Menu

Milde Cognitieve Stoornissen (MCI)

Sommige mensen met geheugenproblemen kunnen een aandoening hebben, genaamd milde cognitieve stoornissen, Mild Cognitive Impairment of MCI. MCI heeft verschillende types. Het type dat het meest geassocieerd wordt met geheugenverlies wordt amnestische MCI genoemd.

Wat zijn de symptomen van MCI?
Mensen met amnestische MCI hebben meer geheugenproblemen dan normaal voor mensen van hun leeftijd, maar hun symptomen zijn niet zo ernstig als die van mensen met de ziekte van Alzheimer. Ze ervaren bijvoorbeeld niet de persoonlijkheidsveranderingen of andere problemen, die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. Mensen met MCI zijn nog steeds in staat om hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Tekenen van MCI zijn:

  • dingen vaak verliezen
  • vergeten naar evenementen of afspraken te gaan
  • meer moeite hebben met het bedenken van woorden dan andere mensen van dezelfde leeftijd
  • bewegingsproblemen en problemen met het reukvermogen zijn ook gekoppeld aan MCI.

Hoe wordt MCI gediagnosticeerd?
Familie en vrienden kunnen merken, dat het geheugen vermindert en de persoon met MCI kan zich zorgen maken over het verliezen van zijn of haar geheugen. Om deze zorgen kan de persoon een arts raadplegen voor de diagnose.
Onderzoekers hebben ontdekt, dat steeds meer mensen met MCI de ziekte van Alzheimer gaan ontwikkelen. Echter, niet iedereen die MCI heeft krijgt de ziekte van Alzheimer. Ongeveer 8 van iedere 10 mensen die passen bij de definitie van amnestische MCI krijgen de ziekte van Alzheimer binnen 7 jaar. In tegenstelling, 1 tot 3 procent van de mensen ouder dan 65 zal echter de ziekte van Alzheimer binnen een jaar ontwikkelen.
Uit onderzoek blijkt dat genetische factoren een rol kunnen spelen bij het krijgen van MCI en leiden tot de ziekte van Alzheimer. Er zijn onderzoeken gaande om te bestuderen waarom sommige mensen met MCI wel de ziekte van Alzheimer krijgen en anderen niet.
Een arts kan geheugen- en taaltests (laten) uitvoeren om te zien of een persoon MCI heeft. Deze kan de persoon ook doorsturen naar een specialist voor meer onderzoeken. Er is momenteel geen standaard behandeling voor MCI, maar er zijn activiteiten die een persoon kan doen, die hen kunnen helpen gezond te blijven en omgaan met veranderingen in hun denken.
Omdat MCI een vroeg teken kan zijn voor de ziekte van Alzheimer, is het belangrijk om een arts of specialist te zien om de 6 tot 12 maanden.

Zie ook de volgende artikelen:

Koos Dirkse