Menu

Het ‘kruipende’ herpesvirus

Herpesvirussen (herpesviridae) veroorzaken bij mens en dier ziekten. De bekendste ziekten bij de mens zijn: de koortslip, gordelroos(varicella-zostervirus), waterpokken, herpesstomatitis, herpesfijt van de vinger en herpes genitalis (herpes simplexvirus). Daarnaast heb je het cytomegalovirus en het Epstein-Barrvirus, dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt.

Etymologie
Herpes komt van herpein (΄ερπειν) in het Grieks, wat kruipen betekent. Over hoe deze naam moet worden geïnterpreteerd in het licht van de symptomen wordt verschillend gedacht: sommigen wijzen op de neiging van deze virussen latent aanwezig te blijven in het lichaam na een infectie; anderen op de neiging van een koortslip om over het gezicht te ‘kruipen’.
Het varicella-zostervirus veroorzaakt bij een eerste infectie in een mensenleven waterpokken; het virus blijft latent aanwezig in één of meer dermatomen (neuro-anatomisch van elkaar afgescheiden delen van het lichaam) en kan op latere leeftijd opspelen, waarbij het zich tot dat dermatoom beperkt en een unilateraal, gordelvormig aspect heeft.

Classificatie Humane Herpesvirussen (HHV)

Type Synoniem Pathofysiologie
HHV-1 Herpes Simplexvirus-1 (HSV-1) Oraal en/of genitaal herpes (bijvoorbeeld koortslip) (voornamelijk orofaciaal)
HHV-2 Herpes Simplexvirus-2 (HSV-2 Oraal en/of genitaal (voornamelijk genitaal)
HHV-3 Varicella-Zostervirus (VZV) Waterpokken en gordelroos
HHV-4 Epstein-Barrvirus (EBV), lymfocryptovirus Nasofaryngeaal carcinoom, mononucleosis infectiosa, lymfoom van het zenuwstelsel bij aids, post-transplantatie lymfoproliferatief syndroom, Burkitts lymfoom
HHV-5 Cytomegalovirus (CMV) Retinitis, myocarditis, pneumonie, mononucleosis infectiosa, hepatitis, pancreatitis
HHV-6, -7 Roseolovirus Zesde ziekte, roseola infantum, exanthema subitum)
HHV-8 Kaposi’s sarcoma-geassocieerd herpesvirus (KSHV), vertegenwoordiger van rhadinovirus Kaposisarcoom, ziekte van Castleman

 

Koos Dirkse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *