Menu

Piriformissyndroom versus Ischias

Het piriformissyndroom is een aandoening waarbij de piriformis-spier, gelegen in het bekkengebied, de heupzenuw (sciatische zenuw) irriteert of samendrukt. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de bil en het been, vergelijkbaar met symptomen van een hernia van de tussenwervelschijf. De symptomen van het piriformissyndroom kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen verergeren door activiteiten zoals langdurig zitten, lopen, traplopen of hardlopen.

Ligging
De piriformis-spier loopt van de onderkant van het bekken naar het dijbeen en helpt bij het draaien van de heup naar buiten. Wanneer deze spier ontstoken raakt of spasmen krijgt, kan dit druk uitoefenen op de heupzenuw die eronder loopt, wat resulteert in pijn en ongemak.

Diagnose en Behandeling
De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek, hoewel beeldvormende onderzoeken, zoals MRI soms worden gebruikt om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.
Behandelingen voor het piriformissyndroom kunnen variëren, waaronder rust, fysiotherapie, stretchoefeningen, medicatie voor pijnbestrijding, injecties met ontstekingsremmende middelen en in zeldzame gevallen chirurgie om de druk op de heupzenuw te verlichten.

Het piriformissyndroom versus Ischias
Dit zijn twee verschillende aandoeningen, die vaak worden verward vanwege overlappende symptomen, maar ze hebben verschillende oorzaken en behandelingen.

 • Ischias
  • Oorzaak
   Ischias wordt veroorzaakt door compressie of irritatie van de nervus ischiadicus, de langste zenuw in het lichaam, die vanuit de onderrug naar de benen loopt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een hernia in de tussenwervelschijf die op de zenuwwortels drukt, maar het kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals een vernauwing van het wervelkanaal (spinale stenose) of een bekkenfractuur.
  • Symptomen
   Typische symptomen zijn pijn, die uitstraalt vanuit de onderrug naar de bil, het been en soms zelfs de voet. Het kan gepaard gaan met tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in het getroffen gebied.
  • Behandeling
   Behandeling van ischias kan variëren afhankelijk van de ernst en oorzaak, maar het omvat vaak rust, pijnstillers, fysiotherapie, injecties met ontstekingsremmende medicijnen en in ernstige gevallen chirurgie om de druk op de zenuw te verlichten.
 • Piriformissyndroom
  • Oorzaak
   Het piriformissyndroom ontstaat wanneer de piriformis-spier, die zich in de bil bevindt, de nervus ischiadicus irriteert of comprimeert. Dit kan gebeuren als gevolg van overmatig gebruik van de spier, letsel, spasmen of zelfs door anatomische variaties.
  • Symptomen
   De symptomen lijken sterk op die van ischias, met pijn die van de bil naar het been straalt, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte. Het onderscheidende kenmerk is dat bij het piriformissyndroom de pijn vaak wordt gevoeld dieper in de bil en dichter bij de heup, en de pijn kan verergeren bij activiteiten zoals zitten, lopen of traplopen.
  • Behandeling
   Behandeling van het piriformissyndroom omvat meestal rust, stretchen van de piriformis-spier, fysiotherapie, massage, warmte- of ijsbehandelingen en soms injecties met ontstekingsremmende medicijnen. In ernstige gevallen kan chirurgie worden overwogen, maar dit is zeldzaam.

Hoewel de symptomen van ischias en het piriformissyndroom vergelijkbaar zijn, kan een nauwkeurige diagnose worden gesteld door een zorgverlener op basis van een grondig lichamelijk onderzoek, medische voorgeschiedenis en mogelijk aanvullende tests zoals MRI-scans.

Koos Dirkse