, hoofdpijn, misselijkheid en malaise zijn (een algemeen ziek gevoel). In zeldzame gevallen kan PMLE ontstaan als rode plaques (platte, verhoogde gebieden), kleine met vocht gevulde blaren of kleine bloedingsgebieden onder de huid.
- Actinische prurigo (erfelijke PMLE). Symptomen zijn vergelijkbaar met die van PMLE, maar zijn meestal geconcentreerd op het gezicht, vooral rond de lippen.
- Fotoallergische reactie. Dit veroorzaakt meestal een jeukende rode uitslag of kleine blaren. In sommige gevallen verspreidt de huidreactie zich ook naar de huid die bedekt was met kleding. Omdat fotoallergische reactie een vorm is van een vertraagde overgevoeligheidsreactie, beginnen huidsymptomen mogelijk pas één tot twee dagen na blootstelling aan de zon.
- Zonne-urticaria. Netelroos verschijnt meestal binnen enkele minuten na blootstelling aan zonlicht op een onbedekte huid.
Diagnose
Als u milde symptomen van PMLE heeft, kunt u het probleem mogelijk zelf diagnosticeren door uzelf de volgende vragen te stellen:
- Heb ik een jeukende uitslag die alleen optreedt op een aan de zon blootgestelde huid?
- Begint mijn uitslag altijd binnen twee uur na blootstelling aan de zon?
- Verschijnen mijn symptomen voor het eerst in het vroege voorjaar en worden ze daarna geleidelijk minder ernstig (of verdwijnen ze) binnen enkele dagen of weken?
Als u al deze vragen met “ja” kunt beantwoorden, heeft u mogelijk milde PMLE. Indien u ernstigere aan de zon gerelateerde symptomen heeft – vooral netelroos, blaren of kleine bloedingen onder de huid – zal uw arts de diagnose moeten stellen. In de meeste gevallen kan uw arts bevestigen dat u PMLE of actinische prurigo heeft, op basis van uw symptomen, uw medische geschiedenis, familiegeschiedenis (met name Amerikaans-Indische afkomst) en een eenvoudig onderzoek van uw huid.
Soms zijn aanvullende tests nodig, waaronder:
- Huidbiopsie, waarbij een klein stukje huid wordt verwijderd en onderzocht in een laboratorium
- Bloedonderzoek om systemische lupus erythematosus (SLE of lupus) of discoïde systemische lupus erythematosus uit te sluiten
- Fototesten, waarbij een klein deel van uw huid wordt blootgesteld aan afgemeten hoeveelheden ultraviolet licht. Als uw huidsymptomen optreden na deze blootstelling, bevestigt de test dat uw huidreactie gerelateerd is aan de zon.
Als u symptomen van een fotoallergische reactie heeft, kan de diagnose wat speurwerk vergen. Uw arts zal beginnen met het beoordelen van uw huidige medicijnen en van alle huidlotions, zonnebrandmiddelen of ‘geurtjes’ die u gebruikt. De arts kan u aanraden om tijdelijk over te schakelen op een ander medicijn of om bepaalde huidverzorgingsproducten te verwijderen om te zien of hierdoor uw huidsymptomen verdwijnen. Indien nodig verwijst uw arts u door naar een dermatoloog, een arts die gespecialiseerd is in huidaandoeningen. De dermatoloog kan fotopatch-tests uitvoeren, een diagnostische procedure waarbij een klein deel van uw huid wordt blootgesteld aan een combinatie van zowel ultraviolet licht als een kleine hoeveelheid teststof, meestal een medicijn of ingrediënt in een huidverzorgingsproduct.
Als u symptomen van zonne-urticaria heeft, kan uw arts de diagnose bevestigen door fototests te gebruiken om uw netelroos te reproduceren.
Verwachte duur
Hoe lang de reactie duurt, hangt af van het type zonneallergie:
- PMLE, De uitslag van PMLE verdwijnt meestal binnen twee tot drie dagen als u verdere blootstelling aan de zon vermijdt. In de lente en zomer kan herhaalde blootstelling aan de zon verharding veroorzaken, een natuurlijke afname van de gevoeligheid van de huid voor zonlicht. Bij sommige mensen ontwikkelt de verharding zich na slechts een paar dagen blootstelling aan de zon, maar bij anderen duurt het enkele weken.
- Actinische prurigo (erfelijke PMLE) – In gematigde klimaten volgt actinische prurigo een seizoenspatroon dat vergelijkbaar is met klassieke PMLE. In tropische klimaten kunnen de symptomen het hele jaar door aanhouden.
- Fotoallergische reactie – De duur is onvoorspelbaar. In de meeste gevallen verdwijnen de huidsymptomen echter nadat de aanstootgevende chemische stof is geïdentificeerd en niet langer wordt gebruikt.
- Zonne-urticaria – Individuele netelroos vervagen meestal binnen 30 minuten tot twee uur. Ze komen echter meestal terug wanneer de huid weer aan de zon wordt blootgesteld.
Preventie
Om de symptomen van een zonneallergie te helpen voorkomen, moet u uw huid beschermen tegen blootstelling aan zonlicht. Probeer de volgende suggesties:
- Breng voordat u naar buiten gaat een zonnebrandcrème aan met een zonbeschermingsfactor (SPF) van minimaal 30 of hoger, met een breed spectrum aan bescherming tegen zowel ultraviolette A- als ultraviolette B-stralen.
- Gebruik een sunblock op je lippen. Kies een product dat speciaal voor de lippen is samengesteld, met een SPF van 30 of meer.
Beperk uw tijd buitenshuis wanneer de zon op zijn hoogtepunt is – in de meeste delen van de continentale Verenigde Staten, van ongeveer 10.00 uur tot 15.00 uur - Draag een zonnebril met bescherming tegen ultraviolet licht.
- Draag een lange broek, een shirt met lange mouwen en een hoed met een brede rand.
Let op huidverzorgingsproducten en medicijnen, vooral bepaalde antibiotica, die een fotoallergische reactie kunnen veroorzaken. Als u een voorgeschreven medicijn gebruikt en u normaal gesproken veel buiten bent, vraag dan aan uw arts of u speciale voorzorgsmaatregelen moet nemen om blootstelling aan de zon te voorkomen terwijl u het medicijn gebruikt.
Behandeling
Als u een zonneallergie heeft, moet uw behandeling altijd beginnen met de strategieën die worden beschreven in de sectie Preventie. Deze verminderen de blootstelling aan de zon en voorkomen dat uw symptomen verergeren. Andere behandelingen zijn afhankelijk van het specifieke type zonneallergie:
- PMLE. Breng bij milde symptomen ofwel koele kompressen (zoals een koel, vochtig washandje) aan op de plekken met jeukende uitslag, of besproei uw huid met koud water. U kunt ook een vrij verkrijgbaar oraal (via de mond) antihistaminicum proberen – zoals difenhydramine of chloorfeniramine (beide verkocht onder verschillende merknamen) – om jeuk te verlichten, of een crème die cortison bevat. Voor ernstigere symptomen kan uw arts een orale antihistaminica of corticosteroïdcrème op recept aanbevelen. Als deze remedies niet effectief zijn, kan uw arts fototherapie voorschrijven, een behandeling die verharding veroorzaakt door uw huid geleidelijk bloot te stellen aan toenemende doses ultraviolet licht in het kantoor van uw arts. In veel gevallen worden er gedurende een periode van drie weken vijf keer per week blootstelling aan ultraviolet licht gegeven. Als standaard fototherapie mislukt, uw arts kan een combinatie van psoraleen en ultraviolet licht proberen, PUVA genaamd; antimalariamiddelen; of bètacaroteentabletten.
- Actinische prurigo (erfelijke PMLE) – Behandelingsopties omvatten corticosteroïden op recept, thalidomide (thalomid), PUVA, antimalariamiddelen en bètacaroteen.
- Fotoallergische reactie – Het eerste doel van de behandeling is het identificeren en elimineren van het geneesmiddel of huidverzorgingsproduct dat de allergische reactie veroorzaakt. Huidsymptomen kunnen meestal worden behandeld met een corticosteroïdcrème.
- Zonne-urticaria – Voor milde netelroos kunt u een vrij verkrijgbare orale antihistaminica proberen om jeuk te verlichten, of een jeukende huidcrème met cortison. Voor ernstigere netelroos kan uw arts een antihistaminicum- of corticosteroïdcrème op recept aanbevelen.
- In extreme gevallen kan uw arts fototherapie, PUVA of antimalariamiddelen voorschrijven.
Wanneer moet u een professional inschakelen?
Bel uw huisarts of een dermatoloog als u:
- Een jeukende uitslag die niet reageert op vrij verkrijgbare behandelingen
- Een uitslag waarbij grote delen van uw lichaam betrokken zijn, inclusief delen die bedekt zijn met kleding
- Een aanhoudende uitslag die door de zon blootgestelde delen van uw gezicht bedekt, vooral als u een vrouw bent of een persoon van Amerikaans-Indische afkomst
- Abnormale bloeding onder de huid in aan de zon blootgestelde gebieden
Bel onmiddellijk voor noodhulp als u plotseling netelroos ontwikkelt samen met zwelling rond uw ogen of lippen, flauwvallen of moeite met ademhalen of slikken. Dit kunnen tekenen zijn van een levensbedreigende allergische reactie.
Prognose
Als u een zonneallergie heeft, zijn de vooruitzichten meestal erg goed, vooral als u consequent zonnebrandmiddelen en beschermende kleding gebruikt. De meeste mensen met PMLE of actinische prurigo verbeteren aanzienlijk binnen vijf tot zeven jaar na de diagnose, en bijna iedereen met fotoallergische reactie kan worden genezen door de specifieke chemische stof die de zonneallergie veroorzaakt te vermijden. Van alle vormen van zonneallergie is zonne-urticaria het meest waarschijnlijk een langdurig probleem. Bij sommige mensen neemt de aandoening echter uiteindelijk af.
Zie ook: