Menu

Koemelkeiwit allergie

Koemelkeiwitallergie (KMA) is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. KMA treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam abnormaal reageert op een eiwit in de melk van koeien en sommige andere dieren. Het komt meestal voor bij baby’s jonger dan 1 jaar.
Het immuunsysteem beschermt ons lichaam normaal tegen schadelijke ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Bij KMA ziet het immuunsysteem eiwit in koemelk als een schadelijke stof en valt het aan. Deze immuunreactie kan de maag en darmen van de baby beschadigen.

Hoe vaak komt KMA voor en wie loopt het risico dit te ontwikkelen?
Het risico op KMA is het grootst bij baby’s en komt voor bij 2% -3% van de baby’s jonger dan 1 jaar. Het risico neemt af naarmate kinderen ouder worden en komt voor bij minder dan 1% van de kinderen van 6 jaar en ouder.
Risicofactoren voor KMA zijn onder meer het hebben van een ouder of broer of zus met allergische aandoeningen, zoals astma, eczeem of seizoensgebonden allergieën. Borstvoeding lijkt baby’s te beschermen tegen de ontwikkeling van KMA.

Wat zijn de verschillende soorten KMA?
Er zijn twee soorten CMPA:

  1. IgE-gemedieerde (onmiddellijke reactie)
  2. niet-IgE-gemedieerde (vertraagde reactie)

De twee typen hebben verschillende symptomen.
IgE, of immunoglobuline E, is een normaal antilichaam in het lichaam, dat allergische symptomen veroorzaakt (netelroos, huiduitslag, piepende ademhaling, loopneus).
Bij onmiddellijke KMA reageren de symptomen meestal binnen 2 uur na het drinken van koemelk. Bij KMA met vertraagde reactie treden de symptomen later op, van 48 uur tot 1 week na het drinken van koemelk.

Wat zijn de tekenen en symptomen van KMA?
Tekenen en symptomen van KMA zijn zeer divers. Symptomen ontwikkelen zich meestal binnen de eerste week dat koemelk in het dieet van een kind zit.
Een kind met een onmiddellijke reactie op koemelkeiwit kan symptomen ontwikkelen zoals braken, diarree, slijm en/of bloed in ontlasting en buikpijn. Sommige kinderen kunnen ook een uitslag, loopneus of moeite met ademhalen krijgen.
De meeste baby’s hebben een vertraagde reactie op KMA en vertonen tekenen die betrekking hebben op de huid of het gastro-intestinale systeem. Gastro-intestinale symptomen kunnen opnieuw bestaan uit braken, buikpijn, langdurig huilen, verstopping, bloed en/of slijm in de ontlasting en diarree. Huid symptomen zijn netelroos en eczeem.
Baby’s kunnen ook last hebben van piepende ademhaling, prikkelbaarheid, zwelling van het gezicht en slechte groei door een slechte opname van voedingsstoffen.

Wanneer moet u contact opnemen met uw arts of kindergastro-enteroloog?
Als uw kind niet eet en verhoogde vermoeidheid of lusteloosheid, koorts, ernstig braken of diarree, gewichtsverlies en bloed in de ontlasting heeft, moet u contact opnemen met uw arts.

Hoe wordt KMA gediagnosticeerd?
Geschiedenis en lichamelijk onderzoek zijn het nuttigst om KMA te diagnosticeren. Het is erg belangrijk om uw arts aan te geven wat uw kind ervaart om deze aandoening te diagnosticeren.
De timing van de symptomen in relatie tot wanneer uw kind koemelkeiwit gebruikte, is ook van cruciaal belang bij de diagnose. Of er een familiegeschiedenis van allergieën, astma of eczeem is, kan eveneens nuttig zijn.
KMA kan ook worden vastgesteld na het constateren hoe uw kind reageert na het verwijderen van koemelk uit het dieet.

 Welke tests worden bij kinderen gedaan om KMA te diagnosticeren?
Bloed controleren in de ontlasting kan helpen bij het diagnosticeren van deze stoornis bij kinderen, die verdacht worden van het hebben van KMA. Bloed- en huidallergietests helpen niet bij het diagnosticeren van KMA met vertraagde reactie. Uw arts kan tests aanbevelen om andere problemen uit te sluiten.
De beste test om KMA te diagnosticeren is een medisch gemonitorde voedseluitdaging. Dit betekent dat uw kind steeds hogere doses melk krijgt terwijl het door zorgverleners wordt gecontroleerd. Dit kan echter heel moeilijk zijn, gezien hoe vertraagd deze reacties kunnen zijn.

Wat is de behandeling voor KMA?
Behandeling van KMA omvat het verwijderen van koemelkeiwit uit het dieet van uw kind (eliminatiedieet). Eliminatiediëten worden meestal gestart met formules, gemaakt van afgebroken eiwitten (gehydrolyseerde formules), die over het algemeen gemakkelijker verteerbaar zijn zonder een immuunreactie.
Deze formules werken bij ongeveer 90% van de kinderen met KMA. Bij sommige kinderen is het noodzakelijk om formules te gebruiken die de individuele bouwstenen van eiwitten (aminozuren) bevatten.
In het geval van onmiddellijke reactie KMA die anafylaxie veroorzaakt (een ernstige allergische reactie met zwelling, netelroos, verlaagde bloeddruk en, in ernstige gevallen, shock), is de cruciale behandeling een medicijn dat epinefrine wordt genoemd. Epinefrine wordt meestal toegediend door een “pen” of “epi-pen” die automatisch wordt geïnjecteerd.
Patiënten met anafylaxie moeten worden geëvalueerd en gevolgd in een spoedafdeling, zelfs als de symptomen verbeteren met epinefrine. Dit komt omdat er een “tweede golf” van symptomen optreedt na het slijten van de adrenaline.
Bij baby’s die borstvoeding krijgen en KMA hebben, moet de moeder alle zuivel- en sojaproducten uit haar dieet verwijderen als ze borstvoeding blijft geven, omdat deze eiwitten via de moedermelk aan het kind kunnen worden toegediend. Dit kan moeilijk zijn, hoewel een diëtist kan helpen verborgen bronnen van zuivel en soja in het dieet te vinden.
Melk van geiten of schapen roept over het algemeen dezelfde reactie op als koemelk, dus het is niet aannemelijk dat het gebruik van deze melk als vervanging de symptomen verbetert. Sojamelk wordt over het algemeen ook niet aanbevolen. Veel baby’s hebben vergelijkbare allergische reacties op de eiwitten in deze melk of soja-gebaseerde formules.

Wat kan ik verwachten als mijn kind KMA heeft?
KMA verdwijnt bij ongeveer 90% van de kinderen op 6-jarige leeftijd. Op de leeftijd van 1 jaar zal 50% van de kinderen tolerantie hebben voor het eiwit, dus hun symptomen zullen afnemen. Op 3-jarige leeftijd zal meer dan 75% van de kinderen geen symptomen meer hebben.
De meeste baby’s die zijn gestart met koemelkvrije formules of die borstvoeding hebben gekregen van een moeder die geen melk bevat, moeten 6-12 maanden op het dieet blijven. Op dat moment kan het kind worden uitgedaagd met koemelk. Als er geen reactie is, kan melk worden toegevoegd aan het dieet van het kind.

Wat is het verschil tussen KMA en lactose-intolerantie?
Lactose-intolerantie verschilt sterk van KMA. Lactose-intolerantie heeft geen betrekking op het immuunsysteem.
Lactose is een complexe suiker die aanwezig is in melkproducten. Lactase is een enzym dat in de dunne darm wordt geproduceerd en dat helpt om lactose te verteren. Mensen die lactose-intolerant zijn hebben lage of afwezige hoeveelheden lactase-enzym in hun darm. Als gevolg hiervan hebben deze mensen gastro-intestinale symptomen als gevolg van een slechte vertering van lactosesuiker.
Hoewel KMA meestal kinderen jonger dan 1 jaar oud treft, is lactose-intolerantie zeldzaam bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Snelle feiten

  • KMA treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam abnormaal reageert op een eiwit in koemelk.
  • KMA komt voor bij 2% -3% van de zuigelingen en komt voor bij ongeveer 0,5% van de zuigelingen die borstvoeding krijgen
  • Risicofactoren voor KMA zijn onder meer het hebben van een ouder of broer of zus met allergische aandoeningen, zoals astma, eczeem en seizoensgebonden allergieën
  • Er zijn geen specifieke diagnostische tests voor KMA. De beste diagnose wordt gesteld door de geschiedenis van een kind te bekijken en symptomen te onderzoeken. Soms wordt een gecontroleerde voedseluitdaging gebruikt om verdachte gevallen te bevestigen
  • De behandeling omvat het elimineren van koemelk van het dieet van een baby en van het dieet van moeders die borstvoeding geven. De meeste gevallen lossen zichzelf op als ze 6 jaar oud zijn.

Zie ook:

Koos Dirkse