Menu

Beperkende voedselinname stoornis – ARFID

Vermijdende restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID) is een eetstoornis en een psychische aandoening. Kinderen en tieners met ARFID eten slechts een kleine hoeveelheid voedsel. Dit kan invloed hebben op gewicht, groei, voeding en lichamelijke gezondheid. Als u denkt dat uw kind ARFID heeft, neem dan contact op met een huisarts, kinderarts of psycholoog.
Een ARFID-behandeling omvat psychologische therapie om te helpen bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen in de voeding van kinderen.

Vermijdende/beperkende voedselinnamestoornis
ARFID werd onlangs erkend als categorie voor eetstoornissen. Dit zijn mensen die bepaalde voedingsmiddelen mijden vanwege factoren zoals:

 1. kleur
 2. textuur of smaak
 3. pijn/spijsverteringsproblemen
 4. geen honger hebben
 5. angst om te stikken of te braken

Symptomen van ARFID verschijnen meestal in de kindertijd, maar ze kunnen zich ook voordoen of aanhouden tot in de volwassenheid. Dit kan leiden tot onvoldoende voeding en/of groei, maar ook tot problemen op school of op het werk (bijvoorbeeld het vermijden van werklunches, het niet afmaken van schoolwerk vanwege de tijd die nodig is om te eten, het vermijden van het zien van vrienden of familie bij sociale evenementen waar eten aanwezig is).

Kinderen en tieners met ARFID eten slechts een kleine hoeveelheid voedsel . Dit kan invloed hebben op hun gewicht, groei, voeding en lichamelijke gezondheid, omdat ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Kinderen met ARFID kunnen zich ook erg overstuur voelen tijdens het eten of vinden het moeilijk om te eten in sociale situaties.

Kinderen en tieners met ARFID kunnen beperken wat ze eten omdat ze:

 • een lage eetlust hebben of niet geïnteresseerd zijn in eten
 • zeer gevoelig zijn voor de zintuiglijke aspecten van eten – bijvoorbeeld de kleur, geur, textuur of smaak van voedsel
 • bang zijn dat er iets ergs zal gebeuren als ze eten – bijvoorbeeld pijn, misselijkheid, braken of verstikking

In tegenstelling tot kinderen met andere eetstoornissen proberen kinderen met ARFID niet af te vallen. Ze zijn ook niet ontevreden over hun lichaam. Sommige kinderen kunnen in de vroege kinderjaren ARFID ontwikkelen. Bij andere kinderen kan het zich op latere leeftijd ontwikkelen na een stressvolle of slechte ervaring met eten. ARFID kan aanhouden tot in de volwassenheid.

Kieskeurig eten en ARFID: wat is het verschil?
Het komt vaak voor dat jongere kinderen kieskeurige eters zijn. De meeste kinderen eten geleidelijk meer soorten voedsel en ontdekken nieuwe voedingsmiddelen naarmate ze ouder worden. Dit gebeurt als kinderen jou en andere mensen zien genieten van ander voedsel. Maar het komt vaak voor dat kinderen nieuw voedsel 10-15 keer proberen, voordat ze het accepteren en ervan genieten.
ARFID is meer dan alleen kieskeurig eten. Kinderen met ARFID hebben veel meer ondersteuning nodig dan andere kinderen om nieuwe voedingsmiddelen te proberen en grotere hoeveelheden voedsel te eten.

Lichamelijke tekenen en symptomen
Kinderen met ARFID kunnen:

 • afvallen, niet aankomen zoals verwacht, of niet genoeg wegen
 • slecht groeien en ontwikkelen
 • er bleek of ongezond uitzien
 • gebrek aan energie
 • te late start puberteit
 • een trage hartslag hebben
 • zich ziek voelen of buikpijn hebben als ze eten
 • een vol gevoel hebben na het eten van slechts kleine hoeveelheden.

Bloed- en andere tests kunnen ook voedingstekorten of een slechte botsterkte aantonen.

Gedragssignalen en symptomen
Kinderen met ARFID kunnen:

 • heel langzaam eten of maak maaltijden niet af
 • slechts een zeer klein aantal voedingsmiddelen eten
 • gemakkelijk walgen van verschillende soorten voedsel
 • niet met anderen eten of sociale evenementen of school vermijden omdat ze niet met anderen willen eten
 • schoolkampen vermijden, omdat ze zich zorgen maken over het voedsel dat ze zullen krijgen.

