Menu

Klimaatverandering en allergie

Miljoenen mensen lijden aan seizoensgebonden allergieën. Ieder jaar zetten zij zich schrap voor de onvermijdelijke symptomen, zoals niezen, verstopte neus, jeukende ogen, uitslag en vermoeidheid. Voor velen beginnen de symptomen te intensiveren in het voorjaar, wanneer bomen beginnen te bestuiven en dat zich uitstrekt tot laat in de herfst, wanneer de pollen van de ambrosia hun hoogtepunt bereiken.

Klimaatverandering zal naar verwachting dergelijke allergieën de komende jaren nog erger maken. De hoeveelheid luchtallergenen die vrijkomen door bloeiende planten zal waarschijnlijk toenemen, naarmate het klimaat warmer wordt. Om te beginnen zullen hogere concentraties van kooldioxide in de lucht de plantengroei stimuleren, inclusief het pollengehalte van planten zoals van de narcis en de ambrosia, die hooikoorts veroorzaken.
De tijdlijn voor seizoensgebonden allergische rhinitis, beter bekend als hooikoorts, is de afgelopen jaren echter uitgebreid. Experts noemen klimaatverandering een bijdragende factor en zeggen dat de warmere temperaturen, weersveranderingen en verhoogde koolstofdioxidegehaltes allemaal leiden tot langere en ernstiger allergische seizoenen.
Warmere temperaturen verlengen de groeicyclus van planten. Het weer zorgt ervoor dat bomen, grassen en onkruid eerder bestuiven en vertraagt ​​het begin van de eerste vorstdatum, waardoor de duur van het groeiseizoen wordt verlengd. Volgens de Astma and Allergy Foundation of America hebben de stuifseizoen tussen 1995 en 2011 volgens de Astma en Allergie Foundation het stuifmeelseizoen met 11 tot 27 dagen verhoogd. De bevindingen werden bevestigd door nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Planetary Health in maart, waarin werd vastgesteld dat pollenbelastingen en de duur hiervan de afgelopen twee decennia op drie continenten zijn toegenomen naarmate de gemiddelde temperaturen zijn gestegen.

Met de warmere temperaturen en een langer vorstvrij seizoen kunnen we worden blootgesteld aan meer allergene planten. Sommige planten groeien niet erg goed in koude klimaten, maar nu het warmer wordt, zien we planten, die nooit in het noorden voorkwamen. En omdat we nog niet eerder aan deze planten zijn blootgesteld, kunnen ze krachtige allergenen zijn.
De verhoogde blootstelling kan niet alleen de symptomen voor sommige mensen met allergieën verergeren, maar kan mensen die nog nooit eerder allergieën hebben gehad symptomen veroorzaken.
De hoge gehalten van stuifmeel kunnen gedeeltelijk voortvloeien uit de verhoogde concentratie van koolstofdioxide in de atmosfeer. Wanneer ze worden blootgesteld aan warmere temperaturen en hogere niveaus van CO2, groeien planten sneller en produceren ze meer stuifmeel. Het stuifmeel is ook krachtiger. Luchtverontreinigende stoffen bevorderen ook de productie van pollen. Bijvoorbeeld, een ambrosia plant die in de buurt van een bron van vervuiling groeit, produceert twee keer zoveel stuifmeel dan een identieke ambrosia plant die ver van deze vervuiling groeit.

Strategieën om symptomen te verminderen
Hoewel het allergieseizoen langer en ernstiger wordt, kunnen managementstrategieën en vermijdingsmaatregelen mensen helpen hun symptomen te verminderen. Preventieve maatregelen, waaronder allergie medicijnen, zijn vooral nuttig voor mensen met hooikoorts. Neussprays en orale antihistaminica helpen over het algemeen om de symptomen te verminderen, zolang ze correct en regelmatig worden gebruikt. Wanneer men neusspray gebruikt, wil men dat de spray in de sinussen gaat en hierin blijft.
Naast het gebruik van medicijnen, is het belangrijk voor mensen om hun blootstelling aan allergietriggers te minimaliseren. Pollenaantallen hebben de neiging om ’s ochtends te pieken. Maai het gras niet vroeg in de ochtend of laat een slaapkamerraam ’s nachts niet open wanneer het aantal pollen hoog is.
Nadat men een tijd buiten heeft doorgebracht, moet men douchen en de kleren wassen, anders kan het stuifmeel op de huid en kleding worden overgedragen naar het kussen, de deken en andere items in het gehele huis. Houdt de binnenlucht schoon door een airconditioner met zeer efficiënte filters te gebruiken. Vervang de filters regelmatig.

Het is echt belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van de weersveranderingen en de impact ervan op allergieën. Terwijl het aantal pollen blijft stijgen en de allergieseizoenen ernstiger worden, moeten mensen zich bewust zijn van hoe ze de impact van allergietriggers kunnen minimaliseren.

Zie ook:

Koos Dirkse