Menu

Angststoornissen

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis en verschillende fobiegerelateerde stoornissen. Incidentele angst is een onderdeel van het leven. Angststoornissen omvatten meer dan tijdelijke zorgen of angst. Voor een persoon met een angststoornis gaat de angst niet weg en kan na verloop van tijd erger worden. De symptomen kunnen de dagelijkse activiteiten zoals werkprestaties, schoolwerk en relaties verstoren.

Gegeneraliseerde angststoornis
Mensen met gegeneraliseerde angststoornis (GAS) vertonen overmatige angst of zorgen in de meeste dagen gedurende ten minste 6 maanden. Zij ondervinden dit over een aantal zaken zoals persoonlijke gezondheid, werk, sociale interacties en dagelijkse routineomstandigheden. De angst kunnen aanzienlijke problemen veroorzaken in hun leven, zoals sociale interacties, school en werk.
Gegeneraliseerde symptomen van angststoornissen zijn onder meer:

 • zich onrustig, opgewonden of ‘op het randje’ voelen
 • snel vermoeid zijn
 • moeite hebben met concentreren, een lege geest
 • prikkelbaar zijn
 • spierspanning hebben
 • moeite hebben met het beheersen van gevoelens van zorgen
 • slaapproblemen hebben, zoals moeite met inslapen of slapen, rusteloosheid of onvoldoende slaap

Paniekstoornis
Mensen met een paniekstoornis hebben terugkerende onverwachte paniekaanvallen. Dit zijn plotselinge periodes van intense angst, die snel opkomen en binnen enkele minuten hun hoogtepunt bereiken. Aanvallen kunnen onverwachts plaatsvinden of kunnen worden veroorzaakt door een trigger, zoals een gevreesd object of een gevreesde situatie.

Tijdens een paniekaanval kunnen mensen last krijgen van:

 • hartkloppingen, een bonzende hartslag of een versnelde hartslag
 • transpireren
 • beven of trillen
 • gevoelens van kortademigheid of verstikking
 • gevoelens van naderend onheil
 • gevoelens van ‘uit de hand te lopen’

Mensen met een paniekstoornis maken zich vaak zorgen over wanneer de volgende aanval zal plaatsvinden en proberen actief toekomstige aanvallen te voorkomen door plaatsen, situaties of gedragingen te vermijden, die ze associëren met paniekaanvallen. Zorgen maken over paniekaanvallen en de moeite die het kost om aanvallen te vermijden, veroorzaken aanzienlijke problemen op verschillende gebieden van het leven van de persoon, waaronder de ontwikkeling van agorafobie (straat- of pleinvrees).

Aan fobie gerelateerde aandoeningen
Een fobie is een intense angst voor of afkeer van specifieke objecten of situaties. Hoewel het onder bepaalde omstandigheden realistisch kan zijn om angstig te zijn, is de angst die mensen met fobieën voelen niet in verhouding tot het werkelijke gevaar dat door de situatie of het object wordt veroorzaakt.

Mensen met een fobie:

 • kunnen een irrationele of buitensporige zorgen hebben over het tegenkomen van het gevreesde object of situatie
 • nemen actieve stappen om het gevreesde object of de gevreesde situatie te vermijden
 • ervaren onmiddellijk intense angst wanneer ze het gevreesde object of de situatie tegenkomen
 • verdragen onvermijdelijke objecten en situaties met intense angst

Er zijn verschillende soorten fobieën en fobiegerelateerde aandoeningen:

 • specifieke fobieën (soms simpele fobieën genoemd): Zoals de naam al doet vermoeden, hebben mensen met een specifieke fobie een intense angst voor specifieke soorten objecten of situaties. Enkele voorbeelden van specifieke fobieën zijn de angst voor:
  • vliegen
  • hoogtevrees
  • specifieke dieren, zoals spinnen, honden of slangen
  • ontvangen van injecties
  • bloed

Sociale angststoornis
Mensen met een sociale angststoornis hebben een algemene intense angst voor sociale of prestatiesituaties. Ze zijn bang dat acties of gedragingen die verband houden met hun angst negatief zullen worden beoordeeld door anderen, waardoor ze zich in verlegenheid zullen brengen. Deze zorg zorgt er vaak voor dat mensen met sociale angst sociale situaties vermijden. Sociale angststoornis kan zich in verschillende situaties voordoen, zoals op de werkplek of in de schoolomgeving.

Agorafobie
Mensen met agorafobie hebben een intense angst voor twee of meer van de volgende situaties:

 • met openbaar vervoer reizen
 • in open ruimtes zijn
 • in besloten ruimtes zijn
 • in de rij staan ​​of zich in een menigte begeven
 • alleen buiten het huis zijn

Mensen met agorafobie vermijden deze situaties vaak gedeeltelijk, omdat ze denken dat het moeilijk of onmogelijk kan zijn om te vertrekken als ze paniekachtige reacties of andere gênante symptomen hebben. Bij de meest ernstige vorm van agorafobie kan een persoon aan huis gebonden worden.

Scheidingsangststoornis
Scheidingsangst wordt vaak gezien als iets waar alleen kinderen mee te maken hebben. Volwassenen kunnen echter ook worden gediagnosticeerd met verlatingsangststoornis. Mensen met een verlatingsangst hebben angst om gescheiden te worden van mensen aan wie ze gehecht zijn. Ze maken zich vaak zorgen dat hun gehechtheidsfiguren een soort van kwaad of iets ongewoons zullen overkomen terwijl ze gescheiden zijn. Deze angst zorgt ervoor dat ze niet gescheiden hoeven te zijn van hun gehechtheidsfiguren en dat ze niet alleen hoeven te zijn. Mensen met verlatingsangst kunnen nachtmerries hebben over het feit dat ze worden gescheiden van gehechtheidsfiguren of fysieke symptomen ervaren wanneer scheiding optreedt of wordt verwacht.

Selectief mutisme
Een ietwat zeldzame aandoening, die verband houdt met angst is selectief mutisme. Selectief mutisme treedt op wanneer mensen ondanks specifieke taalvaardigheden niet in specifieke sociale situaties spreken. Selectief mutisme treedt meestal op vóór de leeftijd van 5 jaar en wordt vaak geassocieerd met extreme verlegenheid, angst voor sociale schaamte, dwangmatige eigenschappen, terugtrekking, vastklampgedrag en driftbuien. Mensen met de diagnose selectief mutisme worden vaak ook gediagnosticeerd met andere angststoornissen.

Risicofactoren
Onderzoekers ontdekken dat zowel genetische als omgevingsfactoren bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van een angststoornis. Hoewel de risicofactoren voor elk type angststoornis kunnen variëren, zijn er enkele algemene risicofactoren voor alle soorten angststoornissen:

 • temperamentele kenmerken van verlegenheid of gedragsremming tijdens de kindertijd
 • blootstelling aan stressvolle en negatieve gebeurtenissen in het leven of milieu in de vroege kinderjaren of volwassenheid
 • een geschiedenis van angst of andere psychische aandoeningen bij biologische familieleden
 • sommige lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals problemen met de schildklier of hartritmestoornissen, of cafeïne of andere stoffen of medicijnen, kunnen angstsymptomen veroorzaken of verergeren. Een lichamelijk gezondheidsonderzoek is nuttig bij de evaluatie van een mogelijke angststoornis.

Behandelingen en therapieën
Angststoornissen worden over het algemeen behandeld met psychotherapie, medicatie of beide. Er zijn veel manieren om angst te behandelen en mensen moeten met hun arts samenwerken om de behandeling te kiezen die het beste bij hen past.

 • Psychotherapie
  Psychotherapie of ‘praattherapie’ kan mensen met angststoornissen helpen. Om effectief te zijn, moet psychotherapie gericht zijn op de specifieke angsten van de persoon en afgestemd zijn op zijn of haar behoeften.
 • Cognitieve gedragstherapie
  Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een voorbeeld van één type psychotherapie dat mensen met angststoornissen kan helpen. Het leert mensen verschillende manieren om te denken, zich te gedragen en te reageren op angstwekkende en angstige objecten en situaties. CGT kan mensen ook helpen bij het leren en oefenen van sociale vaardigheden, wat essentieel is voor de behandeling van sociale angststoornissen.
  Cognitieve therapie en blootstellingstherapie zijn twee CGT-methoden die vaak samen of alleen worden gebruikt om sociale angststoornissen te behandelen. Cognitieve therapie richt zich op het identificeren, uitdagen en vervolgens neutraliseren van onbehulpzame of vervormde gedachten die ten grondslag liggen aan angststoornissen. Blootstellingstherapie richt zich op het confronteren van de angsten die ten grondslag liggen aan een angststoornis om mensen te helpen deel te nemen aan activiteiten die ze hebben vermeden. Blootstellingstherapie wordt soms gebruikt samen met ontspanningsoefeningen en / of beelden.
  CGT kan individueel worden uitgevoerd of met een groep mensen met vergelijkbare problemen. Vaak wordt “huiswerk” toegewezen aan deelnemers om tussen sessies te voltooien.
 • Medicatie
  Medicatie geneest angststoornissen niet, maar kan de symptomen helpen verlichten. Medicatie tegen angst wordt voorgeschreven door artsen, zoals een psychiater of eerstelijnszorgverlener. De meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt om angststoornissen te bestrijden (zoals benzodiazepines), antidepressiva en bètablokkers.

Medicijnen tegen angst
Medicijnen tegen angst kunnen de symptomen van angst, paniekaanvallen of extreme angst en zorgen helpen verminderen. De meest voorkomende medicijnen tegen angst worden benzodiazepines genoemd. Hoewel benzodiazepines soms worden gebruikt als eerstelijnsbehandelingen voor gegeneraliseerde angststoornis, hebben ze zowel voor- als nadelen.
Enkele voordelen van benzodiazepines zijn, dat ze effectief zijn bij het verlichten van angst en sneller effect sorteren dan antidepressiva, die vaak worden voorgeschreven bij angst. Enkele nadelen van benzodiazepines zijn, dat mensen er resistent voor kunnen worden als ze gedurende een lange periode worden ingenomen en dat ze mogelijk hogere en hogere doses nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen. Sommige mensen worden er zelfs afhankelijk van.
Om deze problemen te voorkomen, schrijven artsen gewoonlijk benzodiazepinen voor korte tijd voor, een praktijk die vooral nuttig is voor oudere volwassenen, mensen met problemen met middelenmisbruik en mensen die gemakkelijk afhankelijk worden van medicatie.
Als mensen plotseling stoppen met het gebruik van benzodiazepines, kunnen ze ontwenningsverschijnselen krijgen of kan hun angst terugkeren. Daarom moeten benzodiazepines langzaam afgebouwd worden. Wanneer u en uw arts hebben besloten dat het tijd is om de medicatie stop te zetten, zal de arts u helpen de dosis langzaam en veilig te verlagen.
Voor langdurig gebruik worden benzodiazepinen vaak beschouwd als een tweedelijnsbehandeling voor angst (waarbij antidepressiva worden beschouwd als een eerstelijnsbehandeling) en als een ‘zo nodig’ behandeling voor verontrustende opflakkeringen van symptomen.
Een ander type medicijn tegen angst is buspiron. Dit is een niet-benzodiazepine-medicijn dat specifiek is geïndiceerd voor de behandeling van chronische angst, hoewel het niet iedereen helpt.

Antidepressiva
Antidepressiva worden gebruikt om depressie te behandelen, maar ze kunnen ook nuttig zijn bij de behandeling van angststoornissen. Ze kunnen de manier helpen verbeteren waarop uw hersenen bepaalde chemicaliën gebruiken, die de stemming of stress beheersen. Mogelijk moet u verschillende antidepressiva proberen, voordat u degene vindt die uw symptomen verbetert en beheersbare bijwerkingen heeft. Vaak wordt een medicijn overwogen dat u of een naast familielid in het verleden heeft geholpen.
Antidepressiva hebben tijd nodig om te werken, dus het is belangrijk om de medicatie een kans te geven voordat u een conclusie trekt over de effectiviteit ervan. Als u begint met het gebruik van antidepressiva, stop dan niet met het gebruik ervan zonder de hulp van een arts. Wanneer u en uw arts hebben besloten dat het tijd is om de medicatie stop te zetten, zal de arts u helpen de dosis langzaam en veilig te verlagen. Abrupt stoppen kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken.
Antidepressiva, selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) en serotonine-norepinefrineheropnameremmers (SNRI’s) genoemd, worden vaak gebruikt als eerstelijnsbehandelingen voor angst. Minder vaak gebruikte – maar effectieve – behandelingen voor angststoornissen zijn oudere klassen van antidepressiva, zoals tricyclische antidepressiva en monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers).
Let op: In sommige gevallen kunnen kinderen, tieners en jongvolwassenen onder de 25 jaar een toename van zelfmoordneigingen of -gedrag ervaren bij het gebruik van antidepressiva, vooral in de eerste paar weken na het starten of wanneer de dosis wordt gewijzigd. Daarom moeten patiënten van alle leeftijden die antidepressiva gebruiken nauwlettend in de gaten worden gehouden, vooral tijdens de eerste paar weken van de behandeling.

