Menu

Cannabis, een plant met vele gezichten

Cannabis wordt in sommige gevallen gebruikt als medicijn en er is groeiend wetenschappelijk bewijs, dat bepaalde componenten van cannabis medicinale voordelen kunnen hebben voor bepaalde aandoeningen. De twee belangrijkste actieve bestanddelen van cannabis zijn delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Ze hebben verschillende effecten op het lichaam.

De cannabisplant
Cannabis, ook bekend als marihuana of wiet, is een plantensoort, die behoort tot de familie Cannabaceae. Er zijn verschillende variëteiten en soorten binnen het geslacht Cannabis, maar de twee bekendste zijn Cannabis sativa en Cannabis indica. Cannabis sativa wordt vaak geassocieerd met een opwekkend en energiek effect, terwijl Cannabis indica vaak wordt geassocieerd met ontspanning en rust. Er zijn ook hybride soorten, die eigenschappen van beide vertonen.
Het heeft een intrigerende geschiedenis en een breed scala aan toepassingen, variërend van medicinaal tot recreatief en zelfs industrieel.

Actieve bestanddelen
De belangrijkste actieve bestanddelen in cannabis zijn cannabinoïden. Er zijn meer dan 100 verschillende cannabinoïden geïdentificeerd, maar de twee meest bekende zijn tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD).

 1. THC: is verantwoordelijk voor de psychoactieve effecten van cannabis. Het bindt zich aan de CB1-receptoren in de hersenen en het zenuwstelsel, wat leidt tot veranderingen in perceptie, stemming en cognitie. Dit is wat mensen vaak ‘high’ noemen.
 2. CBD: heeft geen psychoactieve effecten en wordt geassocieerd met verschillende potentiële medicinale voordelen. Het heeft ontstekingsremmende, pijnstillende, anxiolytische (angstverminderende) en antipsychotische eigenschappen.

Gebruik van Cannabis
Cannabis kan op verschillende manieren worden geconsumeerd:

 1. Roken en vaporiseren: Het roken of vaporiseren van gedroogde cannabisbloemen is een veelvoorkomende manier om THC en andere cannabinoïden snel in het systeem op te nemen.
 2. Eten: Cannabis kan worden verwerkt in voedselproducten, zoals koekjes, brownies en gummies, die bekend staan als “edibles”. De effecten hiervan treden langzamer op, maar kunnen sterker en langduriger zijn.
 3. Olie en tincturen: Cannabisolie en tincturen kunnen worden ingenomen of onder de tong worden gedruppeld voor een gecontroleerde dosering.
 4. Topicals: Cannabis wordt soms verwerkt in crèmes, zalven en lotions, die lokaal op de huid worden aangebracht voor pijnverlichting of ontstekingsremmende doeleinden.

Medische toepassingen
Hier zijn enkele van de medische toepassingen en aandoeningen waarbij cannabis als medicijn wordt onderzocht of gebruikt:

 1. Pijnbestrijding: Cannabis kan helpen bij het verlichten van chronische pijn, zoals bij neuropathie, multiple sclerose, artritis en pijn door kanker.
 2. Misselijkheid en braken: Cannabis kan misselijkheid en braken verminderen, met name bij patiënten die chemotherapie ondergaan.
 3. Epilepsie: CBD is effectief gebleken bij sommige vormen van epilepsie, zoals het syndroom van Dravet en het syndroom van Lennox-Gastaut.
 4. Angst en depressie: Sommige mensen gebruiken cannabisproducten met een hoog CBD-gehalte om symptomen van angst en depressie te verlichten.
 5. Spierkrampen: Cannabis kan spierspasmen en spasticiteit verminderen bij aandoeningen zoals multiple sclerose.
 6. Slaapstoornissen: Sommige mensen melden verbeteringen in slaap bij het gebruik van cannabisproducten.

Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van cannabis als medicijn bepaalde risico’s met zich meebrengt, waaronder psychologische en cognitieve bijwerkingen, verslavingspotentieel en mogelijke negatieve interacties met andere medicijnen. Bovendien is de wettelijke status van cannabis verschillend in verschillende landen en regio’s, wat invloed kan hebben op de beschikbaarheid en het gebruik ervan als medicijn.
Als je overweegt cannabis te gebruiken als medicijn, is het van cruciaal belang om dit te bespreken met een gekwalificeerde zorgverlener die op de hoogte is van de wet- en regelgeving en de mogelijke risico’s en voordelen. Ze kunnen je begeleiden bij het maken van een geïnformeerde beslissing en, indien nodig, een geschikte behandeling voorschrijven.

Wat doet cannabisolie
Cannabisolie, ook wel bekend als CBD-olie, hennepolie of THC-olie (afhankelijk van de samenstelling), kan verschillende effecten op het lichaam hebben, afhankelijk van de specifieke samenstelling en het gebruik ervan. Hier zijn enkele mogelijke effecten van cannabisolie:

 1. Pijnverlichting: Cannabisolie, vooral oliën met een hoog CBD-gehalte en lage THC-gehaltes, wordt vaak gebruikt voor pijnverlichting. CBD kan de pijnrespons van het lichaam beïnvloeden en ontstekingen verminderen, wat gunstig kan zijn bij aandoeningen zoals chronische pijn, artritis en migraine.
 2. Angst en Stressvermindering: CBD-olie wordt soms gebruikt om angst en stress te verminderen. CBD kan invloed hebben op de receptoren in de hersenen die betrokken zijn bij stemming en stressreacties, en sommige mensen melden dat het hen helpt ontspannen.
 3. Slaapverbetering: Sommige mensen gebruiken cannabisolie om slaapproblemen aan te pakken. CBD kan helpen bij het reguleren van slaapcycli en de kwaliteit van de slaap verbeteren.
 4. Ontstekingsremmend: CBD-olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en wordt soms gebruikt om ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals reumatoïde artritis en inflammatoire darmziekte te behandelen.
 5. Epilepsie: CBD is in sommige gevallen gebruikt om bepaalde vormen van epilepsie, zoals het syndroom van Dravet en het syndroom van Lennox-Gastaut, te behandelen. Een door de FDA goedgekeurd medicijn genaamd Epidiolex bevat CBD en wordt voorgeschreven voor deze aandoeningen.
 6. Misselijkheid en braken: THC-olie kan nuttig zijn bij het verminderen van misselijkheid en braken, met name bij mensen die chemotherapie ondergaan of lijden aan misselijkheid als gevolg van andere medische aandoeningen.

Legalisatie en Regelgeving
De legaliteit van cannabis varieert sterk over de hele wereld. Sommige landen en staten hebben cannabis volledig gelegaliseerd voor zowel recreatief als medicinaal gebruik, terwijl andere het nog steeds als een illegale drug beschouwen. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de wetten en voorschriften met betrekking tot cannabisgebruik in uw regio.

Effect
Cannabis kan verschillende effecten op het lichaam hebben, voornamelijk vanwege de interactie tussen de actieve bestanddelen in cannabis, met name THC (tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol), en het endocannabinoïdesysteem in het menselijk lichaam. Hier zijn enkele van de belangrijkste effecten van cannabis:

 1. Psychische en Cognitieve Effecten:
  • Euforie en Ontspanning: THC kan een gevoel van euforie, ontspanning en verlichting van stress veroorzaken.
  • Veranderingen in perceptie: Cannabis kan leiden tot veranderingen in zintuiglijke waarneming, zoals een veranderde perceptie van tijd, kleuren, en geluiden.
  • Verhoogde creativiteit: Sommige mensen melden een verhoogde creativiteit en verbeeldingskracht onder invloed van cannabis.
 2. Fysieke Effecten:
  • Verhoogde eetlust: Cannabis staat erom bekend de eetlust te vergroten, wat vaak wordt aangeduid als “de munchies”.
  • Droge mond en rode ogen: Cannabis kan leiden tot een droge mond en rode, bloeddoorlopen ogen.
  • Veranderingen in hartslag: THC kan de hartslag verhogen, wat voor sommige mensen angst of ongemak kan veroorzaken.
 3. Geheugen en Cognitie:
  • Verminderd kortetermijngeheugen: Cannabis kan het kortetermijngeheugen aantasten, waardoor het moeilijker kan zijn om recente gebeurtenissen of informatie te onthouden.
  • Verminderde concentratie: Sommige mensen ervaren problemen met concentratie en focus tijdens het gebruik van cannabis.
 4. Psychologische Effecten:
  • Angst en Paranoia: Bij sommige gebruikers kan cannabis angst en paranoia veroorzaken, vooral bij hogere doses of bij mensen die gevoelig zijn voor deze effecten.
  • Psychotische symptomen: In zeldzame gevallen kan langdurig of intensief cannabisgebruik bij gevoelige individuen psychotische symptomen zoals hallucinaties veroorzaken.
 5. Medicinale Effecten: CBD, een ander belangrijk bestanddeel van cannabis, heeft verschillende potentiële medicinale voordelen. Het wordt onderzocht voor de behandeling van pijn, ontstekingen, epilepsie, angst, en andere aandoeningen. Het veroorzaakt geen psychoactieve effecten zoals THC.
 6. Ontspanning en Stressvermindering: Veel mensen gebruiken cannabis om te ontspannen en stress te verminderen, en sommigen vinden het nuttig voor het verlichten van symptomen van aandoeningen zoals chronische pijn of misselijkheid.

Het effect van cannabis kan sterk variëren afhankelijk van de soort, de sterkte, de dosering, de persoonlijke gevoeligheid en de omgevingsfactoren. Bovendien kan langdurig en zwaar gebruik van cannabis negatieve gevolgen hebben voor de mentale gezondheid en het dagelijks functioneren. Het is belangrijk om verantwoordelijk en met mate met cannabis om te gaan, vooral als het wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden. Raadpleeg altijd een gezondheidsexpert als u vragen of zorgen heeft over het gebruik van cannabis, met name als u reeds bestaande medische aandoeningen heeft.

Verschil tussen cannabis en marijuana
“Cannabis” en “marihuana” zijn twee verschillende namen die vaak worden gebruikt om naar dezelfde plantensoort te verwijzen, namelijk de Cannabis plant. Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de taalkundige oorsprong en het gebruik van de termen.

 1. Cannabis:
  • “Cannabis” is de botanische naam voor de plantensoort die bekend staat als cannabis.
  • Het woord “cannabis” wordt vaak gebruikt in wetenschappelijke, medische en formele contexten om te verwijzen naar de plant en haar verschillende variëteiten.
  • Het is een neutralere term die geen specifieke associaties met recreatief gebruik oproept en wordt vaak gebruikt in beleidsdiscussies en medisch onderzoek.
 2. Marihuana (Marijuana):
  • “Marihuana” of “marijuana” is een volkstaalterm die historisch gezien vaker is gebruikt in Noord-Amerika en andere delen van de wereld om te verwijzen naar dezelfde plant als cannabis.
  • Het woord “marihuana” werd in de Verenigde Staten populair tijdens de vroege 20e eeuw en werd vaak gebruikt in de context van cannabisverboden en de war on drugs.
  • Hoewel “marihuana” en “cannabis” in principe naar dezelfde plant verwijzen, kan “marihuana” een meer informele of beladen connotatie hebben, met name in de context van wetgeving en regelgeving.

 

Conclusie
Cannabis is een veelzijdige plant met een rijke geschiedenis en een breed scala aan toepassingen. Het bevat verschillende cannabinoïden, waarvan THC en CBD de meest bekende zijn. Mensen gebruiken cannabis voor recreatieve, medicinale en industriële doeleinden. Het is belangrijk om bewust en verantwoord om te gaan met cannabis, rekening houdend met de wettelijke en gezondheidsaspecten die van toepassing zijn in uw regio.

Koos Dirkse