Menu

Psychotische stoornissen

Psychotische stoornissen zijn een groep ernstige ziekten, die de geest beïnvloeden. Ze maken het voor iemand moeilijk om helder te denken, een goed oordeel te vellen, emotioneel te reageren, effectief te communiceren, de realiteit te begrijpen en zich gepast te gedragen.

Psychotische stoornis
Als de symptomen ernstig zijn, hebben mensen met psychotische stoornissen moeite om in contact te blijven met de werkelijkheid en kunnen ze het dagelijkse leven vaak niet aan. Maar zelfs ernstige psychotische stoornissen kunnen meestal worden behandeld.

Types
Er zijn verschillende soorten psychotische stoornissen, waaronder:

  • Schizofrenie: mensen met deze ziekte hebben gedragsveranderingen en andere symptomen – zoals waanvoorstellingen en hallucinaties – die langer dan 6 maanden aanhouden. Het heeft meestal invloed op hen op het werk of op school, evenals op hun relaties. Ken de vroege waarschuwingssignalen van schizofrenie.
  • Schizoaffectieve stoornis: mensen hebben symptomen van zowel schizofrenie als een stemmingsstoornis, zoals depressie of bipolaire stoornis.
  • Schizofreniforme stoornis: dit omvat symptomen van schizofrenie, maar de symptomen duren korter: tussen 1 en 6 maanden.
  • Korte psychotische stoornis: mensen met deze ziekte hebben een plotselinge, korte periode van psychotisch gedrag, vaak als reactie op een zeer stressvolle gebeurtenis, zoals een sterfgeval in het gezin. Herstel is vaak snel – meestal minder dan een maand.
  • Waanstoornis: Het belangrijkste symptoom is het hebben van een waanvoorstelling (een onjuiste, vastgeroeste overtuiging) waarbij sprake is van een werkelijke situatie die waar zou kunnen zijn, maar dit niet is, zoals achtervolgd worden, complot denken of een ziekte hebben. De waanvoorstelling duurt minstens 1 maand.
  • Gedeelde psychotische stoornis (ook wel folie à deux genoemd ): deze ziekte treedt op wanneer een persoon in een relatie een waanvoorstelling heeft en de andere persoon in de relatie deze ook overneemt. Lees meer over gedeelde psychotische stoornissen en hoe deze zich ontwikkelt.
  • Door middelen geïnduceerde psychotische stoornis: deze aandoening wordt veroorzaakt door het gebruik van of terugtrekking uit drugs, zoals hallucinogenen en crack-cocaïne, die hallucinaties, wanen of verwarde spraak veroorzaken. Lees meer over door middelen veroorzaakte psychose en andere oorzaken van secundaire psychose.
  • Psychotische stoornis als gevolg van een andere medische aandoening: Hallucinaties, wanen of andere symptomen kunnen optreden vanwege een andere ziekte die de hersenfunctie beïnvloedt, zoals hoofdletsel of hersentumor.
  • Parafrenie: deze aandoening heeft symptomen die lijken op schizofrenie. Het begint laat in het leven, wanneer mensen ouder zijn.

Symptomen
De belangrijkste symptomen zijn hallucinaties, waanvoorstellingen en ongeordende denkvormen. Hallucinaties betekent dingen zien, horen of voelen die niet bestaan. Iemand kan bijvoorbeeld dingen zien die er niet zijn, stemmen horen, geuren ruiken, een “rare” smaak in zijn mond hebben of sensaties op zijn huid voelen, ook al raakt zijn lichaam niets aan.
Waanvoorstellingen zijn valse overtuigingen die niet verdwijnen, zelfs niet nadat is aangetoond dat ze vals zijn. Iemand die er zeker van is dat zijn voedsel vergiftigd is, zelfs als iemand hem heeft laten zien dat het eten prima is, heeft een waanvoorstelling.
Andere mogelijke symptomen van psychotische aandoeningen zijn:

  • Ongeorganiseerde of onsamenhangende spraak
  • Verward denken
  • Vreemd, mogelijk gevaarlijk gedrag
  • Langzame of ongebruikelijke bewegingen
  • Verlies van interesse in persoonlijke hygiëne
  • Verlies van interesse in activiteiten
  • Problemen op school of op het werk en met relaties
  • Koude, afstandelijke manier met het onvermogen om emoties te uiten
  • Stemmingswisselingen of andere stemmingssymptomen, zoals depressie of manie

Mensen hebben niet altijd dezelfde symptomen en ze kunnen in de loop van de tijd bij dezelfde persoon veranderen.

Oorzaken
Artsen weten de exacte oorzaak van psychotische stoornissen niet. Onderzoekers denken dat er veel dingen een rol spelen. Sommige psychotische stoornissen komen vaak voor in families, wat betekent dat de stoornis gedeeltelijk kan worden geërfd. Andere dingen kunnen ook hun ontwikkeling beïnvloeden, waaronder stress, drugsmisbruik en grote veranderingen in het leven.
Mensen met bepaalde psychotische stoornissen, zoals schizofrenie, kunnen ook problemen hebben in delen van de hersenen die het denken, de waarneming en de motivatie beheersen.
Bij schizofrenie zijn experts van mening dat zenuwcelreceptoren die werken met een chemische stof in de hersenen, glutamaat genaamd, mogelijk niet goed werken in specifieke hersengebieden. Die storing kan bijdragen aan problemen met denken en waarnemen.
Deze aandoeningen treden meestal voor het eerst op wanneer een persoon in de late tienerjaren, 20 of 30 is. Ze hebben de neiging om mannen en vrouwen ongeveer gelijk te beïnvloeden.

Diagnose
Om een ​​psychotische stoornis te diagnosticeren, zullen artsen een medische en psychiatrische geschiedenis afnemen en mogelijk een kort lichamelijk onderzoek uitvoeren. De persoon kan bloedonderzoeken en soms beeldvorming van de hersenen (zoals MRI-scans) ondergaan om lichamelijke ziekte of drugsgebruik zoals cocaïne of LSD uit te sluiten.
Als de arts geen fysieke reden voor de symptomen vindt, kan hij de persoon doorverwijzen naar een psychiater of psycholoog. Deze professionals in de geestelijke gezondheidszorg zullen speciaal ontworpen interview- en beoordelingsinstrumenten gebruiken om te beslissen of de persoon een psychotische stoornis heeft.

Behandeling
De meeste psychotische stoornissen worden behandeld met een combinatie van medicijnen en psychotherapie, een vorm van counseling.
Medicatie: het belangrijkste type medicijn dat artsen voorschrijven om psychotische stoornissen te behandelen, zijn ‘antipsychotica’. Hoewel deze medicijnen geen remedie zijn, zijn ze effectief bij het beheersen van de meest verontrustende symptomen van psychotische stoornissen, zoals wanen, hallucinaties en denkproblemen.

Oudere antipsychotica zijn onder meer:

   • Chloorpromazine ( Thorazine )
   • Fluphenazine ( Prolixin )
   • Haloperidol ( Haldol )
   • Loxapine ( Loxitane )
   • Perphenazine ( Trilafon )
Nieuwere “atypische antipsychotica” zijn onder meer:

  • Aripiprazol ( Abilify )
  • Asenapine ( Saphris )
  • Brexpiprazol ( Rexulti )
  • Cariprazine ( Vraylar )
  • Clozapine ( Clozaril )
  • Iloperidon ( Fanapt )
  • Lurasidon ( Latuda )
  • Olanzapine ( Zyprexa )
  • Paliperidon ( Invega )
  • Paliperidonpalmitaat ( Invega Sustenna , Invega Trinza )
  • Quetiapine ( Seroquel )
  • Risperidon ( Risperdal )
  • Ziprasidon ( Geodon )

Artsen schrijven meestal eerst de nieuwere voor, omdat ze meer verdraagbare bijwerkingen hebben dan oudere antipsychotica. Sommige medicijnen zijn verkrijgbaar via injectie en hoeven slechts één of twee keer per maand of zelfs elke drie maanden te worden ingenomen. Dit kan gemakkelijker zijn dan eraan te denken om een ​​dagelijkse pil in te nemen.
Psychotherapie: er zijn verschillende soorten counseling – waaronder individuele, groeps- en gezinstherapie – die iemand met een psychotische stoornis kunnen helpen.
De meeste mensen met psychotische stoornissen worden poliklinisch behandeld, wat betekent dat ze niet in instellingen wonen. Maar soms moeten mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, bijvoorbeeld als ze ernstige symptomen hebben, het risico lopen zichzelf of anderen pijn te doen, of niet voor zichzelf kunnen zorgen vanwege hun ziekte.

Herstel
Elke persoon die wordt behandeld voor een psychotische stoornis, kan anders op de therapie reageren. Sommige zullen snel verbetering laten zien. Voor anderen kan het weken of maanden duren voordat de symptomen worden verlicht.
Sommige mensen moeten de behandeling mogelijk gedurende een langere periode voortzetten. Sommigen, zoals degenen die verschillende ernstige episodes hebben gehad, moeten mogelijk voor onbepaalde tijd medicatie innemen. In deze gevallen wordt de medicatie meestal in een zo laag mogelijke dosis gegeven om bijwerkingen te minimaliseren.

Wat zijn de vooruitzichten voor mensen met psychotische stoornissen?
Het hangt af van het type psychotische stoornis en de persoon die het heeft. Maar deze aandoeningen zijn behandelbaar en de meeste mensen zullen een goed herstel hebben met behandeling en nauwgezette nazorg.

Kunnen psychotische stoornissen worden voorkomen?
Nee. Maar hoe eerder de behandeling begint, hoe beter. Het helpt symptomen te voorkomen. Zo snel mogelijk hulp zoeken kan het leven, het gezin en de relaties van de persoon helpen.
Voor mensen met een hoog risico op psychotische stoornissen, zoals mensen met een familiegeschiedenis van schizofrenie, kan het vermijden van drugs zoals marihuana en alcohol deze aandoeningen helpen voorkomen of vertragen.

Zie ook de volgende artikelen:

Koos Dirkse