Bètablokkers
Hoewel bètablokkers het vaakst worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen, kunnen ze ook worden gebruikt om de fysieke symptomen van angst te verlichten, zoals een snelle hartslag, beven, trillen en blozen. Deze medicijnen kunnen, wanneer ze voor een korte periode worden ingenomen, mensen helpen de lichamelijke symptomen onder controle te houden. Ze kunnen ook ‘indien nodig’ worden gebruikt om acute angst te verminderen, ook als preventieve interventie voor sommige voorspelbare vormen van faalangst.

Het kiezen van de juiste medicatie
Sommige soorten medicijnen werken mogelijk beter voor specifieke soorten angststoornissen, dus mensen moeten nauw samenwerken met hun arts om te bepalen welke medicatie het beste voor hen is. Bepaalde stoffen zoals cafeïne, sommige vrij verkrijgbare medicijnen tegen verkoudheid, illegale drugs en kruidensupplementen kunnen de symptomen van angststoornissen verergeren of een wisselwerking hebben met voorgeschreven medicatie. Patiënten moeten met hun arts praten, zodat ze kunnen leren welke stoffen veilig zijn en welke ze moeten vermijden.
Het kiezen van de juiste medicatie, medicatiedosis en behandelplan moet worden gedaan onder de zorg van een deskundige en moet gebaseerd zijn op de behoeften van een persoon en zijn medische situatie. Uw arts kan verschillende medicijnen proberen voordat hij de juiste heeft gevonden.

U moet met uw arts bespreken:

 • Hoe goed medicijnen werken of mogelijk werken om uw symptomen te verbeteren
 • Voordelen en bijwerkingen van elk medicijn
 • Risico op ernstige bijwerkingen op basis van uw medische geschiedenis
 • De waarschijnlijkheid dat de medicijnen levensstijlveranderingen vereisen
 • Kosten van elk medicijn
 • Andere alternatieve therapieën, medicijnen, vitamines en supplementen die u gebruikt en hoe deze uw behandeling kunnen beïnvloeden; een combinatie van medicatie en psychotherapie is voor veel mensen met angststoornissen de beste aanpak
 • Hoe de medicatie moet worden gestopt (sommige medicijnen kunnen niet abrupt worden gestopt en moeten langzaam onder toezicht van een arts worden afgebouwd).

Diagnose en behandelbeslissingen moeten worden genomen in overleg met uw arts. Informatie over medicijnen verandert regelmatig.

Tot sot
Sommige mensen met angststoornissen kunnen er baat bij hebben om lid te worden van een zelfhulp- of steungroep en hun problemen en prestaties met anderen te delen. Internetchatrooms kunnen ook nuttig zijn, maar elk advies dat via internet wordt ontvangen, moet met voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien men elkaar meestal nooit heeft gezien en wat de ene persoon heeft geholpen, is niet noodzakelijkerwijs wat het beste is voor een ander. Raadpleeg altijd uw arts voordat u een behandeladvies op internet volgt. Praten met een vertrouwde vriend of lid van de geestelijkheid kan ook ondersteuning bieden, maar het is niet noodzakelijk een voldoende alternatief voor zorg door een arts of een andere gezondheidswerker.
Stressmanagementtechnieken en meditatie kunnen mensen met angststoornissen helpen zichzelf te kalmeren en kunnen de effecten van therapie versterken. Onderzoek wijst uit dat aërobe oefening sommige mensen kan helpen hun angst te beheersen; beweging mag echter niet in de plaats komen van standaardzorg en er is meer onderzoek nodig.

Zie ook de volgende artikelen:

Koos Dirkse