Menu

Oogdruk en Ooginfarct

Wanneer de oogdruk te hoog wordt, kan het leiden tot symptomen zoals pijn in de ogen, hoofdpijn, wazig zien, misselijkheid en soms zelfs braken. Het kan ook schade aan de oogzenuw veroorzaken, wat kan resulteren in permanente visuele problemen of zelfs blindheid als het niet behandeld wordt. Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoek te laten doen om oogdrukproblemen vroegtijdig te detecteren en te behandelen.

Te hoge oogdruk
Ook bekend als oculaire hypertensie, kan leiden tot verschillende oogproblemen, waarvan glaucoom de belangrijkste is. Glaucoom is een aandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, meestal als gevolg van verhoogde druk in het oog. De gevolgen van een te hoge oogdruk kunnen onder meer zijn:

 1. Glaucoom
  Dit is een van de meest ernstige gevolgen. Als de verhoogde druk in het oog niet wordt behandeld, kan dit schade aan de oogzenuw veroorzaken, wat leidt tot progressief verlies van het gezichtsvermogen en uiteindelijk tot blindheid.
 2. Verlies van gezichtsvermogen
  Langdurige druk op de oogzenuw kan leiden tot permanente schade aan het gezichtsvermogen, vooral als glaucoom niet wordt behandeld.
 3. Optische zenuwschade
  Verhoogde oogdruk kan de optische zenuw beschadigen, waardoor het vermogen van het oog om visuele informatie naar de hersenen te sturen, wordt aangetast.
 4. Gezichtsveldverlies
  Als gevolg van beschadiging van de optische zenuw kan het gezichtsveld geleidelijk aan vernauwen, waardoor delen van het gezichtsveld verloren gaan.
 5. Oogpijn en ongemak
  Sommige mensen met een te hoge oogdruk ervaren pijnlijk, branderig of ongemakkelijk gevoel in de ogen.
 6. Hoofdpijn
  Verhoogde oogdruk kan hoofdpijn veroorzaken, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals wazig zien of misselijkheid.
 7. Rode ogen
  Ogen met een te hoge druk kunnen rood worden, geïrriteerd en ontstoken raken.

Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoek te laten doen, vooral als er risicofactoren zijn zoals familiegeschiedenis van glaucoom, om vroegtijdige detectie en behandeling van verhoogde oogdruk en glaucoom te bevorderen.

Druk achter oog
Het voelen van druk achter het oog kan verschillende oorzaken hebben, variërend van onschuldig tot serieus. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door sinusproblemen, zoals sinusitis, waarbij ontsteking en congestie in de sinussen druk uitoefenen op de omliggende structuren, waaronder de ogen. Andere mogelijke oorzaken zijn ooginfecties, zoals conjunctivitis of een ontsteking van de ooglidrand (blefaritis), migraine, oogletsel, of zelfs een meer ernstige aandoening zoals glaucoom.
Als je regelmatig last hebt van druk achter je oog, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals wazig zien, pijn, roodheid of veranderingen in het gezichtsvermogen, is het belangrijk om een afspraak te maken met een arts of oogarts. Ze kunnen de oorzaak van de symptomen vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Ooginfarct
Een ooginfarct, ook bekend als oogberoerte, treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van het oog wordt onderbroken of verminderd. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 1. Arteriële occlusie
  Dit gebeurt wanneer een bloedvat dat bloed naar het oog transporteert, zoals de centrale retinale arterie of een van zijn takken, wordt geblokkeerd door een bloedstolsel (trombose) of door een embolie (een losgeraakt stukje plaque of een bloedstolsel dat elders in het lichaam wordt gevormd en naar het oog wordt getransporteerd).
 2. Embolieën
  Kleine deeltjes zoals bloedstolsels, luchtbelletjes of vetdeeltjes kunnen worden losgemaakt van andere delen van het lichaam en door de bloedbaan naar het oog worden getransporteerd, waar ze vast kunnen komen te zitten in de kleine bloedvaten die het oog voeden, waardoor een blokkade ontstaat.
 3. Atherosclerose
  Een oorzaak van arteriële occlusie is atherosclerose, waarbij de slagaders vernauwd raken door de ophoping van plaque, bestaande uit vet, cholesterol en andere stoffen. Deze plaque kan leiden tot bloedstolsels die de bloedstroom naar het oog kunnen blokkeren.
 4. Diabetes
  Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van ooginfarcten, omdat diabetes schade kan veroorzaken aan de bloedvaten, wat kan leiden tot vernauwing of blokkering van de bloedstroom.
 5. Hypertensie
  Hoge bloeddruk kan de slagaders beschadigen en het risico op bloedstolsels vergroten, wat de kans op een ooginfarct kan verhogen.
 6. Andere medische aandoeningen: Andere medische aandoeningen zoals hartaandoeningen, vasculitis (ontsteking van de bloedvaten) en bloedstollingsstoornissen kunnen ook het risico op ooginfarcten verhogen.

Deze zijn slechts enkele van de belangrijkste oorzaken van ooginfarcten, en het is belangrijk op te merken dat het ontstaan van een ooginfarct vaak het gevolg is van een combinatie van verschillende risicofactoren.

Koos Dirkse