Slapeloosheid is een slaapstoornis. Personen die aan slapeloosheid lijden, vinden het moeilijk om in slaap te vallen, in slaap te blijven of beide. Ze voelen zich niet fit wanneer ze ’s-morgens wakker worden. Dit kan leiden tot oververmoeidheid en andere symptomen. Slaaploosheid kan snel worden gediagnosticeerd en zo te weten te komen of het acuut of chronisch is. Eén op de vier vrouwen en één op de vijf mannen hebben slaapproblemen.
Wat veroorzaakt slapeloosheid?
Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door zowel psychiatrische als medische aandoeningen, ongezonde slaapgewoonten, specifieke stoffen en/of bepaalde biologische factoren. Onderzoekers denken dat het probleem bij slapeloosheid is dat de hersenen de cyclus van slaap- en waakritme niet goed aansturen. Als de één aanstaat, wordt de ander uitgeschakeld. Dit leidt tot te korte nachtrust. Het is belangrijk om eerst te onderzoeken wat de slaapproblemen kan veroorzaken.
Medische oorzaken van slapeloosheid
Er zijn veel medische aandoeningen (sommige milde en andere ernstiger), die tot slapeloosheid kunnen leiden. In sommige gevallen veroorzaakt een medische aandoening slapeloosheid, terwijl in andere gevallen symptomen van de aandoening ongemak veroorzaken, die het moeilijk kunnen maken voor een persoon om te slapen.
Voorbeelden van medische aandoeningen die slapeloosheid kunnen veroorzaken zijn:
- neus / sinusallergie;
- maag-darmproblemen zoals reflux;
- endocriene problemen zoals hyperthyreoïdie;
- artritis;
- astma;
- neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson;
- chronische pijn;
- onderrug pijn.
Geneesmiddelen voor verkoudheid en neusallergieën, hoge bloeddruk, hartziekte, schildklierziekte, anticonceptie, astma en depressie, kunnen ook slapeloosheid veroorzaken.
Bovendien kan slapeloosheid een symptoom zijn van onderliggende slaapstoornissen. Bijvoorbeeld ‘rusteloze benen (syndroom)’, een neurologische aandoening, waarbij een persoon een naar gevoel heeft om zijn of haar benen te verplaatsen, kan tot slapeloosheid leiden. Patiënten met rusteloze benen ervaren slechtere symptomen in het latere deel van de dag, tijdens perioden van inactiviteit en in de overgang van wakker naar slaap, wat betekent dat in slaap vallen en in slaap blijven, moeilijk kan zijn. Naar schatting 10 procent van de bevolking heeft het rusteloze benen syndroom.
Slaapapneu
Slaapapneu is een andere slaapstoornis, die verband houdt met slapeloosheid. Bij slaapapneu wordt de luchtweg tijdens de slaap gedeeltelijk of volledig belemmerd, wat leidt tot moeilijk ademhalen en een daling in zuurstofgehalte. Dit zorgt ervoor dat een persoon ‘s-nachts, hoewel kort, maar wederom wakker wordt. Mensen met slaapapneu rapportgeven soms aan dat ze last van slapeloosheid hebben.
Als men problemen heeft om regelmatig te slapen, is het goed om de gezondheid te onderzoeken en na te denken of er onderliggende medische problemen of slaapstoornissen bijdragen aan de slaapproblemen. In sommige gevallen zijn er eenvoudige stappen, die kunnen worden uitgevoerd om de slaap te verbeteren, zoals het vermijden van heldere verlichting en proberen afleiding te beperken, zoals tv, computer of huisdieren. In andere gevallen is het belangrijk om met de arts te praten om een andere manier te zoeken. Men moet niet alleen slechte slaap niet accepteren als een manier van leven. Raadpleeg de arts of een slaapspecialist voor hulp.
Slapeloosheid en depressie
Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door psychiatrische aandoeningen zoals depressie . Psychische problemen kunnen het moeilijk maken om te slapen. Slapeloosheid kan op veranderingen in de stemming leiden en veranderingen in hormonen en fysiologie kunnen tegelijkertijd leiden tot zowel psychiatrische problemen als slapeloosheid.
Slaapproblemen kunnen een symptoom van depressie vormen en het risico op ernstige slapeloosheid is veel hoger bij patiënten met ernstige depressieve stoornissen. Studies tonen aan dat slapeloosheid ook depressie kan veroorzaken of verergeren.
Het is belangrijk om te weten dat symptomen van depressie (zoals weinig energie, verlies van interesse of motivatie, gevoelens van verdriet of hopeloosheid) en slapeloosheid kunnen worden gekoppeld en het ene kan het andere verergeren. Het goede nieuws is dat beide behandelbaar zijn, ongeacht welke zich het eerste voordeed.
Slaaploosheid en angst
De meeste volwassenen hebben moeite met slapen, omdat ze zich zorgen maken of nerveus zijn, maar voor sommigen is het een patroon dat regelmatig terugkeert. Angstsymptomen die kunnen leiden tot slapeloosheid zijn onder meer:
- spanning, zoals gebeurtenissen uit het verleden;
- zorgen maken over de toekomst;
- negatief gevoel over verantwoordelijkheden;
- opgeblazen gevoel of overmatige prikkels.
Het is niet moeilijk om te zien waarom deze symptomen van algemene angst het moeilijk maken om te slapen. Angst kan worden geassocieerd met slapeloosheid (slaapproblemen) of onrustig slapen (’s-nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen). In beide gevallen zorgen de stilte en inactiviteit van de nacht dikwijls voor stressvolle gedachten of zelfs angsten, die een persoon wakker houden.
Als dit vele nachten, weken- of zelfs maandenlang gebeurt, wordt men misschien angstig of raakt men in paniek op het moment dat men niet kan slapen. Zo kan angst en slapeloosheid elkaar voeden en kan men in een cyclus komen die alleen door behandeling kan worden doorbroken.
Er zijn cognitieve en geestelijke technieken die mensen met angst in slaap kunnen helpen en er bestaan algemene gezonde slaappraktijken, die de slaap voor veel mensen met angst en slapeloosheid kunnen verbeteren.
Geef een reactie