Psychologische tekenen en symptomen
Kinderen met ARFID kunnen:

 • bang of overstuur raken bij het proberen van nieuw voedsel
 • overstuur raken door het zicht en geluid van anderen die aan het eten zijn
 • erg bezorgd zijn over pijn, misselijkheid, braken of stikken tijdens het eten
 • veel moeite hebben met eten op onbekende plaatsen
 • erg overstuur raken als eten niet op een bepaalde manier wordt bereid en gepresenteerd
 • zich zorgen maken als de voedselverpakking verandert
 • depressie of angst hebben.

Wat te doen als u tekenen opmerkt van ARFID
Als u zich zorgen maakt over de hoeveelheid of het aanbod van voedsel dat uw kind eet, of als u onlangs een verandering in de eetgewoonten, stemming of gedrag van uw kind hebt opgemerkt, zoek dan zo snel mogelijk hulp van uw huisarts.

Diagnostische criteria voor ARFID:

 1. Een eet- of voedingsstoornis (bijv. gebrek aan interesse in eten of voedsel; vermijding op basis van de sensorische kenmerken van voedsel; bezorgdheid over weerzinwekkende gevolgen van eten), die zich manifesteert door aanhoudend niet te voldoen aan de juiste voedings- en/of energiebehoeften die verband houden met één (of meer) van de volgende:
  • Aanzienlijk gewichtsverlies (of het niet bereiken van de verwachte gewichtstoename of haperende groei bij kinderen).
  • Aanzienlijke voedingstekorten
  • Afhankelijkheid van enterale voeding of orale voedingssupplementen
  • Duidelijke interferentie met psychosociaal functioneren
 2. De verstoring kan niet beter worden verklaard door een gebrek aan beschikbaar voedsel of door een daarmee samenhangende cultureel gesanctioneerde praktijk.
 3. De eetstoornis treedt niet uitsluitend op tijdens het beloop van anorexia nervosa of boulimia nervosa en er zijn geen aanwijzingen voor een stoornis in de manier waarop iemands lichaamsgewicht of lichaamsvorm wordt ervaren.
 4. De eetstoornis is niet toe te schrijven aan een gelijktijdige medische aandoening of kan niet beter worden verklaard door een andere psychische stoornis. Wanneer de eetstoornis zich voordoet in de context van een andere aandoening of stoornis, is de ernst van de eetstoornis groter dan die welke routinematig met de aandoening of stoornis wordt geassocieerd en vereist extra klinische aandacht

Behandeling voor ARFID
Behandeling voor ARFID hangt af van de behoeften van uw kind.

Psychologische therapie
Als uw kind ARFID heeft, heeft uw kind mogelijk psychologische therapie nodig. Dit kunnen gezinstherapiesessies zijn of een-op-een sessies met uw kind. Deze therapie heeft tot doel:

 • creëer aangename eetervaringen en eetomgevingen voor het hele gezin
 • geleidelijk nieuwe voedingsmiddelen in het dieet van uw kind introduceren
 • help uw kind om te leren omgaan met zijn emoties tijdens het eten
 • help uw kind te begrijpen hoe het zich voelt als het honger heeft of vol is.

Medicatie
Er zijn geen medicijnen voor de behandeling van ARFID. Maar als uw kind naast ARFID ook depressie of angst heeft, zijn er enkele medicijnen die kunnen helpen bij deze aandoeningen. Uw arts of diëtist kan voedingssupplementen voorschrijven als uw kind voedingstekorten heeft.

Ziekenhuis
Soms moeten kinderen met ARFID naar het ziekenhuis voor behandeling voor de lichamelijke gevolgen van de aandoening. Dit is afhankelijk van het gewicht, de symptomen en andere gezondheidsproblemen van het kind.
Behandeling in het ziekenhuis is meestal gericht op het bieden van ondersteuning tijdens regelmatige maaltijden om kinderen aan te moedigen om te eten en aan te komen. Uw kind kan ook voedingssupplementen krijgen.

Oorzaken van ARFID
Deskundigen proberen nog steeds uit te zoeken waardoor sommige kinderen meer kans hebben dan anderen om ARFID te ontwikkelen. Sommige kinderen kunnen genetische factoren hebben die hen gevoeliger maken voor bepaalde smaken. Andere kinderen kunnen medische aandoeningen hebben waardoor ze risico lopen op ARFID. Deze omvatten aandoeningen die het spijsverteringsstelsel beïnvloeden of aandoeningen waarbij kinderen speciale diëten moeten volgen.
Kinderen met ARFID hebben ook meer kans dan andere kinderen om angststoornissen te ervaren.

Zie ook de volgende artikelen:

Koos Dirkse