Menu

Cellen, repareren en creëren

Het opnieuw tot leven brengen van dode cellen is een fascinerend, maar momenteel grotendeels theoretisch gebied van de wetenschap. Hieronder volgt een overzicht van enkele methoden en concepten, die hiermee te maken hebben, hoewel het belangrijk is te beseffen dat deze technieken vaak nog in de onderzoeksfase verkeren en niet algemeen toegepast worden.

 1. Reparatie en regeneratie van cellulaire structuren
  • Nanotechnologie
   Wetenschappers onderzoeken het gebruik van nanotechnologie om beschadigde celstructuren te repareren. Dit kan inhouden dat nanodeeltjes worden gebruikt om celmembranen, organellen en andere belangrijke onderdelen van de cel te herstellen.
  • Bioprinting
   Deze techniek maakt gebruik van 3D-printtechnologie om biologische materialen zoals cellen en weefsels te printen. Dit kan bijdragen bij het herstellen of vervangen van beschadigde cellen.
 2. Herstellen van de celomgeving
  • Oxygenatie
   Dode cellen zijn vaak het gevolg van een gebrek aan zuurstof (ischemie). Door zuurstof snel toe te voeren aan beschadigde weefsels, kan verdere celdood worden voorkomen en kunnen sommige cellen worden gereanimeerd.
  • Elektrostimulatie
   Het toepassen van elektrische stroom kan helpen bij het reactiveren van de functies van bepaalde cellen, vooral in zenuwcellen en hartcellen.
 3. Genetische manipulatie
  • CRISPR-Cas9
   Deze revolutionaire techniek kan specifieke genen binnen cellen aanpassen. Hiermee kunnen defecte genen die celdood veroorzaken, worden gerepareerd of vervangen.
  • Telomerase
   Door het activeren van telomerase (een enzym dat de uiteinden van chromosomen verlengt) kunnen cellen mogelijk hun replicatieve capaciteit herstellen en zo langer blijven leven.
 4. Gebruik van stamcellen
  • Herprogrammering
   Volwassen cellen kunnen worden hergeprogrammeerd tot pluripotente stamcellen, die zich vervolgens kunnen differentiëren in verschillende celtypen. Dit kan helpen bij het vervangen van dode of beschadigde cellen.
  • Stamceltherapie
   Door stamcellen in te brengen in beschadigde weefsels, kunnen deze zich differentiëren en de functie van de dode cellen overnemen.
 5. Chemische middelen:
  • Cytokinines en groeifactoren
   Deze moleculen kunnen het herstel en de regeneratie van cellen stimuleren door de signaleringsroutes binnen de cellen te activeren.

Hoewel er veelbelovende vooruitgangen worden geboekt in dit vakgebied, is het direct tot leven brengen van dode cellen nog niet haalbaar met de huidige technologie. De meeste van deze technieken richten zich op het voorkomen van celdood of het stimuleren van regeneratie en reparatie in plaats van het letterlijk tot leven wekken van dode cellen.

Creëren van een levende cel

Het creëren van een volledig levende cel synthetisch is een complexe en uitdagende taak die wetenschappers wereldwijd fascineert. Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de synthetische biologie, is het maken van een volledig functionele, levende cel vanaf nul nog steeds buiten bereik. Hier zijn enkele belangrijke mijlpalen en overwegingen:

Synthetische Biologie en Synthetische Cellen

 1. Synthetisch Genoom
  • In 2010 creëerden wetenschappers van het J. Craig Venter Institute het eerste synthetische bacteriële genoom en implanteerden dit in een cel van de bacterie Mycoplasma capricolum. Deze cel, aangeduid als Mycoplasma mycoides JCVI-syn1.0, gedroeg zich als een natuurlijke cel, wat een enorme stap vooruit was .
 2. Minimale Cellen
  • In 2016 bouwden onderzoekers van hetzelfde instituut een “minimale cel” door het genoom van Mycoplasma mycoides te reduceren tot het kleinste aantal genen dat nog steeds in staat is tot zelfstandig leven. Dit leidde tot de creatie van JCVI-syn3.0, een bacterie met slechts 473 genen .
 3. Chemisch Synthetische Cellen
  • Er zijn ook pogingen gedaan om celachtige structuren te maken met behulp van chemische middelen. Dit omvat het creëren van protocellen met lipidelaagjes die bepaalde levensfuncties kunnen nabootsen, zoals groei en deling. Deze protocellen zijn echter nog niet volledig levend in de zin van natuurlijke cellen .

Uitdagingen

 1. Complexiteit van Cellen
  • Een levende cel is een uiterst complexe entiteit met duizenden verschillende componenten die allemaal samenwerken. Het omvat niet alleen DNA, maar ook RNA, eiwitten, membranen, organellen en andere biomoleculen.
 2. Zelforganisatie en Zelfreplicatie
  • Een van de grootste uitdagingen is het verkrijgen van zelforganisatie en zelfreplicatie. Dit vereist een nauwkeurige controle van de genetische en biochemische processen binnen de cel.
 3. Energiebeheer
  • Levende cellen moeten in staat zijn om energie te genereren en te beheren via complexe biochemische routes zoals glycolyse en de citroenzuurcyclus. Het nabootsen van deze processen synthetisch is bijzonder moeilijk.

Conclusie

Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, vooral met het synthetiseren van bacteriële genomen en het creëren van minimalistische cellen, is het volledig synthetiseren van een levende cel die alle kenmerken van leven vertoont (groei, reproductie, reactie op stimuli, enz.) nog niet mogelijk. De wetenschap beweegt echter snel en verdere doorbraken zijn zeker mogelijk in de nabije toekomst.

De ethische en biologische implicaties van dergelijke technieken moeten ook zorgvuldig worden overwogen, aangezien het ingrijpen in de levenscyclus van cellen complexe en potentieel onvoorspelbare effecten kan hebben.

Koos Dirkse