Menu

Roeiwedstrijd managers – zorgverleners

Een Nederlands ziekenhuis had een roeiwedstrijd georganiseerd tussen het management en het medisch personeel. De wedstrijd zou met een achtmansboot plaatsvinden op de Maas. Beide equipes trainden lang en hard om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Toen de grote dag aanbrak, waren beide teams “topfit”.

Toch wonnen de zorgverleners met een voorsprong van één kilometer. Het managementteam was zwaar aangeslagen. De oorzaak van deze vernietigende nederlaag moest absoluut boven water komen. Het topmanagement liet een projectteam samenstellen om het probleem te onderzoeken en om aanbevelingen te doen. Na lang onderzoek bleek dat de medici zeven roeiers hadden en één man aan het roer, terwijl er bij de zorgmanagers één man roeide en er zeven mannen de leiding hadden.

Adviesbureau
De leiding van het managementteam nam een adviesbureau in de arm om een onderzoek in te stellen naar de structuur van hun team. Na enkele maanden van aanzienlijke inspanningen kwamen de adviseurs ook tot de slotsom, dat er teveel mensen bij hen stuurden.
Om een volgende nederlaag te voorkomen werd de structuur van het team ingrijpend veranderd. Het aantal stuurmannen werd gehalveerd tot vier. Daarnaast werd er een kapitein, een hoofdstuurman, een stuurcoördinator en een roeier aangesteld. Bovendien werd er een prestatie-waarderingssysteem ingevoerd om de roeier nog meer te stimuleren.

Opgeheven
Het jaar daarop wonnen de zorgverleners met een voorsprong van twee kilometer. Het bestuur van het ziekenhuis ontsloeg daarop de roeier van de managers wegens slechte prestaties. Ook het medisch roeiteam werd opgeheven en de helft van de roeiers ontslagen. Het bestuur vond namelijk dat teveel mensen hetzelfde werk deden. De boten met alle toebehoren werden verkocht en er vonden geen nieuwe investeringen meer plaats.
Het adviesbureau werd geprezen en het resterende geld werd verdeeld onder het management.

Herkent u dit?

Koos Dirkse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *