Menu

Wat doet pijn met het menselijk brein

Pijn is een complex fenomeen dat niet alleen het lichaam beïnvloedt, maar ook diepgaande effecten heeft op de geest. Zowel fysieke pijn als psychische pijn hebben invloed op het functioneren van de hersenen, en het begrijpen van deze impact is cruciaal voor het verbeteren van de behandeling en ondersteuning van mensen die met pijn leven.

Hier zijn de belangrijkste manieren waarop pijn het menselijk brein beïnvloedt:

  1. Activatie van het Pijncentrum
    Wanneer iemand pijn ervaart, worden verschillende gebieden in de hersenen geactiveerd:

    • Thalamus: Dit gebied is een belangrijk schakelstation dat pijnsignalen van het lichaam naar andere delen van de hersenen doorgeeft. Het helpt bij de eerste verwerking van pijn en bepaalt waar de pijn zich in het lichaam bevindt.
    • Somatosensorische cortex: Deze regio helpt bij het identificeren van de locatie en intensiteit van de pijn. Het laat ons weten hoe sterk de pijn is en waar deze zich precies bevindt.
    • Insula: De insula speelt een belangrijke rol in de emotionele en fysieke ervaring van pijn. Het verbindt fysieke sensaties met emotionele reacties, waardoor we niet alleen de pijn voelen, maar ook de emotionele lading ervan ervaren.
    • Anterior cingulate cortex: Dit gebied is betrokken bij de emotionele verwerking van pijn en beïnvloedt hoe we pijn waarnemen en erop reageren. Het helpt ons om de emotionele impact van pijn te begrijpen en te verwerken.
  2. Emotionele Impact van Pijn
    Pijn, zowel fysiek als psychisch, heeft een aanzienlijke emotionele impact:

    • Fysieke pijn: Bij fysieke pijn kan de amygdala, een hersengebied dat emoties reguleert, overactief worden. Dit kan leiden tot verhoogde gevoelens van angst, stress en depressie, omdat de ervaring van pijn ons in een constante staat van alertheid houdt.
    • Psychische pijn: Psychische pijn, die voortkomt uit trauma, verlies of psychische stoornissen, kan resulteren in intense emoties zoals wanhoop, verdriet en waardeloosheid. Dit kan een vicieuze cirkel creëren waarbij psychische pijn de intensiteit van fysieke pijn kan verhogen en omgekeerd.
  3. Chronische Pijn en Hersenverandering
    Langdurige of chronische pijn kan leiden tot structurele en functionele veranderingen in de hersenen:

    • Afname van grijze stof: Chronische pijn kan leiden tot een verminderd volume van bepaalde hersengebieden, zoals de prefrontale cortex, die betrokken is bij hogere cognitieve functies zoals besluitvorming en geheugen. Dit kan het moeilijker maken om helder te denken en nieuwe informatie te verwerken.
    • Neurobiologische veranderingen: Zowel chronische fysieke pijn als psychische pijn kunnen leiden tot veranderingen in de neurobiologie van de hersenen, waaronder veranderingen in neurotransmitteractiviteit. Dit kan bijdragen aan een verhoogde kwetsbaarheid voor depressieve symptomen en een verminderde respons op positieve ervaringen.
  4. Verminderd Cognitief Functioneren
    Pijn kan aanzienlijke cognitieve verstoringen veroorzaken:

    • Concentratieproblemen: Zowel fysieke als psychische pijn kan het moeilijk maken om je te concentreren op taken of om aandacht te schenken aan gesprekken, wat kan leiden tot verminderde productiviteit en sociale interactie.
    • Geheugenproblemen: Pijn kan het vermogen om nieuwe informatie te onthouden of herinneringen op te roepen beïnvloeden, wat leidt tot frustratie en een gevoel van incompetentie.
  5. Invloed op het Beloningssysteem
    Pijn heeft ook invloed op het beloningssysteem in de hersenen:

    • Verminderde reactie op positieve stimuli: Mensen die lijden aan chronische pijn, of dat nu fysiek of psychisch is, kunnen minder reageren op beloningen en positieve ervaringen, wat kan bijdragen aan gevoelens van depressie en apathie. Dit kan ertoe leiden dat ze minder genieten van activiteiten die ze voorheen leuk vonden.
  6. Lichamelijke Symptomen van Psychische Pijn
    Psychische pijn, hoewel onzichtbaar, kan ook leiden tot aanzienlijke lichamelijke symptomen:

    • Stressgerelateerde klachten: Chronische stress die voortkomt uit emotioneel lijden kan leiden tot fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, spijsverteringsproblemen en slaapproblemen. Deze symptomen kunnen op hun beurt de emotionele pijn verergeren, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
  7. Sociale en Interpersoonlijke Impact
    Pijn kan ook invloed hebben op sociale relaties en interacties:

    • Isolatie: Mensen die lijden aan chronische pijn, zowel fysiek als psychisch, kunnen zich terugtrekken uit sociale situaties, wat kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en sociale isolatie. Dit gebrek aan sociale interactie kan de emotionele pijn verder verergeren.
    • Communicatie: Het kan moeilijk zijn om de effecten van pijn, zowel fysiek als psychisch, effectief te communiceren. Dit kan leiden tot misverstanden met vrienden en familie, wat op zijn beurt het gevoel van isolatie kan versterken.

Conclusie

Pijn is een complex en veelzijdig fenomeen dat niet alleen de fysieke gezondheid beïnvloedt, maar ook diepgaande effecten heeft op de geestelijke gezondheid en het functioneren van het brein. Zowel fysieke als psychische pijn hebben vergelijkbare invloeden op de hersenen en kunnen leiden tot een breed scala aan emotionele, cognitieve en sociale uitdagingen. Het is cruciaal om zowel fysieke als psychische pijn te erkennen en te behandelen, omdat beide vormen van pijn aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor het welzijn van een individu. Begrip, empathie en een holistische benadering van pijnbehandeling kunnen helpen om de levenskwaliteit van mensen die lijden aan pijn te verbeteren.rijke stap richting genezing en herstel.

Koos Dirkse