Menu

Moyamoya een zeldzame aandoening van bloedvaten in de hersenen

Moyamoya is een zeldzame, progressieve cerebrovasculaire aandoening (bloedvaten van de hersenen), die wordt gekenmerkt door de vernauwing of afsluiting van de interne halsslagaders in de schedel, die de hersenen van bloed voorzien. De naam “Moyamoya” is afkomstig uit het Japans en betekent “waas” of “rook”, wat verwijst naar het wazige uiterlijk van de kleine bloedvaten die zich ontwikkelen om de geblokkeerde slagaders te compenseren. Dit kenmerkende verschijnsel werd voor het eerst beschreven in Japan, maar de ziekte komt wereldwijd voor.

Oorzaken en Risicofactoren
De exacte oorzaak van Moyamoya is nog niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende genetische en omgevingsfactoren geïdentificeerd die bijdragen aan het risico. Er is een duidelijke genetische component, aangezien de aandoening vaker voorkomt bij mensen van Aziatische afkomst en er familiegeschiedenissen zijn gedocumenteerd. Bepaalde genetische mutaties, zoals die in het RNF213-gen, zijn sterk geassocieerd met de ziekte. Naast genetica kunnen omgevingsfactoren, zoals infecties en immuunresponsen, een rol spelen bij de ontwikkeling van de aandoening.

Symptomen
De symptomen van Moyamoya variëren afhankelijk van de ernst van de vaatvernauwing en de leeftijd van de patiënt. Bij kinderen presenteert de ziekte zich vaak met terugkerende ischemische beroertes of transiënte ischemische aanvallen (TIA’s). Symptomen kunnen zijn:

 • Zwakte of verlamming aan één kant van het lichaam
 • Moeite met spreken of begrijpen van taal
 • Gezichtsverlies of dubbelzien
 • Hoofdpijn en aanvallen

Bij volwassenen is de ziekte vaak ernstiger en kunnen symptomen naast ischemische gebeurtenissen ook bloedingen omvatten. Dit kan leiden tot symptomen zoals plotselinge, ernstige hoofdpijn, braken, en verlies van bewustzijn.

Diagnose
De diagnose van Moyamoya wordt meestal gesteld met behulp van beeldvormende technieken zoals:

 • Magnetic Resonance Imaging (MRI): Om de hersenstructuren en mogelijke schade door beroertes in beeld te brengen.
 • Magnetic Resonance Angiography (MRA) of Computed Tomography Angiography (CTA): Voor gedetailleerde beelden van de bloedvaten in de hersenen.
 • Cerebrale angiografie: De gouden standaard voor het visualiseren van de karakteristieke ‘rookachtige’ bloedvaten en het beoordelen van de bloedstroom in de hersenen.

Behandeling
Hoewel er geen genezing is voor Moyamoya, zijn er behandelingen beschikbaar om de symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen. De behandelopties omvatten:

 • Medicatie: Om symptomen te verlichten en de kans op beroertes te verminderen, kunnen antistollingsmiddelen of anti-epileptica worden voorgeschreven.
 • Chirurgie: Er zijn verschillende chirurgische ingrepen die worden uitgevoerd om de bloedstroom naar de hersenen te verbeteren. Deze omvatten directe revascularisatie (zoals een bypass-operatie) en indirecte revascularisatie (zoals de EDAS-procedure, waarbij een bloedvat buiten de schedel wordt verbonden met een hersenoppervlakte bloedvat).

Prognose
De prognose voor patiënten met Moyamoya varieert afhankelijk van de tijdige diagnose en behandeling. Vroege detectie en passende chirurgische interventie kunnen de uitkomsten aanzienlijk verbeteren. Zonder behandeling kan de ziekte leiden tot ernstige, invaliderende beroertes en cognitieve achteruitgang. Met de juiste zorg kunnen veel patiënten echter een relatief normaal leven leiden.

Erfelijkheid
Wat betreft de erfelijkheid van Moyamoya:

 1. Genetische Factoren: Er is bewijs dat genetische factoren een rol kunnen spelen bij Moyamoya. Het komt vaker voor in bepaalde families en etnische groepen, vooral in Japan, Korea en China. Een aantal genetische mutaties zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op Moyamoya, zoals mutaties in het RNF213-gen.
 2. Familiaire Moyamoya: In sommige gevallen komt Moyamoya voor in meerdere leden van dezelfde familie, wat wijst op een mogelijk erfelijk component. Dit type wordt vaak aangeduid als familiaire Moyamoya. Studies suggereren dat familieleden van een persoon met Moyamoya een verhoogd risico hebben om de ziekte te ontwikkelen.
 3. Omgevingsfactoren en Andere Risicofactoren: Hoewel genetica een belangrijke rol kan spelen, zijn ook omgevingsfactoren en andere risicofactoren betrokken bij de ontwikkeling van Moyamoya. Het is een complexe ziekte met waarschijnlijk meerdere oorzaken.

Als er een familiegeschiedenis van moyamoya is, kan genetisch advies nuttig zijn om het risico voor andere familieleden te evalueren en om eventuele genetische testen te overwegen.

Conclusie
Moyamoya is een complexe en zeldzame aandoening, die aanzienlijke uitdagingen stelt voor diagnose en behandeling. Door voortdurende onderzoek en medische vooruitgang worden de mogelijkheden voor vroege detectie en effectieve behandeling echter steeds beter. Bewustwording van deze aandoening en verdere studie zijn essentieel om de levenskwaliteit van getroffen individuen te verbeteren en de ziekte beter te begrijpen.

Bronnen

 • National Institutes of Health (NIH)
 • Moyamoya Disease Research
 • Neurology and Neurosurgery Clinics
Koos Dirkse