Menu

Een narcist loslaten, een moeilijk proces

Onthechting is het proces van loslaten. Het gebeurt wanneer we dingen vanuit een ander perspectief gaan bekijken. Wanneer de angsten en emoties die ons verlamd hebben, niet langer dezelfde kracht hebben en wanneer we de dingen gaan zien zoals ze werkelijk zijn en niet zoals we willen. Narcisme komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Relatie
Als je nauwe banden hebt gehad met een narcist, heb je waarschijnlijk getwijfeld aan wat je zintuigen je hebben verteld. Je hebt zoveel geïnvesteerd en weglopen zonder rendement op je investering lijkt onverstandig.
Ons ego heeft het bijzonder moeilijk om het feit te verwerken, dat na alles wat je gezegd en gedaan hebt, alle hoepels waar je doorheen bent gesprongen, alle offers en al het slechte gedrag dat je hebt getolereerd en nog steeds tolereert, je er niet voor kunt zorgen dat deze persoon van je houdt en de relatie geeft die je zou willen. Het is veel eenvoudiger om het idee te accepteren dat er iets mis is met je, dan het idee te accepteren dat er daadwerkelijk mensen zijn die niet in staat zijn tot liefde, begrip, respect en intimiteit.
Het is erg moeilijk om te begrijpen dat er mensen zijn die ’emotioneel blind’ zijn, dat ze niet dezelfde kleuren op hun emotionele pallet hebben, zoals de meesten van ons hebben, vooral wanneer we romantisch betrokken zijn geweest bij hen en we getuige zijn geweest van vele tedere momenten.
Ook na de relatie blijven velen zich aangetrokken voelen tot de narcist. Vaak bij het aanzien van de narcist komen gevoelens weer terug, speelt er van alles door je hoofd en door je lichaam en moet je sterk in de schoenen staan om niet op zijn avances in te gaan. Je bent tot alles in staat om het die persoon naar de zin te maken, ook al zegt je omgeving dit niet te doen. Daarbij laat je personen, die wel alle goede bedoelingen met je hebben, en je alle liefde en geborgenheid willen geven, links liggen. Je ogen zijn alleen gericht op die narcist.
Ga je toch weer op zijn of haar avances in, dan ben je verkocht en ga je op de oude voet verder. Dit komt vaak om zichzelf te bewijzen, dat men wel lief, zorgzaam, empathisch en slim is en er voor iedereen en speciaal voor hem er wilt zijn. Dit gaat natuurlijk ten kosten van jezelf en andere dierbaren om je heen. Je kunt ook geen kwaad woord horen over je narcist, die tot alles in staat is en je totaal kan misbruiken.
Wat de narcist voelt is geen liefde, niet zoals jij het beleeft. Je wordt meestal gezien als speelbal. Zodra je dit kunt accepteren, dat je narcist nooit echt van je zal houden, heb je de eerste stap gezet op weg naar loslaten.

Verslaving
De relatie met een narcist kan gezien worden als een verslaving. Men blijft bij die persoon. maar weet dat dit niet goed is. Ook als men de stap hebt durven te zetten om te vertrekken bestaat vaak de behoefte om terug te keren. Je weet dat het niet goed is en je leven erdoor wordt verwoest, naar de behoefte blijft. Men hoeft maar bij die persoon in de buurt te komen of men gaat op de avances en mooie beloften in. Het is een moeilijk en vaak heel lang proces om je eigen leven weer op orde te krijgen en de persoon voor het grootste deel uit je gedachten te verbannen.

Stadium van loskomen
Fase 1
De eerste fase van onthechting begint wanneer je stopt met de verantwoordelijkheid te nemen voor alles in je relatie en je begint te beseffen dat er iets mis is met de partner, waarmee je te maken hebt. Het begint je te dagen dat je narcist je nooit de relatie zal geven die je verdient. Het betekent niet dat je bent gestopt met zorgen, maar het betekent dat de roze bril is afgezet en de realiteit begint in te storten.

Fase 2
Fase twee wordt ingeluid wanneer je merkt dat de hoop die je ooit hebt gevoeld en je verlangen om te behagen, is vervangen door woede en wrok. Je hebt op dit moment nog steeds gevoelens voor je partner, maar je bent niet meer zo naïef.
Je zult merken dat je in fase twee bent beland wanneer:

 • de leugens die je ooit wilde horen, geen effect meer op jou hebben.
 • je reageert niet meer op de manipulatietactiek.
 • je begint te begrijpen dat je een betere behandeling verdient.
 • je begint terug te vechten tegen de vele conflicten in je relatie.
 • je begint jezelf beter te voelen.

Fase drie
De derde fase van onthechting draait helemaal om jou. Je bent veel aan het denken en hebt advies gekregen van je steungroep. Je begint je emotioneel sterker te voelen en je denkt na over je behoeften en wensen en hoe je leven zou zijn zonder narcist.
Je weet dat je in fase drie bent wanneer:

 • de aanblik van je narcist vervelende gevoelens geeft.
 • je realiseert je dat de liefde en obsessie die je ooit voelde, verdwenen zijn.
 • je bent begonnen met activiteiten buiten de relatie om. Je brengt meer tijd met je vrienden door en je onderneemt meer activiteiten buitenshuis.
 • iedere beslissing die je neemt is in je eigen belang en je denkt hierbij niet aan de voorkeuren van je narcist.
 • Als je samenwoont, begin je je zaakjes op een rij te krijgen en maak je voorbereidingen om je relatie te beëindigen.

Fase vier
Fase vier betekent een einde aan de relatie. Je focus ligt volledig op jou. Je bent fysiek weggegaan bij je narcist, je hebt alle contacten verbroken en je voelt je goed over je beslissing. Je realiseert je op tijd dat je hem/haar en jezelf zult vergeven, maar op dit moment wil je niets met hem te maken hebben.

Het proces
Om van stadium één naar vier te komen zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Sommige mensen blijven in één van de stadia steken. Er is een proces dat je kan helpen met het doorlopen van de fasen en die met grote effectiviteit wordt gebruikt:

 • Zodra je begint te denken in de trant van loslaten: blijf die gedachten houden.
 • Wat je voedt groeit, dus blijf je zelfrespect voeden.
 • Blijf jezelf eraan herinneren hoe ongelukkig en hoe eenzaam je bent in deze relatie en waarom je er een einde aan moet maken.
 • Pak een papier en een pen en begin met het opschrijven van alle dingen die je wilt hebben, zijn en volbrengen in je leven. Noteer de eigenschappen die je bij een partner zou willen hebben en vergelijk je lijst met je huidige realiteit. Maak er een gewoonte van jezelf voorop te stellen en na te denken over je doelen en dromen.
 • Inventaris opmaken. Eist uw deel op in de relatie.
 • Hoewel het klopt dat narcisten sluw en manipulatief zijn, begrijp dat je een deel hebt in de verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd. Je liet het gebeuren en ging door, hoewel je lang geleden had moeten weglopen. Besteedt de nodige tijd in gedachten om tot op de bodem uit te diepen waarom je bent gebleven, want als je dat niet doet, zul je dezelfde fout nog een keer gaan maken.
 • Begin met het lezen van krachtige en inspirerende boeken die je motiveren en je kracht geven.
 • Ga schrijven, tekenen of schilderen, schrijf teksten en maak afbeeldingen over afsluiten verleden en nieuwe toekomst.
 • Breng tijd door met je vrienden, vriendinnen of familieleden die van je houden en je ondersteunen.
 • Schrijf een brief aan je narcist en druk al je woede, pijn, frustratie en angst uit – haal alles eruit – maar geef het hem/haar niet! Het klinkt misschien stom, maar geloof me dat het erg therapeutisch werkt.
 • Sta jezelf toe je gevoelens te aanvaarden. Veel mensen zullen je adviseren afleiding te zoeken, maar om echt te genezen, moet je de pijn en je angst niet wegstoppen of onderdrukken en je comfortabel voelen bij je vriend(inn)en. Je hebt jezelf overwonnen wanneer je ontdekt hebt, dat de dingen die pijn doen en waar je het meest bang voor bent, je sterker maken dan je pijn en sterker dan je angst.

Weinigen zullen je aangeven om niet weg te lopen voor je angst en je pijn en deze te ondergaan en ermee te leren leven. Door dit te ondergaan zul je het verleden beter verwerken. Niet door constant opgevrolijkt en afgeleid te worden, het verleden te verstoppen en er niet over te praten.
Het meest opvallende punt hier is, dat wanneer je beheersing over je pijn en je angst verkrijgt, dat deel van jou onverwoestbaar wordt.

 • Zodra je dit doet, zullen de angst en pijn op tijd door je heen gaan. Hierdoor zul je je prettiger voelen, dan het te onderdrukken. Indien je probeert eraan te ontsnappen, of jezelf afleidt, blijft het in je zitten. Je zult niet goed genezen en je zult merken dat het zich elders in je leven zal manifesteren.
 • Naarmate je genezing vordert, zul je begrijpen dat je slechte dagen zult hebben. We hebben allemaal die innerlijke stem die ons altijd terug naar de pijn wil leiden. Jij bent niet die stem. Je bent de waarnemer van die stem, maar je kunt hem beheersen. Als je merkt dat er twijfel ontstaat of je voelt dat je verzwakt, stop die gedachten dan onmiddellijk. Het is een stuk eenvoudiger om een gedachte direct te stoppen, dan om ermee te stoppen als het je steeds weer aan die pijnpunten herinnert. Laat geen twijfel bestaan: stop ermee voordat het begint.

Wat staat je te verwachten bij het beëindigen van je relatie met een narcist
Als jij degene bent die de relatie beëindigt, zal je narcist in eerste instantie wat ‘overstuur’ zijn. Ze lijken misschien emotioneel, behoeftig en aanhankelijk. Ze kunnen zeggen en precies doen wat ze denken dat je wilt horen. Laat je hier niet door misleiden. Deze mensen zijn volleerde acteurs, op dit punt heb je het allemaal al eerder gehoord en heb je gezien hoe al hun beloftes onvervuld bleven. Ze lijken misschien gekwetst, maar ze doen jou geen pijn. Het verliezen van een belangrijke bron van narcistische gedrag is een zeer stressvolle ervaring voor een narcist. Dat is alles. Val niet voor hun krokodillentranen.

Als jullie beiden in jouw huis wonen, geef hem/haar dan een vaste datum wanneer deze het huis verlaten moet hebben. Samenwonen met een narcist en jezelf proberen te bevrijden, is als een herstellende alcoholist die naar een bar gaat. Doe het niet, het zal niet werken. Geef hem/haar een datum en als die datum is aangebroken en hij/zij woont er nog steeds, schakel dan de politie in om hem/haar met geweld uit huis te zetten.
Je denkt misschien, dat is zo hard, ik wil dat niet doen. Geloof me, je hebt waarschijnlijk meer gedreigd, waardoor hij/zij is gestopt je serieus te nemen. Narcisten zijn wraakzuchtige wezens, dus iedere kans grijpen ze aan om je te blijven manipuleren. Verwacht geen welwillendheid of begrip, narcisten zijn hiertoe niet in staat.

Je vertrek zal een ‘Narcissistic Injury’ veroorzaken, dus verwacht een vloedgolf van negativiteit en drama op je pad. Houdt je standpunten vast, negeert het en zet door!
Als je hem/haar duidelijk hebt gemaakt dat je er klaar mee bent, verwacht dan niet dat hij/zij je treitert. Wanneer hij/zij een nieuw doelwit heeft verworven, reken er dan op dat je als een paar oude schoenen wordt gedropt.
Raak niet betrokken bij het drama, maar wordt de ijskoning(in) en laat geen emotie zien, zelfs niet als je van binnen ‘sterft’. Laat niets zien! Laat hem/haar in duidelijke bewoordingen weten dat het voorbij is.
Houd je vast aan je beslissing en reageer niet op alle moddergooien en karaktermoorden. Alles wat deze van je wilt is een reactie, goed of slecht, maar geeft hem/haar niets. Deze narcist zal waarschijnlijk op een bepaald moment proberen contact te leggen. Dit kan weken, maanden of zelfs jaren duren. Geen contact is de enige manier om een dergelijke relatie te beëindigen, die anders nooit zal eindigen. Onthoudt als je eenmaal de deur hebt gesloten, houdt hem stevig dicht en omarm een nieuwer, gezonder, hoofdstuk in je leven.

Andere artikelen over dit onderwerp:

Koos Dirkse