Menu

Nitazeen, illegaal gebruik levensgevaarlijk!

De opioïdencrisis is een wereldwijd probleem, dat miljoenen levens beïnvloedt. De toename van het gebruik van opioïden, zowel legaal als illegaal, heeft geleid tot een epidemie van verslaving en overdoses. In dit kader is er een nieuwe stof, die aandacht heeft getrokken. Nitazenen zijn een klasse van krachtige synthetische opioïden, die veel sterker zijn gebleken dan fentanyl, dat zelf al veel potenter is dan morfine. Specifiek kunnen sommige nitazeen-analogen 10 tot 20 keer sterker zijn dan fentanyl.

Wat is Nitazeen?
Nitazeen is een synthetisch opioïde, dat is ontwikkeld in de jaren 1950 als een potentieel pijnstillend middel. Net als andere synthetische opioïden, zoals fentanyl, werkt nitazeen door zich te binden aan de opioïde receptoren in de hersenen, wat resulteert in pijnverlichting en een gevoel van euforie. Nitazeen is tot 300 keer krachtiger dan heroïne. Nitazeen is echter nooit goedgekeurd voor medisch gebruik en is tegenwoordig vooral bekend vanwege zijn potentieel misbruik. Het bestaat in poedervorm, vloeistof of in pillen.

Verschillen met Andere Opioïden
Wat nitazeen bijzonder maakt, is zijn potentie. Volgens sommige rapporten kan nitazeen tot 10 keer krachtiger zijn dan fentanyl, wat op zijn beurt al 50 tot 100 keer krachtiger is dan morfine. Deze extreme potentie maakt nitazeen buitengewoon gevaarlijk, vooral omdat het risico op een fatale overdosis aanzienlijk groter is dan bij minder krachtige opioïden. Gebruikers die gewend zijn aan bepaalde doses van andere opioïden kunnen onbedoeld overdoses veroorzaken door nitazeen in te nemen zonder zich bewust te zijn van de hogere potentie.

De Opkomst van Nitazeen
De laatste jaren is nitazeen op de zwarte markt verschenen, vaak vermomd als andere opioïden of gemengd met stoffen zoals heroïne of fentanyl. Dit maakt het bijzonder gevaarlijk voor gebruikers, die niet weten wat ze innemen. Het toenemende gebruik van nitazeen heeft geleid tot een piek in het aantal overdoses en dodelijke incidenten, vooral in regio’s waar opioïdenverslaving al een groot probleem is.

Gevaren en Uitdagingen
De grootste uitdaging met betrekking tot nitazeen is het gebrek aan bewustzijn en kennis. Veel mensen, inclusief medische professionals en wetshandhavingsinstanties, zijn zich niet bewust van de aanwezigheid en de potentie van nitazeen. Dit gebrek aan kennis bemoeilijkt de identificatie van overdoses en de ontwikkeling van doeltreffende behandelingsstrategieën.
Een ander probleem is de productie en distributie van nitazeen. Omdat het een synthetische stof is, kan het relatief eenvoudig worden geproduceerd in clandestiene laboratoria. De lage productiekosten en de hoge potentie maken het een aantrekkelijk product voor illegale handelaren.

Risico
Gezien deze extreme potentie vormen nitazenen een hoog risico op een overdosis en overlijden, zelfs in zeer kleine hoeveelheden. Dit maakt ze bijzonder gevaarlijk, vooral wanneer ze worden gemengd met andere stoffen of zonder medeweten van de gebruiker worden verkocht. Stoffen gerelateerd aan nitazeen zijn aangetroffen op de illegale drugsmarkt, vaak gemengd met of verkocht als andere opioïden, wat het risico op onbedoelde overdosis bij gebruikers aanzienlijk vergroot.
Vanwege hun sterkte en het potentiële gevaar dat ze vormen, zijn nitazenen een grote zorg voor de volksgezondheid en wetshandhavingsinstanties. Ze worden over het algemeen als onveilig beschouwd voor gebruik buiten strikt gecontroleerde medische of onderzoeksomgevingen.

Vergelijking met andere opioïden:
Nitazenen, een klasse van synthetische opioïden, zijn extreem potent in vergelijking met veel andere opioïden. Binnen de nitazeen-klasse hebben verschillende analogen verschillende potenties. Enkele van de meest opvallende nitazeen-analogen zijn:

  1. Isotonitazeen
    Dit is een van de bekendste nitazenen en is gebleken ongeveer 20 tot 100 keer sterker te zijn dan morfine en ongeveer 10 tot 20 keer sterker dan fentanyl. Vanwege zijn hoge potentie vormt isotonitazeen zelfs bij zeer lage doses een significant risico op een overdosis.
  2. Protonitazeen
    Een andere krachtige nitazeen-analoog, protonitazeen wordt geschat meerdere malen sterker te zijn dan fentanyl. Net als andere nitazenen brengt het een hoog risico op ademhalingsdepressie en overdosis met zich mee.
  3. Metonitazeen
    Deze analoog wordt ook als zeer potent beschouwd, met rapporten die suggereren dat het mogelijk sterker is dan fentanyl, maar iets minder sterk dan isotonitazeen.
  4. Fentanyl
    Fentanyl is al een zeer potent synthetisch opioïde, ongeveer 50 tot 100 keer sterker dan morfine. Nitazenen, vooral isotonitazeen, kunnen deze potentie aanzienlijk overschrijden, wat ze ongelooflijk gevaarlijk maakt.
  5. Morfine
    Als basis-opioïde is morfine veel minder potent dan zowel fentanyl als nitazenen. De meeste nitazeen-analogen zijn tientallen tot honderden keren potenter dan morfine.
  6. Heroïne
    Heroïne is ongeveer 2 tot 5 keer potenter dan morfine. Zelfs de minder potente nitazenen zijn veel sterker dan heroïne.

Samenvatting:
Nitazenen, met name isotonitazeen, behoren tot de krachtigste bekende opioïden. Hun sterkte overtreft veruit traditionele opioïden zoals morfine en heroïne en overschrijdt in veel gevallen zelfs die van fentanyl. Deze extreme potentie leidt tot een hoog risico op overdosis, zelfs in zeer kleine hoeveelheden, wat nitazenen bijzonder gevaarlijk maakt in de context van recreatief drugsgebruik en illegale drugshandel.

Conclusie
Nitazeen vertegenwoordigt een nieuwe en gevaarlijke ontwikkeling in de opioïdencrisis. Zijn hoge potentie en het feit dat het vaak wordt vermomd als andere, bekendere opioïden, maken het bijzonder riskant. Het is essentieel dat er meer onderzoek wordt gedaan naar nitazeen en dat er inspanningen worden geleverd om bewustzijn te vergroten over de gevaren van deze stof. Effectieve voorlichting, preventie en behandeling zijn noodzakelijk om te voorkomen dat nitazeen een nog groter probleem wordt in de strijd tegen opioïdenverslaving en -overdoses.
Door waakzaam te blijven en snel te reageren op nieuwe dreigingen zoals nitazeen, kunnen we hopelijk de impact van de opioïdencrisis verminderen en levens redden.

Koos Dirkse