Menu

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening die leidt tot beven, stijfheid, moeite met lopen, evenwichts- en coördinatiestoornis.  De symptomen van Parkinson beginnen meestal geleidelijk en worden na verloop van tijd erger. Naarmate de ziekte vordert kunnen mensen moeite hebben met lopen en praten. Ze kunnen ook mentale en gedragsveranderingen, slaapproblemen, depressie, geheugenproblemen en vermoeidheid hebben.

Zowel mannen als vrouwen kunnen de ziekte van Parkinson hebben. De ziekte treft echter ongeveer 50 procent meer mannen dan vrouwen. Een duidelijke risicofactor voor Parkinson is leeftijd. Hoewel de meeste mensen met Parkinson de ziekte ontwikkelen op ongeveer 60-jarige leeftijd, krijgen ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen Parkinson vóór de leeftijd van 50 jaar. Vroege vormen van Parkinson zijn vaak, maar niet altijd, geërfd en sommige vormen zijn gekoppeld aan specifieke genmutaties.

Wat veroorzaakt de ziekte van Parkinson?
De ziekte van Parkinson treedt op wanneer zenuwcellen of neuronen in een gebied van de hersenen, dat beweging regelt, aangetast worden en/of afsterven. Normaal produceren deze neuronen een belangrijke chemische stof in de hersenen, die dopamine wordt genoemd. Wanneer de neuronen afsterven of worden aangetast, produceren ze minder dopamine, wat de bewegingsproblemen van Parkinson veroorzaakt. Wetenschappers weten nog steeds niet waardoor cellen die dopamine produceren, afsterven.
Mensen met Parkinson verliezen ook de zenuwuiteinden, die noradrenaline produceren, de belangrijkste chemische boodschapper van het sympathische zenuwstelsel, die veel automatische functies van het lichaam regelt, zoals hartslag en bloeddruk. Het verlies van norepinefrine kan helpen bij het verklaren van enkele niet-bewegingskenmerken van Parkinson, zoals vermoeidheid , onregelmatige bloeddruk, verminderde beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal en plotselinge bloeddrukdaling wanneer een persoon opstaat vanuit een zittende of liggende positie.
Veel hersencellen van mensen met Parkinson bevatten Lewy-lichamen, ongewone klonten van het eiwit alfa-synucleïne. Wetenschappers proberen de normale en abnormale functies van alfa-synucleïne en het verband met genetische mutaties die de ziekte van Parkinson en Lewy-lichaam dementie beïnvloeden, beter te begrijpen.
Hoewel sommige gevallen van Parkinson erfelijk lijken te zijn en enkele kunnen worden herleid tot specifieke genetische mutaties, komt de ziekte in de meeste gevallen willekeurig voor en lijkt deze niet in families voor te komen. Veel onderzoekers geloven nu dat de ziekte van Parkinson het gevolg is van een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren zoals blootstelling aan toxines.

Symptomen van de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson heeft vier hoofdsymptomen:

  • Tremor (trillen) van handen, armen, benen, kaak of hoofd
  • Stijfheid van de ledematen en romp
  • Traagheid van beweging
  • Verminderde balans en coördinatie, soms leidend tot vallen

Andere symptomen kunnen zijn:

  • depressie en andere emotionele veranderingen
  • moeite met slikken, kauwen en spreken
  • urineproblemen
  • constipatie (vertraagde of moeizame stoelgang)
  • huidproblemen
  • slaapstoornissen

Symptomen van Parkinson en de snelheid van progressie verschillen tussen individuen. Soms negeren mensen vroege symptomen van Parkinson als zijnde de effecten van normaal ouder worden. In de meeste gevallen zijn er geen medische tests om de ziekte definitief op te sporen, dus het kan moeilijk zijn om een ​​nauwkeurige diagnose te stellen. Vroege symptomen van de ziekte van Parkinson zijn subtiel en treden geleidelijk op.
Getroffen mensen kunnen bijvoorbeeld milde trillingen voelen of moeite hebben om uit een stoel te komen. Ze merken misschien dat ze te zacht spreken of dat hun handschrift traag is en er krap of klein uitziet. Vrienden of familieleden kunnen de eerste zijn, die veranderingen opmerken bij iemand met vroege Parkinson. Ze kunnen zien dat het gezicht van de persoon expressie en emotie mist, of dat de persoon een arm of been anders beweegt.
Mensen met Parkinson ontwikkelen vaak een Parkinsonloop, die de neiging heeft om naar voren te leunen, kleine snelle stappen, alsof ze zich vooruit haasten en minder zwaaien van de armen. Ze kunnen ook problemen hebben met het initiëren of voortzetten van beweging.
Symptomen beginnen vaak aan één kant van het lichaam of zelfs in één ledemaat aan één kant van het lichaam. Naarmate de ziekte vordert, treft het uiteindelijk beide kanten. De symptomen kunnen echter aan de ene kant nog ernstiger zijn dan aan de andere kant.
Veel mensen met Parkinson merken op, dat ze voorafgaand aan stijfheid en beven, last hadden van slaapproblemen, constipatie, verminderd reukvermogen en rusteloze benen.

Diagnose van de ziekte van Parkinson
Een aantal aandoeningen kunnen symptomen veroorzaken, die vergelijkbaar zijn met die van de ziekte van Parkinson. Van mensen met Parkinsonachtige symptomen, die het gevolg zijn van andere oorzaken, wordt soms gezegd dat ze parkinsonisme hebben. Hoewel deze aandoeningen aanvankelijk verkeerd kunnen worden gediagnosticeerd als Parkinson, kunnen bepaalde medische tests, evenals reactie op medicamenteuze behandeling, helpen om ze te onderscheiden van Parkinson. Omdat veel andere ziekten vergelijkbare kenmerken hebben, maar verschillende behandelingen vereisen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een exacte diagnose te stellen.
Er zijn momenteel geen bloed- of laboratoriumtesten om niet-genetische gevallen van de ziekte van Parkinson te diagnosticeren. De diagnose is gebaseerd op de medische geschiedenis van een persoon en een neurologisch onderzoek. Verbetering na het starten van medicatie is een ander belangrijk kenmerk van de ziekte van Parkinson.

Behandeling van de ziekte van Parkinson
Hoewel er geen remedie is voor de ziekte van Parkinson, kunnen medicijnen, chirurgische behandelingen en andere therapieën vaak sommige symptomen verlichten.

Geneesmiddelen voor de ziekte van Parkinson
Geneesmiddelen die worden voorgeschreven voor Parkinson zijn onder meer geneesmiddelen, die:

    • het niveau van dopamine in de hersenen verhogen
    • andere hersenchemicaliën in het lichaam beïnvloeden
    • de symptomen van tremoren helpen beheersen

De belangrijkste therapie voor Parkinson is levodopa, ook wel L-dopa genoemd. Zenuwcellen gebruiken levodopa om dopamine te maken om de afnemende voorraad van de hersenen aan te vullen. Gewoonlijk nemen mensen levodopa samen met een ander medicijn dat carbidopa wordt genoemd. Carbidopa voorkomt of vermindert enkele bijwerkingen van levodopatherapie, zoals misselijkheid, braken, lage bloeddruk en rusteloosheid en vermindert de hoeveelheid levodopa, die nodig is om de symptomen te verbeteren.
Mensen met Parkinson mogen nooit stoppen met levodopa zonder dit met hun arts te bespreken. Plots stoppen met het medicijn kan ernstige bijwerkingen hebben, zoals het niet kunnen bewegen of problemen hebben met de ademhaling.
Andere geneesmiddelen die worden gebruikt om de symptomen van Parkinson te behandelen zijn onder meer:

    • Dopamine-agonisten, die de rol van dopamine in de hersenen nabootsen
    • MAO-B-remmers vertragen een enzym dat dopamine in de hersenen afbreekt
    • COMT-remmers helpen dopamine af te breken
    • Amantadine, een oud antiviraal middel, om onwillekeurige bewegingen te verminderen
    • Anticholinerge medicijnen om tremoren en spierstijfheid te verminderen

Diepe hersenstimulatie
Voor mensen met Parkinson, die niet goed reageren op medicijnen, kan diepe hersenstimulatie of DBS geschikt zijn. DBS is een chirurgische procedure, die chirurgisch elektroden implanteert in een deel van de hersenen en deze verbindt met een klein elektrisch apparaat dat in de borst wordt geïmplanteerd. Het apparaat en de elektroden stimuleren de hersenen pijnloos op een manier, die veel van de bewegingsgerelateerde symptomen van Parkinson helpt stoppen, zoals tremor, traagheid en starheid.

Andere therapieën
Andere therapieën kunnen worden gebruikt om te helpen met de ziektesymptomen van Parkinson. Ze omvatten fysieke, beroeps- en spraaktherapieën, die helpen bij loop- en stemstoornissen, tremoren en stijfheid en achteruitgang van mentale functies. Andere ondersteunende therapieën omvatten een gezond dieet en oefeningen om spieren te versterken en het evenwicht te verbeteren.

Koos Dirkse