Menu

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een bijzondere, langdurige huidaandoening, waarbij kleine stukjes huid dun en kleurloos worden. De aandoening kan op ieder deel van het lichaam plaatsvinden, maar komt meestal voor op de huid rond de geslachtsorganen. De meeste gevallen van lichen sclerosus komen voor bij vrouwen, die de menopauze hebben gepasseerd, maar het komt ook voor bij mannen en kinderen. Met de juiste behandeling is met lichen sclerosus goed te leven.

Symptomen
Lichen sclerosus is een bijzondere huidaandoening, dat zich uit in een vlekkerige, witte huid, die dunner lijkt dan normaal. De huid kan barsten, pijnlijk worden en jeuk veroorzaken. Mensen met milde lichen sclerosus hebben mogelijk geen tekenen of symptomen. De ziekte doet zich meestal voor op de huid van de geslachtsdelen en anale gebieden, maar kunnen ook de huid van het bovenlichaam, bovenarmen en borsten beïnvloeden.
Iedereen kan lichen sclerosus krijgen, maar bij postmenopauzale vrouwen komt dit het meeste voor, waar het meestal rond de vulva ontstaat.
Onbesneden mannen en jongens lopen het meeste risico, omdat de aandoening in het algemeen de voorhuid aantast. Bij kinderen kunnen de tekenen en symptomen tijdens de puberteit verbeteren, maar ze moeten nog steeds worden gecontroleerd op deze ziekte.
De meest voorkomende symptomen van lichen sclerosus zijn:

  • roodheid
  • jeuk
  • ongemak of pijn
  • scheuren, bloedinkjes, blaarvorming of zweren (in ernstige gevallen)
  • pijnlijke gemeenschap
  • kleine, glimmende vlekken die zich ontwikkelen tot witte vlekken van verdunde, gerimpelde huid
  • littekens

Wie krijgt lichen sclerosus?
Lichen sclerosus is een zeldzame ziekte. Wanneer het zich voordoet, treft het vooral vrouwen na de menopauze, tussen de 40 en 60 jaar. Het is onduidelijk hoeveel vrouwen precies de aandoening ontwikkelen. Onderzoekers denken dat het aantal ergens tussen 1 en 3 per 1.000 vrouwen kan liggen. Mannen hebben zes keer minder kans om de aandoening te ontwikkelen dan vrouwen. Bij kinderen komt lichen sclerosus het minst voor. Wanneer het bij kinderen voorkomt, is het meestal bij meisjes die de puberteit nog niet hebben bereikt.

Oorzaken
De oorzaak van lichen sclerosus is onbekend. Een overactief immuunsysteem of een onbalans in de hormoonhuishouding kan een rol spelen. Eerdere huidbeschadiging op een bepaalde plaats op de huid kan de kans op lichen sclerosus op die locatie vergroten. Het is niet besmettelijk en kan niet worden verspreid via geslachtsgemeenschap. De exacte oorzaken van deze ziekte zijn niet bekend, maar artsen denken dat er verschillende redenen zijn waarom sommige mensen de ziekte ontwikkelen. Mogelijke oorzaken en risicofactoren zijn onder meer:

  • hormonale onevenwichtigheden
  • immuunsysteemproblemen, zoals een overactieve schildklier
  • een familiegeschiedenis van de ziekte
  • eerdere schade aan de huid vanwege andere huidaandoeningen

Lichen sclerosus is niet besmettelijk en kan niet van de ene persoon op de andere worden verspreid, zelfs niet via intiem contact, zoals geslachtsgemeenschap.

Complicaties
Complicaties van lichen sclerosus omvatten pijnlijke seks, urineretentie, constipatie en een onvermogen om de voorhuid terug te trekken. Mensen met lichen sclerosus hebben ook een verhoogd risico op plaveiselcelcarcinoom van het getroffen gebied. Lichen sclerosus kan de huid doen barsten en bloeden. Wanneer het gebied rond de geslachtsorganen wordt aangetast, kan dit bijzonder pijnlijk zijn. In ernstige gevallen van lichen sclerosus, kunnen littekens ervoor zorgen dat de wanden van de vagina krimpen en aanspannen, waardoor geslachtsgemeenschap erg moeilijk en pijnlijk wordt.
Vrouwen van wie de geslachtsdelen zijn aangetast, lopen echter een hoger risico op het ontwikkelen van sommige vormen van huidkanker. Dit kankerrisico is minder dan 5 procent van de vrouwen met de aandoening. De kans op het krijgen van kanker bij een vrouw is groter als ze zich niet heeft laten behandelen.

Diagnose
Iedereen die symptomen van lichen sclerosus ontwikkelt, moet zo snel mogelijk een arts raadplegen. Vroege diagnose van lichen sclerosus betekent dat de behandeling onmiddellijk kan beginnen. Een snelle behandeling kan voorkomen dat de aandoening verslechtert en beter beheersbaar wordt. Een arts kan vaak een diagnose stellen door een lichamelijk onderzoek van de getroffen gebieden uit te voeren en een klein stukje huid onder een microscoop laten onderzoeken. Soms zijn er geen symptomen. Wanneer dit het geval is, kan een arts de aandoening alleen diagnosticeren wanneer hij of zij toevallig het (getroffen) gebied om een ​​andere reden onderzoekt.

Behandeling
Momenteel is er geen remedie voor lichen sclerosus bekend. Er zijn effectieve manieren om symptomen te verlichten en te beheersen om ongemak te verlichten en te minimaliseren. De arts kan een behandeling met steroïde crème of zalf voorschrijven. Steroïden kunnen zeer effectief zijn bij het behandelen van ontstekingen, wat helpt jeuk, pijn en littekens te verminderen en kan voorkomen dat de aandoening erger wordt.
De aandoening komt meestal terug, dus langdurige follow-upzorg kan nodig zijn. In sommige gevallen verbetert lichen sclerosus zonder behandeling. Dit gebeurt meestal wanneer het zich op andere delen van het lichaam bevindt dan de geslachtsdelen en anale gebieden. Er zijn echter veel manieren om lichen sclerosus rond de geslachtsdelen te behandelen. Daarom is het belangrijk om behandelingsopties met een arts te bespreken.
Soms kan een arts een operatie aanbevelen. Littekenweefsel kan bijvoorbeeld soms de toegang tot de vagina vernauwen en daardoor wordt seks moeilijk. Chirurgie zal de opening naar de vagina verbreden en ongemak verminderen.
Wanneer de voorhuid van een man is aangetast, kan een arts een besnijdenis voorstellen. Sommige algemene zelfhulpmaatregelen kunnen de aandoening comfortabeler maken om mee te leven. Waaronder:

  • het aanbrengen van een geschikte vochtinbrengende crème op de getroffen gebieden
  • vermijd geparfumeerde badproducten en wasmiddelen die de huid kunnen irriteren
  • gebruik van een glijmiddel tijdens seks
  • vermijden van wrijven of krabbelen op de getroffen gebieden
  • het dragen van loszittende kleding en ondergoed gemaakt van natuurlijke vezels

Symptomen bij jonge meisjes verdwijnen vaak volledig zodra ze de puberteit bereiken. Een arts moet altijd lichen sclerosus diagnosticeren voordat een persoon met behandelingen begint. Vrouwen met de aandoening moeten regelmatig worden gecontroleerd.

Vooruitzicht
Lichen sclerosus is een langdurige aandoening die vele jaren kan duren. Lichen sclerosus die voorkomt op andere delen van het lichaam dan het genitale gebied, verdwijnt vaak zonder behandeling. In de meeste situaties is het mogelijk om symptomen te behandelen met eenvoudige vroege behandelingen. Deze behandelingen omvatten steroïde crème en zelfhulpmaatregelen.

Koos Dirkse