Menu

Slaapstoornis: werking van pijnstillers

Nieuw onderzoek onthult onverwachte relaties tussen slaapverlies en pijngevoeligheid. De bevindingen kunnen belangrijke implicaties betekenen voor pijnbeheersingstherapieën.
Een recente studie van de National Institutes of Health (NIH) schat dat meer dan 25 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten met chronische pijn leven en bijna 40 miljoen volwassenen hebben de afgelopen 3 maanden ernstige pijn hierdoor.

Elke pijn die langer duurt dan 12 weken wordt beschouwd als chronisch. Chronische pijn kan een gevolg zijn van letsel, een onderliggende ziekte of het heeft een onbekende oorzaak.
Veel mensen maken gebruik van alternatieve medische praktijken zoals yoga of meditatie om de pijn te verlichten. Nieuw onderzoek is gericht op het verband leggen tussen slaapstoornissen, pijngevoeligheid, veel voorkomende pijnstillers en de onderlinge relaties hiervan. In de toekomst kunnen deze bevindingen patiënten met chronische pijn helpen om hun ongemak beter te beheersen.
De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Boston Children’s Hospital en Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) en hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

De studie bij muizen over het verband tussen slapeloosheid en pijn
Het team, onderleiding van de hersenfysioloog Alban Latremoliere en slaapfysioloog Chloe Alexandre, onderzocht de gevolgen van acute en chronische slaapstoornissen, evenals de daaruit resulterende slaperigheid, op gevoeligheid voor pijnlijke en niet pijnlijke stimuli. Zij onderzochten ook het effect van gemeenschappelijke pijnstillers zoals ibuprofen en morfine, naast het effect van ‘wakkerhoud’ middelen zoals cafeïne en modafinil, op pijn gevoeligheid.

Aan het begin van de studie heeft het team de slaapcycli en sensorische gevoeligheid gemeten tussen zes en twaalf muizen met behulp van kleine koptelefoons, die EEG- en EMG-metingen registreerden. De onderzoekers vonden vervolgens een manier om de muizen wakker te houden. Ze hebben de muizen afgeleid met speelgoed en leuke activiteiten als ze wilden gaan slapen.
De muizen werden wakker gehouden gedurende 12 uur of gedurende 6 uur gedurende 5 opeenvolgende dagen. Tijdens deze perioden van slapeloosheid hebben de onderzoekers slaperigheid, stress niveaus onderzocht en getest op pijngevoeligheid.
Gevoeligheid voor pijnlijke stimuli werd gemeten door het toepassen van gecontroleerde hoeveelheden hitte, kou of druk op de muizen. Bovendien werden de knaagdieren ook blootgesteld aan capsaïcine – de actieve verbinding in warme chili pepers.
De onderzoekers hebben gemeten hoe lang het bij de muizen heeft geduurd om weg te lopen van de pijnlijke stimuli, of hoe lang het duurde voordat ze de pijn ondervonden door het likken aan de hete chili-verbinding. Gevoeligheid voor niet-pijnlijke stimuli werd getest door de muizen te confronteren met een plotseling luid geluid en hun reactie te observeren.

Pijnstillers werken niet, maar cafeïne wel
In de studie bleek een sterke band te bestaan tussen slaapstoornissen en pijngevoeligheid:

We hebben geconstateerd dat vijf opeenvolgende dagen met matige slaapstoornissen de pijngevoeligheid aanzienlijk kunnen verergeren bij gezonde muizen. De respons was specifiek voor pijn en was niet te wijten aan een toestand van algemene hyperactiviteit om eventuele stimuli.”

Waarschijnlijk was de meest verrassende bevinding dat gemeenschappelijke pijnstillers geen effect hadden op het verlichten van pijn, veroorzaakt door slaaptekort. Noch ibuprofen of morfine zouden de effecten van overgevoeligheid, veroorzaakt door slaapverlies, kunnen voorkomen of stoppen. Daarentegen stopten wakkerhoudmiddelende medicijnen met succes de pijnovergevoeligheid, veroorzaakt door acute en chronische slaapstoornissen.
Modafinil en cafeïne hadden echter geen pijnstillende eigenschappen bij muizen, die normaal hadden geslapen. De bevindingen suggereren dat patiënten met chronische pijn, die gewone pijnstillers gebruiken, hun dosis moeten verhogen als ze ook slaap hebben, die bijwerkingen kunnen veroorzaken. Vermoeidheid en slaapstoornis leiden vaak tot chronische pijn.
De onderzoekers concludeerden dat hun bevindingen de weg kunnen openen voor een nieuw type pijnstiller.

“Dit vertegenwoordigt een nieuw soort pijnstillende middel, dat nog niet eerder was overwogen en die afhankelijk is van de biologische toestand van het dier. Dergelijke medicijnen zouden de chronische pijncyclus kunnen doorbreken, waarbij pijn de slaap verstoort. Hierdoor wordt pijn bevorderd, die verder de slaap verstoort.” , aldus Clifford Woolf, studie co-auteur.

De onderzoekers bevelen ook aan om patiënten met chronische pijn in de nacht hun pijnstillers it te breiden met slaapinducerende medicijnen en medicijnen die hen gedurende de dag alert houden, in een poging om de pijncyclus te doorbreken.
Dr. Kiran Maski, specialist in slaapstoornissen bij BIDMC, ging ook op de bevindingen in en zegt:

“Veel patiënten met chronische pijn hebben last van slechte slaap en dagelijkse vermoeidheid. Sommige pijnstillers kunnen zelf bijdragen aan deze co-morbiditeiten.”

Ze voegt hieraan toe:

“Deze studie suggereert een nieuwe aanpak van pijnbeheersing, die relatief makkelijk zou kunnen worden uitgevoerd in de klinische zorg. Klinisch onderzoek is nodig om te begrijpen dat slaapduur nodig is om de werkzaamheid van medicijnen om wakker te blijven bij patiënten met chronische pijn te testen. “

Zie ook de volgende artikelen:

Koos Dirkse

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *