Menu

Nictiz en het ‘goede team’

Op 1 juli j.l. plaatste Nictiz het artikel op de website: ‘SNOMED CT & ICD-10: een goed team’. In het artikel wordt gezegd, dat met SNOMED CT en ICD-10 eenmalige registratie aan de bron voor meervoudig gebruik mogelijk is.

Nictiz heeft in principe gelijk als ze schrijven dat er met een referentieterminologie de eenmalige registratie binnen handbereik is.
De situatie is echter een stuk genuanceerder:

  • De terminologiesystemen en classificaties hebben een eigen doel. Ze sluiten verre van volledig op elkaar aan.
  • Met alleen het vastleggen van de diagnoseterm ben je er niet als je er een andere code vanaf wilt leiden. Denk bijvoorbeeld maar aan leeftijd en geslacht die een codeverschil kunnen betekenen.
  • De huidige EPD’s zijn domme systemen die de afleiding (de mapping) overlaten aan de referentiethesaurus. Dat werkt echt niet zo goed. (bv met een classificatie leg je zowel actuele als historische diagnosen vast. Een referentiethesaurus schiet daarin te kort en het EPD biedt nog veelal onvoldoende mogelijkheden om de historie gestructureerd vast te leggen).
    Een slim dossier met een combinatie van ongestructureerde documentatie (lekker gewoon in je eigen taal, die de nuance hoe je erover denkt zo duidelijk uitdrukt) en gestructureerde registratie (intypen van diagnose/activiteit/medicatie wordt achter de schermen direct vertaald en als alternatief de dokter aangeboden) vraagt heel wat moderne technologieën (bv taaltechnologie/vertaaltechnologie) dat we nu gebruiken (dateren uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw).

Tja, er is een verschil tussen het uitdenken van een oplossing achter je veilige bureautje met zoemende computer en kennis van de praktijk (trek erop uit en zet gewoon je oren en ogen eens open).
Langzaam maar zeker worden we een richting opgeduwd waar de kookboekgeneeskunde en de magnetrondiagnostiek (handleiding> knopje> indrukken en hop, klaar is kees) het (nood-)lot van de patiënt is.

Koos Dirkse