Menu

Een Overzicht van De Meest Voorkomende Eetstoornissen

Eetstoornissen zijn ernstige psychische aandoeningen die gepaard gaan met abnormale eetgewoonten. Ze beïnvloeden niet alleen iemands relatie met voedsel, maar ook hun fysieke gezondheid, zelfbeeld en emotioneel welzijn. Hoewel eetstoornissen complexe oorzaken hebben, waaronder genetische, biologische en omgevingsfactoren, is het belangrijk om de verschillende soorten te herkennen. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende eetstoornissen.

  1. Anorexia Nervosa
    Anorexia nervosa is een eetstoornis die wordt gekenmerkt door het opzettelijk beperken van voedselinname, wat leidt tot extreem gewichtsverlies. Mensen met anorexia hebben een intense angst om aan te komen, zelfs als ze gevaarlijk dun zijn. Ze hebben vaak een verstoord lichaamsbeeld en zien zichzelf als zwaarder dan ze in werkelijkheid zijn. Anorexia gaat vaak gepaard met een obsessieve focus op voeding, calorieën en lichaamsbeweging. De fysieke gevolgen zijn ernstig, zoals ondervoeding, botverlies, haaruitval en zelfs orgaanfalen.Kenmerken:

    • Zeer laag lichaamsgewicht
    • Angst om aan te komen
    • Vertekend lichaamsbeeld
  2. Boulimia Nervosa
    Boulimia nervosa wordt gekenmerkt door terugkerende eetbuien, gevolgd door compenserend gedrag zoals braken, vasten, overmatig sporten of het gebruik van laxeermiddelen. Tijdens een eetbui verliest de persoon de controle en consumeert hij of zij in korte tijd grote hoeveelheden voedsel. Na de eetbui volgt vaak schuldgevoel of schaamte, wat leidt tot het compenserende gedrag.Kenmerken:

    • Terugkerende eetbuien
    • Compenserende gedragingen zoals braken of vasten
    • Gevoel van controleverlies tijdens het eten
  3. Binge Eating Disorder (BED)
    Binge Eating Disorder, ofwel eetbuistoornis, lijkt op boulimia zonder het compenserende gedrag. Mensen met BED hebben regelmatig episodes van overeten waarbij ze grote hoeveelheden voedsel consumeren in korte tijd, zelfs als ze geen honger hebben. Na een eetbui ervaren ze vaak gevoelens van schaamte, schuld of walging, wat hun zelfvertrouwen ernstig kan aantasten.Kenmerken:

    • Regelmatige eetbuien zonder compenserend gedrag
    • Gevoelens van schuld en schaamte na de eetbuien
    • Risico op overgewicht en gezondheidsproblemen zoals diabetes
  4. Orthorexia Nervosa
    Orthorexia is een relatief nieuw begrip en verwijst naar een obsessie met gezond eten. Hoewel het op het eerste gezicht misschien onschuldig lijkt, kan het voor mensen met orthorexia een ernstige impact hebben op hun sociale leven, psychisch welzijn en fysieke gezondheid. De focus ligt niet zozeer op de hoeveelheid voedsel, maar op de kwaliteit ervan. Mensen met orthorexia vermijden vaak veel voedingsmiddelen omdat ze niet ‘puur’ of ‘gezond’ genoeg zijn, wat kan leiden tot ondervoeding.Kenmerken:

    • Obsessieve focus op gezond eten
    • Vermijden van veelvoorkomende voedingsmiddelen
    • Sociale isolatie door strikte eetregels
  5. Pica
    Pica is een eetstoornis waarbij mensen niet-voedingsmiddelen consumeren, zoals klei, krijt, papier of zeep. Dit gedrag is meestal ongepast voor de ontwikkelingsleeftijd van de persoon en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals darmverstoppingen of vergiftiging.Kenmerken:

    • Eten van niet-eetbare voorwerpen
    • Risico op fysieke schade door giftige stoffen
  6. Nachtelijke Eetbuienstoornis (Night Eating Syndrome)
    Mensen met de nachtelijke eetbuienstoornis hebben vaak een normaal eetpatroon gedurende de dag, maar eten ’s nachts ongecontroleerd grote hoeveelheden voedsel. Ze zijn zich vaak bewust van hun gedrag en kunnen moeilijk stoppen met eten, ondanks het ongemak dat ze voelen.Kenmerken:

    • Eetbuien ’s nachts
    • Onvermogen om overdag goed te eten
    • Impact op slaap en fysieke gezondheid
  7. Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID)
    ARFID, ook wel bekend als een selectieve eetstoornis, komt vaak voor bij kinderen en adolescenten. Mensen met ARFID vermijden bepaalde voedingsmiddelen vanwege hun textuur, smaak of kleur, wat leidt tot ondervoeding of gewichtsverlies. Dit verschilt van anorexia omdat de angst voor gewichtstoename hier geen rol speelt.Kenmerken:

    • Vermijden van specifieke voedingsmiddelen
    • Gewichtsverlies of gebrek aan groei
    • Geen obsessie met lichaamsbeeld

Behandeling en Herstel
Eetstoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid. Professionele hulp is vaak essentieel voor herstel. Behandelingen omvatten psychotherapie, voedingsadvies en soms medicatie om onderliggende psychische problemen aan te pakken. Het herstelproces kan lang duren, maar met de juiste ondersteuning is het mogelijk om te herstellen en een gezonde relatie met voedsel op te bouwen.

Conclusie
Eetstoornissen zijn complexe aandoeningen die verder gaan dan enkel een verstoorde relatie met voedsel. Ze beïnvloeden het hele leven van een persoon, zowel fysiek als mentaal. Het is belangrijk dat deze aandoeningen tijdig worden herkend en behandeld om ernstige gezondheidsrisico’s te voorkomen. Het begrijpen van de verschillende soorten eetstoornissen kan een eerste stap zijn in het bieden van hulp en steun aan degenen die ermee worstelen.

Koos Dirkse