Menu

Charcot-voet

Een Charcot-voet, ook wel bekend als Charcot-artropathie, is een ernstige aandoening van de voet, die meestal voorkomt bij mensen met neuropathie, zoals diabetische neuropathie. Het wordt gekenmerkt door een combinatie van botbreuken en gewrichtsverplaatsingen in de voet, vaak zonder dat de patiënt veel pijn ervaart vanwege de onderliggende zenuwbeschadiging.

Wat is een Charcot-voet?
De term “Charcot-voet” verwijst naar een ernstige aandoening van de voet die vaak voorkomt bij mensen met diabetes. Het staat ook bekend als “neurogene artropathie” of “neuro-artropathie van Charcot”. Deze aandoening is genoemd naar de Franse neuroloog Jean-Martin Charcot, die deze ziekte voor het eerst beschreef.
Bij Charcot-voet treden er veranderingen op in de botten, gewrichten en zachte weefsels van de voet en enkel. Dit kan leiden tot ernstige misvormingen en instabiliteit, vaak zonder dat de patiënt significant pijn voelt vanwege de aangetaste zenuwen (neuropathie) die de pijnperceptie verstoren. Hierdoor kunnen patiënten doorgaan met het belasten van hun voet, wat de schade verergert.

De belangrijkste aspecten van een Charcot-voet zijn:

 1. Oorzaken
  • De meest voorkomende oorzaak is diabetische neuropathie, een complicatie van diabetes die de zenuwen aantast en leidt tot gevoelloosheid of verminderde pijnsensatie in de voeten.
  • Andere oorzaken kunnen onder andere chronisch alcoholisme, leprabesmetting, syringomyelie, en ruggenmergletsels zijn.
 2. Symptomen
  • Zwelling, roodheid en warmte in de voet of enkel.
  • Soms vervorming van de voet, zoals het doorzakken van de voetboog (een ‘rocker bottom’ voet).
  • Verlies van normale voetvorm en -functie.
 3. Diagnose
  • Klinisch onderzoek door een arts, die de symptomen en medische geschiedenis beoordeelt.
  • Beeldvormingstechnieken zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans om botbreuken en gewrichtsverplaatsingen te identificeren.
  • Bloedonderzoeken om ontstekingsmarkers te controleren en andere oorzaken uit te sluiten.
 4. Behandeling
  • Niet-operatief: Immobilisatie van de voet met gipsverbanden of afneembare beugels, rust en verminderen van het gewicht op de aangetaste voet door bijvoorbeeld het gebruik van krukken of een rolstoel.
  • Operatief: In ernstige gevallen kan chirurgische ingreep nodig zijn om de voetstructuren te stabiliseren en misvormingen te corrigeren.
 5. Prognose
  • Met vroege diagnose en adequate behandeling kunnen veel patiënten een redelijke voetfunctie behouden.
  • Echter, zonder behandeling kan een Charcot-voet leiden tot ernstige misvormingen, chronische wonden, en uiteindelijk amputatie.

Preventie is cruciaal voor mensen met diabetes of andere risicofactoren. Regelmatige controle van de voeten, goede glucosecontrole bij diabetes, en het dragen van geschikt schoeisel kunnen helpen om de ontwikkeling van een Charcot-voet te voorkomen.

Naamgeving
Jean-Martin Charcot (1825-1893) was een invloedrijke Franse neuroloog en een van de grondleggers van de moderne neurologie. Hij werd vooral bekend om zijn werk op het gebied van neurologische aandoeningen en hij was een pionier in het gebruik van klinische observaties en pathologische anatomie om neurologische ziekten te begrijpen.

Persoonlijk Leven:

 • Geboorte en Opleiding
  Charcot werd geboren op 29 november 1825 in Parijs, Frankrijk. Hij studeerde geneeskunde in Parijs en voltooide zijn medische graad in 1853.
 • Carrière
  Na zijn opleiding begon Charcot te werken in de Parijse ziekenhuizen en werd hij in 1862 benoemd tot hoofd van de afdeling Neurologie aan het Salpêtrière-ziekenhuis.
 • Erfenis
  Charcot stierf op 16 augustus 1893, maar zijn erfenis leeft voort in de vele medische termen en concepten die zijn naam dragen, evenals in de impact die hij had op de geneeskunde en neurologie.

Jean-Martin Charcot’s werk heeft een blijvende invloed gehad op de medische wetenschap en hij wordt herinnerd als een pionier die de fundamenten legde voor de moderne studie en behandeling van neurologische aandoeningen.

Belangrijkste Bijdragen van Jean-Martin Charcot:

 1. Neurologische Ziekten
  Charcot was een van de eerste artsen die multiple sclerose beschreef en onderscheidde het van andere neurologische aandoeningen. Hij identificeerde ook amyotrofe laterale sclerose (ALS), die soms de ziekte van Charcot wordt genoemd.
 2. Hysterie en Hypnose
  Charcot bestudeerde hysterie en gebruikte hypnose als diagnostisch en therapeutisch hulpmiddel. Zijn werk op dit gebied beïnvloedde later Sigmund Freud en de ontwikkeling van de psychoanalyse.
 3. Charcot-Voet
  Hij beschreef de neurogene artropathie (later bekend als Charcot-voet), een aandoening die vaak voorkomt bij mensen met diabetische neuropathie.
 4. Opleiding en Invloed
  Charcot was een gerespecteerde leraar en mentor. Hij was hoogleraar aan de universiteit van Parijs en werkte in het beroemde Salpêtrière-ziekenhuis, waar hij een aantal beroemde studenten opleidde, waaronder Sigmund Freud, Pierre Janet, en Joseph Babinski.

Conclusie
Het herkennen en behandelen van Charcot-voet in een vroeg stadium is cruciaal om verdere schade en complicaties te voorkomen. Behandelingen kunnen onder meer bestaan uit het ontlasten van de voet, het gebruik van speciale orthopedische hulpmiddelen en soms chirurgie.
Kort samengevat, de naamgeving “Charcot-voet” is een eerbetoon aan de arts Jean-Martin Charcot en beschrijft een ernstige complicatie van diabetische neuropathie die de voet aantast.

Koos Dirkse